Dokumentarci za prezimiti

Ako niste ljubitelj/ica zime i jedva čekate da vam što prije prođu ovi tmurni zimski dani, mordorske mjesece možete ‘skratiti’ gledanjem priznatih i nagrađivanih dokumentaraca koji će se naći u hrvatskoj kino distribuciji Restart labela od siječnja do travnja novopridošle nam godine.

od 15. siječnja 2014.
SICKFUCKPEOPLE, Juri Rečinski, Austrija/Ukrajina, 74’, 2012./2013.

Sickfuckpeople je dokumentarni triptih o skupini djece, beskućnika koji su uspjeli preživjeti svoje ovisničko djetinjstvo, odrasli i počeli živjeti kao zreli ljudi. To je priča o dječaku koji traži svoju majku i koji je pri tome suočen s nadrealnim, izopačenim društvom u svom rodnom selu, punom mržnje i sadističkog bijesa. To je priča i o trudnoj djevojci koja želi roditi dijete iako predosjeća da će njegov život biti gori od njenog, a sestre je primoravaju na pobačaj. Nevjerojatno vizualno putovanje kroz ukrajinsko društveno dno o kojemu nećete prestati razmišljati tjednima nakon gledanja!

Film je na Sarajevo Film Festivalu osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 2013., istu je titulu dobio i na Raindance Film Festivalu u Londonu, a na Vienalleu u Beču proglašen je najboljim austrijskim dokumentarcem.

od 6. veljače 2014.
GANGSTER TE VOLI, Nebojša Slijepčević, Hrvatska/Njemačka/Rumunjska, 80’, 2013.

Film koji je imao čast otvoriti prošlogodišnji Zagrebdox i na tom festivalu ujedno zasluženo dobio nagradu publike, Gangster te voli, komedija je o ljubavnim odnosima u 21. stoljeću. Nedjeljko Babić bračni je posrednik. Prije 25 godina ostavio je posao parketara kako bi se posvetio karijeri za koju je rođen – spajanju usamljenih muškaraca i žena. Brzo se proslavio, zahvaljujući uspješnosti, ali i svom zvučnom nadimku – Gangster. Za razliku od suvremenih bračnih posrednika, Gangster vjeruje u osobni kontakt. Svakoga svojeg klijenta upozna osobno kako bi ga procijenio, ali i dao mu neke korisne savjete. Kada se Gangsteru za pomoć u pronalaženju muža obrati 35-godišnja Bugarka Maja, čini se da će njen slučaj biti vrlo jednostavan za riješiti. No, činjenica da je Maja samohrana majka trogodišnjeg djeteta i strankinja, ovaj slučaj pretvara u Gangsterovu nemoguću misiju. Momci u Hrvatskoj koliko god bili željni da pronađu životnu partnericu, ne žele Bugarku s djetetom. Njen slučaj razotkriva tragičnu apsurdnost patrijarhalnih muškaraca u modernom društvu: iako su usamljeni, vlastite predrasude onemogućavaju ih da se promjene i ostvare ono što najviše žele.

Osim na Zagrebdoxu ovaj je film osvojio nagradu publike i na Mediteran Film Festivalu u Širokom Brijegu te na bjelovarskom Dokuartu, dok je na Minsk Intl. Film Festival u Bjelorusiji dobio je specijalnu nagrada radija Unistar.

od 6. ožujka 2014.
MAMA EUROPA, Petra Seliškar, Slovenija/Makedonija/Hrvatska, 90’, 2013.

Mama Europa je humoristični kreativni dokumentarac koji se bavi granicama Europe i onima čiji su životi usko povezani s njima. Kroz osobnu priču redateljice Petre Seliškar i njene četverogodišnje kćerke Terre film nas vodi na putovanje po Europi tijekom kojeg posjećujemo neke od preostalih granica izvan Schengena. Priča nas vodi bliže ljudima na čije su živote utjecale granice. Znatiželjna Terra na samo sebi svojstven način otkriva nam svijet oko sebe, putuje i propituje, crta i objašnjava ono što mi odrasli ne možemo vidjeti. Osobne priče naših protagonista isprepletene su europskim birokratskim komplikacijama. No, likovi u filmu upravo su oni pojedinci koji su uspjeli prijeći vanjske granice samo zato što su prvo prevladali one unutrašnje.

Film je na prošlogodišnjem Tuzla Film Festivalu dobio nagradu za najbolji dokumentarac, a ove će godine biti prikazan i na International Film Festivalu u Rotterdamu, Trieste International Film Festivalu u Italiji te Zagrebdoxu.

od 10. travnja 2014.
SUTRA, Andrej Grjazev, Rusija, 90’ 2012.

Sutra je priča o najupečatljivijem fenomenu u suvremenoj ruskoj umjetnosti, radikalnom umjetničkom kolektivu VOINA iz kojega je na svoj umjetničko-politički put krenula i Nadežda Tolokonikova, jedna od članica Pussy Riota. Film u maniri ‘direct cinema’ prati osnivače kolektiva, Vora (lopov) i Kozu koji vode tajni život na granici između umjetnosti i zločina, odgajajući pritom jednogodišnjeg sina Kaspera. Njihove hrabre političke poruke u stalnoj prijetnji od uhićenja, dirnuti će svakoga, posebno u kontekstu nepopustljivog ruskog državnog aparata koji im neprestano visi nad vratom.

Film je dobitnik mnogih nagrada: na danskom CPH:DOX-u dobio je Amnesty International Award, na ukrajinskom DOCUDAYS UA u Kijevu dobio je posebno priznanje za umjetničku snagu i građansku hrabrost, na OFF Cinema u poljskom Poznanu osvojio je Bronze Castle Award, dok je na UNDERHILLFEST-u u crnogorskoj Podgorici proglašen najboljim međunarodnim dokumentarcem.

Ove i pregršt drugih dokumentaraca možete pogledati u jedinom kinu specijaliziranom za dokumentarni film – Dokukino Croatia – koji se nalazi u art kinu Grič, u Jurišićevoj  ulici 6 u centru Zagreba.

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More