ZFF: Zlatna kolica za “Sve u našoj obitelji”

Nismo iznenađeni što Velika nagrada desetog ZFF-a, Zlatna kolica u igranoj konkurenciji, odlazi u ruke rumunjskog redatelja Radua Judea.

Njegov film Svi u našoj obitelji moćno je djelo koje tu nagradu zaslužuje odličnim glumačkim izvedbama, pomno izgrađenim likom smušenog zubara kojemu bivša žena ne dopušta da ode na more s njihovom kćeri, nepretencioznom, a snažnom pričom o njegovoj borbi da usprkos opiranju bivše žene i njezina beskičmenog novog dečka ostvari ono što mu je u brakorazvodnoj parnici pripalo: pravo da dva tjedna godišnje provede s kćerkom.

Dramatična radnja, zbijena u nekoliko sati jednog dana i obilježena psihičkim slomom čovjeka koji je svašta otrpio u braku i nakon njega, gledatelja drži potpuno uvučenim u talačku krizu kojom kulminira njegov krah, a  prema riječima žirija, „bliskost sa svim likovima koju osjećamo od samog početka, jednostavnost, a ujedno i složenost priče te izuzetan rad s glumcima vrlo su uvjerljivi.“

Jednako bismo zadovoljni bili i da se sa Zlatnim kolicima otkotrljao danski Teddy Bear (Deset sati do raja), dragulj ovogodišnjeg igranog programa, koji govori o bodybuilderu meka srca, zatočenog u bolesnome suživotu s ludom majkom.

U kratkometražnom programu nagrađen je film Povratak izraelskog redatelja Shaya Levija, a posebno priznanje odlazi Barbakanu Bartlomieja  Zmude (Poljska) za stvarnu priču ispričanu s ritmom i ugođajem velikog trilera.

Od dokumentaraca, nagrađen je film Roba Stewarta Slaughtera Nicka za predsjednika, a žiri je tu odluku obrazložio ovim zanesenim recima: “Zbog apsurdnosti života i politike, zbog seksi dlakavih prsa, zbog havajskih košulja protiv Miloševića, zbog Nicka koji živi sa svojom majkom, zbog Slotera za predsjednika, zbog šarma i poštenja i zbog toga što bi svatko trebao imati priliku da svira punk u Novom Sadu”.

Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji ide Životu u slikama (Tamar Tal, Izrael), “za nježan i dubok prikaz odnosa bake i unuka, učinjen s mnogo poštovanja, ljubavi, brige i strpljenja”.

U domaćoj kategoriji, Zlatna kolica u programu Kockice i nagrada u iznosu deset tisuća kuna odlaze Terariju Hane Jušić, koju žiri pohvaljuje za izuzetan rad kamerom i zreo osjećaj za dramaturgiju.

Posebno priznanje u programu Kockice ide Babysitteru Ivana Sikavice.

ZFF još nije gotov: imate cijelu subotu i nedjelju da nadoknadite propušteno, i to na šest gradskih lokacija, od dvorane u MSU-u do Griča i Kina Europa i Tuškanac.

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More