Glumci2015
U kategoriji najboljeg naslovnog glumca teško je sa sigurnošću predvidjeti pobjednika. To je kategorija u kojoj su bez nominacije ostali Jake Gyllenhall za ulogu u “Nightcrawleru” te Timothy Spall za “Gospodina Turnera”.

Nakon kratkog pregleda nominiranih filmova, režisera i glumica, na red su za kraj došli ovogodišnji nominirani glumci. Za razliku od glumica, za koje se može pretpostaviti koje će dvije dobiti Oscara, kod glumaca se kao favorit plasirao jedino J.K. Simmons za sporednu ulogu u Ritmu ludila. Između ostalog osvojio je nagradu Udruženja američkih glumaca, Zlatni globus, nagradu Izbor kritike te nagrade Britanske filmske i TV akademije.

Među nominiranim glumcima ove godine čak petorici je ovo prva glumačka nominacija, dvojici je druga, dvojici treća, a jedinom oskarovcu među nominiranim glumcima, Robertu Duvallu, čak sedma. Duvall je ujedno i najstariji nominirani glumac, a prosjek godina desetero nominiranih glumaca je 51,1. Najmlađi nominirani glumac prešao je tridesetu. Ove godine u prosjeku glumci su svega 10.5 godina stariji od nominiranih glumica što je gotovo neznatna razlika.

Iako se činio kao favorit na početku sezone osvojivši Zlatni globus (za komediju ili mjuzikl) i nagradu Izbor kritike, Michael Keaton je tijekom siječnja izgubio prednost. Nju mu je preoteo najmlađi ovogodišnji nominirani glumac, Eddie Redmayne, osvojivši Zlatni globus (za dramu), nagradu Udruženja američkih glumaca i nagradu Britanske filmske i TV akademije.

Glumci u naslovnoj ulozi

Michael Keaton (63) najpoznatiji je po ulozi Bruca Waynea u Batmanu Tima Burtona iz 1989. i Batman se vraća iz 1992. godine. Uz Birdmana ove godine glumio je i u RoboCopu te Need For Speed. Prvu nominaciju za Oscara donijela mu je uloga Riggan Thomsona u Birdmanu, nekad popularnog glumca koji je igrao superjunaka, a sad pokušava ponovo postati slavan. Ima loš odnos s kolegama, kćeri, bivšom ženom i sadašnjom curom. Keaton je dobio zadatak igrati i Riggana i njegov lik u Carverovu komadu kojeg Riggan postavlja. Posebno je dojmljiv u sceni kad silazi s pozornice zapaliti u uličici. Vrata se tad za njim zatvaraju i da bi stigao na pozornicu na vrijeme mora pretrčati polu gol Times squareom. Vrativši se u kazalište igra drugačije nego dotad, jer ulazi kroz gledalište i nema svu potrebnu rekvizitu. Zanimljivo je promatrati na koji način Keaton radi razliku između te scene i već viđene scene istoga sadržaja. Opisati Keatonovu glumu u Birdmanu prilično je teško jer, iako je riječ o filmu o glumcu, film je pomno režiran do najsitnijih detalja, pitanje je koliko je glumačke slobode Keaton imao kreirajući ulogu. Keatona je zanimljivo gledati i sa svakom scenom donosi nešto drugačije nego što je prikazao u prošloj sceni. S obzirom da je Birdman dobio nagradu Udruženja glumaca za najbolji ansambl, postoji velika šansa da barem jedan glumac iz tog filma osvoji nagradu, a to bi mogao biti upravo Keaton.

Bradley Cooper (40) nominiran je treću godinu zaredom i čini se da bi mu treću godinu zaredom nagrada mogla izmaknuti iz ruke. No, ne treba ga u potpunosti isključiti iz utrke jer je u Američkom snajperistu Clint Eastwood dao Cooperu scene po kojima ga gledatelji mogu upamtiti. Poput scene kad u čekaonici susreće vojnika kojeg je spasio. Cooperove šanse za osvajanje Oscara, osim fizičke transformacije koju je uspješno ostvario, povećava činjenica da se upravo odvija suđenje ubojici Chrisa Kylea, lika kojeg Cooper tumači u filmu. (Više o Cooperu pročitajte u osvrtu na film Američki snajperist.)

Steve Carell (52) dobio je prvu nominaciju za ulogu bogataša Johna E. du Ponta u Foxcatcheru te je prava šteta da nije ušao u ozbiljnu utrku jer je glumački ansambl Foxcatchera, kojeg Carell predvodi, jednostavno sjajan. Carellovi pogledi i geste govore više od njegovih riječi, te svoj loš odnos s majkom, koju igra odlična Vanessa Redgrave, ne mora verbalno izraziti. Njegova neverbalna komunikacija te komunikacija glumačkim partnerima u kadru čine ovaj film o boksu zanimljiv i onima koji o tom sportu ne znaju ništa.

Benedict Cumberbatch (38) u Igri oponašanja igra teškog, umišljenog i briljantnog matematičara koji je zbog svoje seksualne orijentacije doživio tužnu sudbinu. Kao i njegova kolegica Knightley, svoju prvu nominaciju može zahvaliti vještom lobiranju producenata Igri oponašanja. Naravno, to ne znači da Cumberbatch kao Alan Turning nije dobar, već su svi obožavatelji Sherlocka te oni koji su ga gledali u Frankensteinu, za koji je nagrađen nagradom Laurence Olivier, od ovog britanskog glumca očekivali više. S obzirom da ga je časopis Times uvrstio u 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu, sigurno ćemo Cumberbatcha gledati u još mnogo naslovnih uloga.

Glumci u sporednoj ulozi

Jonathan Kimble Simmons (60) širim masama poznat po ulozi u NBC-evoj seriji Zakon i red, prvenstveno je televizijski glumac, koji povremeno glumi na filmu. 2013. glumio je u kratkom filmu Whiplash te su ga već tada kritičari zapazili. S toga nije ni čudo da su ga nagradili kad je od bezimenog dirigenta postao Terence Fletcher u dugometražnom Whiplashu. J.K. Simmos upravo čini Whiplash zanimljivim filmom jer u jednoj sceni izgleda poput bešćutnog manijaka, a u drugoj je pak poput neshvaćenog emotivca. Gledajući film iz scene u scenu tjera gledatelja da promjene mišljenje o njegovom liku profesora na glazbenoj akademiji, koji poseže za brutalnim metodama vrijeđanja studenata kako bi ih njih izvukao maksimum. Fletcher je jedna od najboljih, ako ne i životna uloga J.K. Simmonsa. Nije nimalo čudno da mu je donijela prvu nominaciju za Oscara te da će mu vrlo vjerojatno donijeti i prvog Oscara.

Robert Duvall (84) jedini je ovogodišnji oskarovac. Osvojio je Oscara za glavnu mušku ulogu u filmu Tender Mercies 1984. godine, a bio je nominiran još pet puta i to za Kuma, Apokalipsu sada, Velikog Santinija, Apostola i Civil Action. I ostatak filmografije ovog glumca je impresivan. Sedmu glumačku nominaciju zaslužio je ulogom sudca Josepha Palmera u filmu The Judge, koji se nakon smrti supruge prepušta alkoholu i koji ima iznimno kompliciran odnos sa sinom Hankom. Otkriti više o sadržaju filma bilo bi šteta jer se zbog odnosa Roberta Duvalla i njegovog filmskog sina Roberta Downeya Jr. isplati pogledati ovaj film.

Edward Norton (45) počeo je glumiti na off-Broadwayu pa se ulogom Mikea Shinera u Birdmanu vratio svojim scenskim početcima, a kao i ostatak glumačke podjele Birdmana, podliježe jakoj režiserskoj ruci. Posebno je dojmljiv u scenama s krova s Emom Stone. Ovo je treća Nortonova nominacija za Oscara. Bio je nominiran 1999. za ulogu Dereka Vinyarda u American History X te 1997. za sporednu ulogu Aarona Stamplera u Primal Fearu. S obzirom na kvalitetu svih nominiranih sporednih glumaca, zbilja je teško zaključiti zbog čega se pišu brojni natpisi kako je ova oskarovska godina slaba.

Mark Ruffalo (47) predah od blockbustera poput Hulka i Avengersa pronašao je u Foxcatcheru igrajući Dave Schultza. Uloga mu je osigurala drugu nominaciju za Oscara, a prvu je dobio 2011. zahvaljujući ulozi u filmu The Kids Are All Right.

Ethan Hawke (44) za ulogu Masona starijeg u filmu Boyhood dobio je drugu glumačku i ukupno četvrtu nominaciju za Oscara. Prvi je put za glumačko ostvarenje nominiran 2002. za ulogu u filmu Training Day. Tada nije mogao ni znati da će nominaciju dobiti i za projekt koji je počeo snimati upravo te iste godine. Druge dvije nominacije, one za najbolji adaptirani scenarij za dva nastavka Before trilogije, dobio je za vrije snimanja Boyhooda. Kao i cijela glumačka postava Boyhooda, morao je s ulogom oca koji ne živi sa svoje dvoje djece, već ih povremeno posjećuje, živjeti dvanaest godina. Iako se film bavi dječaštvom njegovog sina, za filma upravo odrasta lik Masona starijeg što Hawke jasno interpretira. Prava je šteta što nema šansi za osvajanje nagrade.

Frana Marija Vranković

Komentiraj ovaj članak!

Primajte teme iz kulture
u vaš inbox

Prijavite se za primanje arteistovog newslettera i jednom tjedno ćete dobiti najzanimljivije teme iz kulture.

Benedict CumberbatchBradley CooperClint EastwoodEddie RedmayneEdward NortonEmma StoneEthan HawkeJ.K. SimmonsJake GyllenhallJonathan Kimble SimmonsMark RuffaloMichael KeatonOscarOscar 2015Robert Downey Jr.Robert DuvallSteve CarellTimothy Spall

Related Posts