Kupi Književnu Groupie!

Svježe iz tiskare stiglo je prvo izdanje novopokrenute biblioteke Arteist. Pod sloganom „Prvo slovo kulture“ provest ćemo plemenitu misiju oživljavanja hrvatske književnosti.

Prva vrećica transfuzije je spremna: objavili smo Književnu Groupie Pavla Svirca, najduhovitiji kolumnističko-fikcionalni serijal na Ovim Prostorima, koji je u proteklih dvanaest mjeseci stekao kultni status, o kojemu se govori na cesti i u hodnicima humanističkih fakulteta, u kafićima i klubovima, u novinskim redakcijama i na građevinskim skelama.

– Ukradi susjedu prazne boce u šupi i kupi Književnu Groupie, poručuje Pavle Svirac, 27-godišnji student kroatistike i turkologije, brucoš iz Đakova, koji je u ovom razornom autobiografskom romanu otkrio intimu. (I to ne samo svoju.)

U knjizi se, osim objavljenih epizoda „Književne groupie“, pojavljuju i one koje se autor nije usudio objaviti na internetu jer je unatoč debelom obrazu zazirao objaviti scene u kojima je dosegnuo samo dno ljudskog dostojanstva. Pred književnim klubom Booksa okrutno ga je, dildom po glavi, izubijala filozofkinja Ankica Čakardić nakon što je saznao da mu je voljena djevojka Stojka završila u lezbijskom odnosu sa spisateljicom Norom Verde; a politički vrlo nekorektnu katarzu doživio je pak u zadarskoj kući Ivana Aralica, gdje su se, uz najnoviji Thompsonov album, Ora et Labora, potezale i kubure nekadašnjih opasnih hajdučkih morlaka. Kako je Svirac iz svega toga isplivao koliko-toliko neokrhnute psihe, doznajte u ovoj knjizi padova, padova, padova, uspona… i onda opet padova.

Dobro načitan i upućen u hijerarhiju hrvatskog kulturnog establišmenta, Svirac pasionirano izvještava o svojim susretima s piscima, urednicima, novinarima, organizatorima kulturnih manifestacija, među koje se želi probiti, kao Balzacov Eugene de Rastignac u visoko pariško društvo. Njegovo je oruđe, međutim, pozicija mladog književnog kritičara, koju kali besplatnim pisanjem za jedan internetski portal za kulturu. Paralelno s tim njegovim ambicijama zahuktava se i pripovjedačev privatni život. „Književna groupie“ u dosad neobjavljenim poglavljima razrješava i Svirčeve osobne i društvene drame.

U ich-formi, strukturirana kao moderni pikarski roman, “Književna Groupie” je vibrantna satira hrvatskog kulturnog života dvijetisućitih. Groupie ili mrze ili obožavaju, a oni koji su se našli u knjizi, imaju razloga i radovati se i strepiti: stvarnim likovima Svirac poklanja petrarkističko udivljenje, da bi im suptilnim mehanizmom satiričnog obrata odmah potom reducirao pripisanu važnost. Pritom, Književna Groupie to ne čini sa zluradim cinizmom, kako bi očekivala publika odgojena na doslovnom, neposrednom, a često i posve neinventivnom dociranju političkih kolumnista; ne postavlja se, dakle, kao neki arbitar koji s visoka dijeli “pop od popa, bob od boba”, nego to čini s dobrom dozom dobrodušnosti, stavljajući samoga sebe na prvu liniju satiričnih udara.

Svirac, kako je poznato njegovim čitateljima, spremno ogoljuje svoje neglamurozne podbačaje, intelektualne, socijalne i (osobito) ljubavne, izlažući se ironiji kao kamikaza.

Arteist.hr

*Kupi Književnu groupie! Po povlaštenoj cijeni od 69 kuna, možete je naručiti na info@arteist.hr, s naznakom „Arteist za Groupie“. Dostava u Zagrebu je besplatna i vrši se isti dan.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More