U Arteistovom pregledu kazališne 2016. godine, kritičarka Anđela Vidović izdvojila je predstavu Kako život, premijerno prikazanu krajem godine u produkciji Kazališta Moruzgva, kao izniman i rijedak primjer “drame bez praznih retoričkih fraza, kojoj je u srži život” te je stavlja uz bok predstavi Tri Zime, uspješnici Hrvatskog narodnog kazališta.

– Iznimno je hrabro u hrvatskoj drami danas napisati, ali i izvesti, zaokružen dramski tekst s toplim i neposrednim dijalozima, miljama udaljen od politike lijevih i desnih, fragmentiranja i intertekstualnosti prevladavajuće glavne struje, zaključuje Arteistova kritičarka.

Veliki razgovor s autoricom dramskog teksta Kako život, Ninom Mitrović, izazvao je puno reakcija i bio obilno prenošen. Pročitajte ga ovdje i saznajte što je ishodište ovoj intrigantnoj predstavi, koja se bavi društvenom temom od koje obično okrećemo glavu – na vlastitu štetu.

Predstava se bavi smiješnim i tužnim stranama života u domu za umirovljenike, a rađena je na bazi opsežnog istraživanja i brojnih intervjua autorice Nine Mitrović s korisnicima i zaposlenicima zagrebačkih domova za umirovljenike. Život u staračkom domu tekao je mirno dok se nije pojavio Andrija Kekez. On ne poštuje pravila, zna sa ženama, uživa u životu. Jedna će ga mlada žena pokušati obuzdati. Zauzvrat će dobiti nešto što nije očekivala. A troje starih ljudi naći će se usred ljubavnog trokuta.

– Neuspjeh, depresija, starost,  to su danas tabui. Živimo sve dulje, a pravimo se da to razdoblje ne postoji. Predrasude prema starijim ljudima održavaju se u tome kako se ponašamo prema njima – tretiramo ih poput živih mrtvaca i mislimo da je njihov život završio, a oni su itekako živi, kaže Nina Mitrović, koja mudro govori i o lažnoj toleranciji današnje ljevice.

Režiju potpisuje Ivan Leo Lemo, u glavnim su ulogama prvaci hrvatskog glumišta Biserka Ipša, Siniša Popović, Vinko Kraljević te Ana Begić u alternaciji s Ecijom Ojdanić.

Drama “Kako život” u svojoj srži nosi pitanje: Kako živjeti život na pravi način? Mogu li se izbjeći žaljenja i jesu li strahovi ono što nama upravlja? Ovo je priča o ljubavi i prijateljstvu, mladosti i starosti, životu i smrti. Priča o nama, kakvi jesmo i kakvi bismo mogli biti kad bismo se opustili i prihvatili život u svoj njegovoj nesavršenosti.

Ovu nedjelju, 22. siječnja u 20 sati, Kako život igra u Sceni Vidra (Draškovićeva 80), a Arteist vas u suradnji s Kazalištem Moruzgva vodi na izvedbu. Podijelit ćemo dva seta od dvije ulaznice, a sve što trebate napraviti je napisati u komentaru ispod ovog teksta Arteist me vodi u kazalište. Dobitnike ćemo nasumično odabrati putem aplikacije textfixer.

MR

Komentiraj ovaj tekst!

Primajte teme iz kulture
u vaš inbox

Prijavite se za primanje arteistovog newslettera i jednom tjedno ćete dobiti najzanimljivije teme iz kulture.