Bajsove vrpce 30 godina kasnije: Tišina i čuvanje očeve ostavštine

U radiodramskom stvaralaštvu i radiodokumentaristici hrvatski su autori nerijetko bili dijelom europskoga konteksta te u korak s novim tendencijama. Pedesete i šezdesete godine prošloga se stoljeća u Velikoj Britaniji označuju revolucionarnima u smislu dramaturške strukture u radijskim studijima (Rodger, 1982: 8). Istodobno u Hrvatskoj stasa generacija velikana, Zvonimira Bajsića (rodonačelnika dokumentarne radiodrame) i krugovaša (radiofonske generacije, kako ih je nazvao Igor Mandić). Počinje razdoblje kada hrvatsko radiodramsko stvaralaštvo postaje nerazdvojnim dijelom same hrvatske književnosti.

Multimedijalna koliba i nakladnička kuća Druga priča ove godine nizom događanja u Kući Arko na Gornjem gradu, Basaričekova 24, obilježavaju tridesetu godišnjicu smrti Zvonimira Bajsića, radijskog, kazališnog i televizijskog autora i režisera, i to pod zajedničkim nazivom:

BAJSOVE VRPCE 30 g KASNIJE

ČETVRTAK, 21.12.2017. u 17,00h:

Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)

U ovoj, već pomalo legendarnoj zagrebačkoj predstavi, pred oči i uši publike iskaču „mali ljudi iz radijske kutije“, odnosno “hršpilaši”: glumci, glazbenici, pisci, radijski autori i majstori tona i svjetla: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro,  Ljubica Letinić,  Nina Bajsić, Matija Antolić, Ivan Zelić/Ivor Plužarić i Pavlica Bajsić Brazzoduro uz snimku glasa nedavno preminulog Ante Perkovića. Oni će tijekom ovog burlesknog putovanja kroz ranu povijest radija izvoditi djela Zvonimira Bajsića (Janus i Paula iz Slika iz života jednog radio-dramaturga, Ad Libitum, Praško Proljeće 84.) kao i razne tekstove 30-tak autora iz cijelog svijeta. Hršpila se uživo, proizvodeći zvučne efekte, atmosfere, glazbu i tišinu na licu mjesta, nudeći tako publici izbor za doživljaj i promišljaj.

PETAK, 22.12.2017. u 11,00h:

Predstavljanje knjige

Zvonimir Bajsić: TIŠINA

i ostala djela za radio, televiziju i kazalište, uz sjećanja suradnika iz svijeta

Tekstove je sakupila i uredila Pavlica Bajsić Brazzoduro,  a grafički opremio Tomica Bajsić. Za knjigu koja izlazi kao dio biblioteke Slobodna četvrt, nakladničke kuće Druga priča, pisalo je i govorilo četrdesetak autora i autorica raznih generacija i zanimanja, iz Hrvatske i cijeloga svijeta.

Tišina je skromnost. Kako se ponovno naviknuti na skromnost?

(Iz „Sinopsisa za zvučni esej: Tišina)

 

Mala radiofonijska izvedba uživo

BAJSOVE VRPCE

Prema motivima dramskih tekstova i dokumentarnih radiodrama Zvonimira Bajsića i Krappove posljednje vrpce Samuela Becketta, sa stihovima Jacquesa Préverta i tekstovima Gustavea Flauberta i Milana Kundere

Koncept, dramaturgija i režija: Hrvoje Korbar

Dramaturški savjetnik: Dubravko Mihanović

Izvode:

Rene Medvešek: Bajs /Krapp

Marija Šegvić i Igor Kovač: razne uloge iz drama

Maro Market: glazba

Dino Brazzoduro: zvukopis

Produkcija: Multimedijalna koliba

SUBOTA, 23.12.2017. u 13,00h: 

Slušaonica dokumentarne radiodrame Zvonimira Bajsića i Maksima Jurjevića

PRAŠKO PROLJEĆE ’84.

Radi se o svojevrsnom autorskom i ljudskom testamentu Zvonimira Bajsića ispričanom njegovim glasom, a čiju dozvolu za emitiranje na njegovom matičnom Radio Zagrebu nažalost nije doživio. Praško proljeće se danas smatra remek-djelom dokumentarne radiofonije.

„Što dalje, to više je u mom osjećanju i mišljenju, riječ kultura spojena s riječima: karakter i hrabrost.“

(Václav Černý u Praškom proljeću 84.)

SUBOTA, 23.12.2017. u 15,00h i u 17,00h

Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)

Svi programi osim Hoerspiela: male igra za slušanje (i gledanje) su besplatni. Ulaznice za Hoerspiel po cijeni od 60 kn obavezno je rezervirati na radiophonic.thaether@gmail.com, 091 530 7433 ili na Facebook stranici predstave.

radio snova

intiman i čudesan

zamišljen, opušten, zaigran, slobodan

dragocjen u svakoj sekundi

izbrušen

kao neki fini nematerijalni predmet

u kojem se vanjsko i unutrašnje prelijevaju jedno u drugo

Zvonimir Bajsić je bio markantan čovjek

označio je između ostalih i mene

potakao je i usmjerio moju ljubav prema radu sa zvukom

povezao ga s posvećenošću i viteštvom

Darko Rundek

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More