Živjet ćemo bolje na Danima satire

Traju Dani satire, festival koji već punih četrdeset godina uporno osigurava toliko potreban prostor slobode, kako ističe izbornica programa Željka Udovičić Pleština. Ove godine, smijehom i ozbiljnošću koju satira nužno zahtijeva, u koštac s problemima koji muče ovo društvo (i nas u njemu) uhvatile su se predstave koje dekonstruiraju vlastoljublje, častohleplje, pokvarenost, egoizam, pohlepu, bolesne ambicije, nestručnost…

– Satira, određena vremenom i prostorom, oduvijek i po definiciji analizira, podvrgava kritici, ismijava, osuđuje, ruga se zabludama i porocima svojih «žrtava». Zato su u sukobu represivne moći i slobodoljubive težnje satiričarima rezervirani prvi redovi. Oni se bore za slobodu misli. Ali satira je uvijek korak ispred. Njoj bez hrabrosti nema opstanka, ističe Željka Udovičić Pleština, koja je za ovo jubilarno festivalsko izdanje od 60 prijavljenih predstava odabrala njih 14. Zajednički su im nazivnici politička satira, ali i položaj umjetnika u društvu.

– Svaka od odabranih predstava barem će ponekog natjerati na gorak smijeh. Ali sve one zajedno ove godine odlukom glumaca, redatelja, pisaca i dramaturga, a iz razloga datosti trenutka te okrutnosti (ne) društvenih okolnosti, potpuno su se udaljile od komedije, a oboružale satiričnim oštricama. Nije im moguće ponuditi nam smijeh zaborava. One detektiraju problem i ubadaju na pravo mjesto. Takvi ubodi bole, ali i liječe. Stoga smo taj smijeh natjerani progutati i prije no što nam rastegne usta u onu poznatu veselu grimasu. Geg je zamijenila ozbiljnost pristupa smiješnom. Zato jest DUHovito. Ali udara u trbuh, ističe Željka Udovičić Pleština.

Na programu je tako ZKM-ova hit predstava Živjet ćemo bolje koju je prema istoimenom romanu Maje Hrgović režirala Senka Bulić, u koprodukciji s Hotelom Bulić, a koja govori o katarzi i muci jedne dalmatinske obitelji, stavljenoj na kušnju smrću bebe i bolešću bake. Predstava će biti izvedena 14. lipnja u ZKM-u.

Dan kasnije, u HNK-u će biti izvedena predstava Na kraju tjedna Bobe Jelčića, dok će se u četvrtak 16. lipnja u foajeu Kerempuha u kazališnom performansu Born To Please Saše Božića, izvođači Nataša Dangubić, Ivana Krizmanić, Jerko Marčić i Marko Jastrevski okušati u interpetacijama poznatih hitova iz povijesti pop glazbe.

Slovensko narodno gledališče Ljubljana izvest će u petak 10. lipnja predstavu Kralj Ubu redatelja Jerneja Lorencija, temeljenu na motivima Kralja Ubuja Alfreda Jarryja, te u nedjelju 12. lipnja Demokraciju! Josifa Brodskog u režiji Marjaža Zupančića.

Atelje 212 iz Beograda gostuje s najnovijom dramom jednog od trenutno najizvođenijih ruskih i europskih suvremenih dramskih pisaca Ivana Viripaeya Pijani u režiji Borisa Liješevića (13. lipnja); a od stranih gostiju, tu je još i Teatar Komedija iz Skopja, Makedonija, sa Slučajem Harms Dine Mustafića (17. lipnja), koji će biti prikazan izvan konkurencije.

U sklopu Festivala održat će se i Večer sa Sidranom, večernje druženje s kultnim bosanskohercegovačkim piscem scenarija i drama, književnikom, pjesnikom i novinarom Abdulahom Sidranom. Sve će završiti u nedjelju 19. lipnja izvješćem ocjenjivačkog suda i dodjelom nagrada Dana satire Fadila Hadžića.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More