Povišene emocije i groteskni humor Żuławskog u Kinu Tuškanac

U Kinu Tuškanac od 5. do 7. ožujka prikazuje se retrospektiva poljskog redatelja Andrzeja Żuławskog (1940. – 2016.). Na našem Facebooku možete osvojiti dvije ulaznice za emocionalni vrtuljak ''Važno je voljeti''. Igra u subotu, 7. ožujka, u 21.15

Żuławski je bio jedan od rijetkih redatelja koji nije pristajao na kompromise zbog ideoloških ili komercijalnih razloga. Samozadovoljno će tako ustvrditi: ”Film nije samo za zabavu publike”. S obzirom na njegovu beskompromisnu poetiku i ocrtavanje ekstrema ljudskog ponašanja, neki bi mogli pomisliti kako su njegovi filmovi hermetični i hladni. No upravo je suprotno. Riječ je o filmovima povišenih emocija, grotesknog humora i nasilnog svijeta noćnih mora koje prati čvrsta, nekonvencionalna pripovjedna nit. Iako su mahom bili prikazivani na festivalima, rijetko široj publici, dobacit će: ”Ne mogu podnijeti dosadu u kinu. (…) Otiđi u Cannes, umrijet ćeš.”

U sklopu retrospektive Kino Tuškanac prikazuje pet njegovih ključnih filmova. Uoči projekcije postapokaliptičnog, znanstvenofantastičnog i bunkeriranog remek-djela Na srebrnom globusu (1988), uvodnu riječ o stvaralaštvu tog zanimljivog filmskog autora sklonog nadrealističkim vizijama održat će filmolog, dr. sc. Tomislav Šakić u četvrtak, u 19 sati.

Retrospektiva se nastavlja horor-dramom Opsjednutost (1981) sa sjajnim Samom Neillom i izvrsnom Isabelle Adjani, koja je nagrađena na festivalu u Cannesu, kao i prestižnom francuskom nagradom César. Prikazat ćemo i impresivnu ratnu dramu Trećina noći (1971), Żuławskijev prvijenac za koji je dobio nacionalnu nagradu kao najbolji novi redatelj. Povijesna drama Đavao (1972), djelo izuzetno sugestivne režije i impresivne fotografije, bila je smjesta bunkerirana, odnosno zabranjena jer je Żuławski u priči filma jasno asocirao na studentske nemire 1968. godine. Za kraj retrospektive prikazuje se Važno je voljeti (1975), romantična drama pisana za njemačku glumicu Romy Schneider (ovjenčanu ujedno nagradom César za najbolju glumicu za ovu ulogu) i Fabiom Testijem.

* Raspored projekcija potražite tu.

MR/Kino Tuškanac

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More