Kazalište Ulysses
Na današnjoj konferenciji za medije predstavljena je 14.sezona kazališta Ulysses. Sezona počinje 9.srpnja a završava 30.kolovoza. Istaknuto je da gledatelje ove godine očekuje jedan od najzanimljivijih programa dosad, koji čine dvije premijere, reprize dosadašnjih naslova, kao i gostovanja drugih predstava i kazališta te bogat popratni program, poput koncerata i okruglih stolova.

Četrnaestu sezonu otvara predstava ‘‘Timon Atenjanin” Williama Shakespearea premijerno izvedena na prošlogodišnjem Splitskom ljetu, u režiji Georgija Para. Tekst je to oko čije se godine nastanka, a kamo li klasifikacije, teoretičari ni danas ne mogu složiti, pa jedni tvrde da spada u tragedije, dok ga drugi smještaju u tzv. probleme Bardove drame. Često ga nazivaju nedramatičnim i nezanimljivim, dok ga pak Herman Melville drži jednim od najdubljih i najboljih Shakespeareovih tekstova.

Prva ovogodišnja premijera zakazana je za 11.srpnja. radi se o predstavi ”Mali mi je ovaj grob”, koprodukciji Bitef Teatra, Kamernog Teatra 44, Testament filma i Kazališta Ulysses. Predstavu je režirao Dino Mustafić, po tekstu Biljane Srbljanović.

Sezona se nastavlja izvedbama “Kralja Leara”, sada već kultne predstave Kazališta Ulysses, kojoj će ovo biti četrnaesta sezona igranja. Ovo je prva predstava Kazališta Ulysses – projekt kojim je Brijunsko otočje, nakon svih političkih i društvenih, kroz povijest stečenih konotacija, steklo i atribut kazališnog središta. Interes publike za ovu kultnu predstavu Kazališta Ulysses iz godine u godinu ne jenjava. Od premijerne izvedbe u kolovozu 2001.godine vidjelo ju je više od 30 000 gledatelja.

Kazalište Ulysses

Ovogodišnji drugi premijerni naslov je ”Sprovod u Theresienburgu” Williama Shakespearea u režiji i koreografiji Staše Zurovca, glazbeno-plesnoj drami nastaloj u koprodukciji sa Splitskim ljetom, koja će ujedno označiti kraj srpanjskih izvedbi na Malom Brijunu.

Bogati program u kolovozu otvaraju koncerti Rade Šerbedžije, Miroslava Tadića i Vlatka Stefanovskog, te Amire Medunjanin uz gostovanje predstave ”Cabaret Brecht – Zadrživi uspon Artura Ulja” u režiji Lenke Udovički na Splitskom ljetu.

Reprizne izvedbe prošlogodišnjih premijernih naslova poput ”Shakespearea u Kremlju” Ive Štivičića u režiji umjetničke ravnateljice Kazališta Ulysses, Lenke Udovički i koprodukciji Kazališta Ulysses i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad te ”Pokojnika” Branislava Nušića, nastavljaju se u kolovozu.

Sezona na Brijunima završava uz gostovanje Ateljea 212 iz Beograda s dva naslova. Riječ je o predstavama ”Bog masakra” J. Reze u režiji Alise Stojanović i ”Misery” S.Kinga u režiji Petra Popovića.

Popratni program ove kazališne sezone naziva se ”Rat i mir: 100 godina koje traju”, a uključuje predavanje Srećka Horvata – “Što je nama Gavrilo Princip danas?”, multimedijalnu večer: ”Poezija koja govori stoljećima”, okrugli stol: ”Teatar pod okupacijom” te okrugli stol ”Gavrilo – terorist ili borac protiv imperijalizma?”.

Kazalište Ulysses

Kazalište Ulysses utemeljili su glumac i redatelj Rade Šerbedžija i pisac Borislav Vujčić. Te 2001.godine, kada je osnovan Ulysses Šerbedžija je zabilježio:

” Stupio sam na taj otok i koračao tom čudesnom tvrđavom koja je obećavala neviđenu teatarsku ljepotu. Svaki zid je sjećanje, svako drvo je nada… Započinjem ovaj teatar da se umnože nove energije i da neki mladi ljudi svojom kreativnošću i novom snagom cementiraju zidove ove umjetničke tvrđave.”

Sada, kada Ulysses korača u 14.sezonu može se reći da su energije doista umnožene i da su se zidovi tvrđave zaista cementirali u poseban oblik teatarske umjetnosti. Program 14. Ulyssesove sezone dostupan je na njihovoj službenoj web stranici, gdje se mogu izvršiti rezervacije te kupnja karata.

Ines Ora

Komentiraj ovaj članak!

Primajte teme iz kulture
u vaš inbox

Prijavite se za primanje arteistovog newslettera i jednom tjedno ćete dobiti najzanimljivije teme iz kulture.

Alisa StojanovićBiljana SrbljanovićBorislav VujčićBranislav NušićDino MustafićGeorgij ParoHerman MelvilleIvo ŠtivičićKazalište UlyssesLenka UdovičkiPetar PopovićStaša ZurovacTimon AtenjaninWilliam Shakespeare

Related Posts

  • Richard III.
  • Leonard Jakovina