groupieZaokružite u rokovnicima sutrašnji datum! U četvrtak, 27. veljače, u 18.30 sati, u knjižnici Vjekoslava Majera u Zapruđu, predstavlja se knjiga Pavla Svirca “Književna groupie“.

O najlošije čuvanoj tajni hrvatske književnosti, koja je tektonski protresla domaću kulturu, na najpopularnijem književnom programu s one strane Save govorit će kazališni kritičar Tomislav Čadež, novinar, voditelj i pisac Dražen Ilinčić te urednica ovog izdanja Biblioteke Arteist Maja Hrgović, a pojavit će se i mladi, ambiciozni Đakovčanin bradom. U izjavi koju nam je tim povodom dao, ne krije uzbuđenje: radi ove promocije čak je promijenio i frizuru, legendarnu betovenku koja je, uz do vrata zakopčanu kariranu košulju, bila njegov zaštitni znak.

– U ludilu sam nekom, da budem što sličniji Ilinčiću, Lasićevom mašinicom u klonji Limba obrijo glavu! Užasno izgledam! Obrijana glava i te moje cvike, izgledam ko Britni Spirs kad je ono totalno pukla! Kako ću se takav pojavit na promociji, pa makar to bila i periferijska knjižnica!? Hoće li mi bar malo kosa izrast do četvrtka? Ne želim da me tamo zamjene za ćoraviju verziju Ace Stankovića! – podijelio je svoje dvojbe s čitateljima na Facebooku.

“Ikonoklastički pristup autorima koje je glorificirao kao neuspješni srednjoškolac u rodnom Đakovu izmiješan je s velikom količinom autoironije kojom opisuje svoje groteskne seksualne i socijalne neuspjehe, često prelazeći granicu dobrog (ili bilo kakvog) ukusa“, napisala je Večernjakova novinarka Milena Zajović, upozoravajući da Svirčeva knjiga dolazi s duljim popisom nuspojava: čitajte je na vlastitu odgovornost.

U ich-formi, strukturirana kao moderni pikarski roman, “Književna Groupie” je vibrantna satira hrvatskog kulturnog života dvijetisućitih. Groupie ili mrze ili obožavaju, a oni koji su se našli u knjizi, imaju razloga i radovati se i strepiti: stvarnim likovima Svirac poklanja petrarkističko udivljenje, da bi im suptilnim mehanizmom satiričnog obrata odmah potom reducirao pripisanu važnost. Pritom, Književna Groupie to ne čini sa zluradim cinizmom, kako bi očekivala publika odgojena na doslovnom, neposrednom, a često i posve neinventivnom dociranju političkih kolumnista; ne postavlja se, dakle, kao neki arbitar koji s visoka dijeli “pop od popa, bob od boba”, nego to čini s dobrom dozom dobrodušnosti, stavljajući samoga sebe na prvu liniju satiričnih udara.

Na predstavljanju knjige bit će izveden performans “Njezin obračun s njim“.

 Arteist.hr

Komentiraj ovaj članak!

Primajte teme iz kulture
u vaš inbox

Prijavite se za primanje arteistovog newslettera i jednom tjedno ćete dobiti najzanimljivije teme iz kulture.

Dražen IlinčićMaja HrgovićMilena ZajovićTomislav Čadež

Related Posts