Znamo što ćete raditi večeras

Napokon, promocija knjige “Književna Groupie”! U popularnom kafiću Pod starim krovovima na Gornjem Gradu (zagrebačkom!), večeras u devet sati na tribini „Razgovori pri Žnidaršiću“ gostovat će pisac i novinar Željko Špoljar.

Špoljar će predstavljati knjigu popularnog Arteistovog kolumnista Pavla Svirca, Književnu groupie i, pod voditeljskom palicom moderatora Marijana Grakalića govoriti o fenomenu koji je učinkovitije od super-oluje Teodor rasturio domaću književnost, ali i o tome kako se u metropoli stvara snažan đakovački klan.

Špoljar će se prisjetiti početaka mladog Svirca, kojega je upoznao dok je kao srednjoškolac dolazio k baki u Đakovo. Svirac mu se tada učinio baš poput nekog Šegrta Hlapića koji je umjesto postolarom odlučio postati književnim kritičarom i literatom. Priča je to o jednom velikom snu koji je započeo u Đakovu,  a sad trenutno traje u Zagrebu.

– Ja bum si negde za stolom u kutu spil kajgod mi stavite na stol, osim kravlje mokraće i drugih izlučevina. Osim ako ne sadrže alkohol – poručuje Svirac, koji je toliko oduševljen novootkrivenim kajkavskim slengom da razmišlja o pisanju zbirke kajkavske poezije.

O knjizi već sve znate:

U ich-formi, strukturirana kao moderni pikarski roman, “KnjiževnaGroupie” je vibrantna satira hrvatskog kulturnog života dvijetisućitih. Groupie ili mrze ili obožavaju, a oni koji su se našli u knjizi, imaju razloga i radovati se i strepiti: stvarnim likovima Svirac poklanja petrarkističko udivljenje, da bi im suptilnim mehanizmom satiričnog obrata odmah potom reducirao pripisanu važnost. Pritom, Književna Groupie to ne čini sa zluradim cinizmom, kako bi očekivala publika odgojena na doslovnom, neposrednom, a često i posve neinventivnom dociranju političkih kolumnista; ne postavlja se, dakle, kao neki arbitar koji s visoka dijeli “pop od popa, bob od boba”, nego to čini s dobrom dozom dobrodušnosti, stavljajući samoga sebe na prvu liniju satiričnih udara. Svirac, kako je poznato njegovim čitateljima, spremno ogoljuje svoje neglamurozne podbačaje, intelektualne, socijalne i (osobito) ljubavne, izlažući se ironiji kao kamikaza.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More