Izložbena 2015.: Čega smo se sve nagledali u galerijama

Na pitanje čega ćemo se sjećati iz likovnoga života 2015. odgovor ćemo dobiti najranije 2020. Ipak, dopustimo jednu ovakvu retrospektivu likovnih događaja.

Stipan Tadić i urbana svjetina: između očaranosti i odbojnosti

U stopedeset akvarela Stipan Tadić se u sklopu izložbe Zagreb Street Fashion vraća svojoj omiljenoj temi, karikaturalnom prikazu ljudske svakodnevice.

Temelji u blatu Zlatana Vehabovića: I Golemi su nastali od gline

Sinoć je u zagrebačkom MSU-u otvorena izložba Temelji u blatu Zlatana Vehabovića, na kojoj umjetnik pokazuje slike različitih, realnih i nadrealnih, n...
OKO, Severina

OKO i Severina: Banksy za siromašne

Estradizacija umjetnosti možda nije nužno loša i može biti provedena na zanimljiv način, ali dojam ovog performansa isti je kao i dojam Popovićevog ciklusa: sladunjav i patetičan.
Zgode iz Mihine sobe

Razumijevanjem protiv podrazumijevanja

"Želite li šestogodišnjoj djevojčici objasniti što je to 'pejzaž'?“ piše Vladimir Rismondo u predgovoru svoje knjige Zgode iz Mihine sobe, u izdanju MSU-a.
Luc Tuymans - Jean-Marie Dedecker

Zadiranje u prava kistom i objektivom

Umjetnik Luc Tuymans proglašem je krivim za plagijat, zbog korištenja fotografije belgijskog političara Jean-Marie Dedeckera, kao predložak za svoju sliku.
Don Quijote

Vrijednost pogreške

U svojoj najnovijoj kolumni za Arteist.hr povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović secira nekonzistentnosti u velikim likovnim i književnim djelima.
Grgur Akrap - Konj

Umovi su nam zatrovani traženjem “dubljeg razloga“

Kako zauzdati rad koji se opire imperativima suvremenih klasifikacija? Čemu potreba za definiranjem djela u ograničavajućim parametrima aktualnog vremena?

Povratak Hrvata pod majčinski skut stare prostitutke

Aktualno vrijeme, s izmjenom odvratnih hladnoća i južina koje raspršuju boleštine, najdepresivnije je doba godine, doba kada smo bolno svjesni da je i...