Nagradna igra: Arteist i kazalište Moruzgva vode vas na predstavu “Kako život”

U Arteistovom pregledu kazališne 2016. godine, kritičarka Anđela Vidović izdvojila je predstavu Kako život, premijerno prikazanu krajem godine u produkciji Kazališta Moruzgva, kao izniman i rijedak primjer “drame bez praznih retoričkih fraza, kojoj je u srži život” te je stavlja uz bok predstavi Tri Zime, uspješnici Hrvatskog narodnog kazališta.

– Iznimno je hrabro u hrvatskoj drami danas napisati, ali i izvesti, zaokružen dramski tekst s toplim i neposrednim dijalozima, miljama udaljen od politike lijevih i desnih, fragmentiranja i intertekstualnosti prevladavajuće glavne struje, zaključuje Arteistova kritičarka.

Veliki razgovor s autoricom dramskog teksta Kako život, Ninom Mitrović, izazvao je puno reakcija i bio obilno prenošen. Pročitajte ga ovdje i saznajte što je ishodište ovoj intrigantnoj predstavi, koja se bavi društvenom temom od koje obično okrećemo glavu – na vlastitu štetu.

Predstava se bavi smiješnim i tužnim stranama života u domu za umirovljenike, a rađena je na bazi opsežnog istraživanja i brojnih intervjua autorice Nine Mitrović s korisnicima i zaposlenicima zagrebačkih domova za umirovljenike. Život u staračkom domu tekao je mirno dok se nije pojavio Andrija Kekez. On ne poštuje pravila, zna sa ženama, uživa u životu. Jedna će ga mlada žena pokušati obuzdati. Zauzvrat će dobiti nešto što nije očekivala. A troje starih ljudi naći će se usred ljubavnog trokuta.

– Neuspjeh, depresija, starost,  to su danas tabui. Živimo sve dulje, a pravimo se da to razdoblje ne postoji. Predrasude prema starijim ljudima održavaju se u tome kako se ponašamo prema njima – tretiramo ih poput živih mrtvaca i mislimo da je njihov život završio, a oni su itekako živi, kaže Nina Mitrović, koja mudro govori i o lažnoj toleranciji današnje ljevice.

Režiju potpisuje Ivan Leo Lemo, u glavnim su ulogama prvaci hrvatskog glumišta Biserka Ipša, Siniša Popović, Vinko Kraljević te Ana Begić u alternaciji s Ecijom Ojdanić.

Drama “Kako život” u svojoj srži nosi pitanje: Kako živjeti život na pravi način? Mogu li se izbjeći žaljenja i jesu li strahovi ono što nama upravlja? Ovo je priča o ljubavi i prijateljstvu, mladosti i starosti, životu i smrti. Priča o nama, kakvi jesmo i kakvi bismo mogli biti kad bismo se opustili i prihvatili život u svoj njegovoj nesavršenosti.

Ovu nedjelju, 22. siječnja u 20 sati, Kako život igra u Sceni Vidra (Draškovićeva 80), a Arteist vas u suradnji s Kazalištem Moruzgva vodi na izvedbu. Podijelit ćemo dva seta od dvije ulaznice, a sve što trebate napraviti je napisati u komentaru ispod ovog teksta Arteist me vodi u kazalište. Dobitnike ćemo nasumično odabrati putem aplikacije textfixer.

MR

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More