Ženski likovi Muzeja Mimara: Od ljubavnice do vladarice

Od ljubavnice do vladariceEksponati Muzeja Mimara poslužili su kao nadahnuće priča o ženskoj vještini snalaženja unutar njihova podređenog položaja, od antike do modernog doba. Odabrani eksponati svrstani su u skupine imenovane prema društvenim ulogama koje su stoljećima definirale žensku egzistenciju: majka, supruga, ljubavnica, aktivistkinja, vladarica, zaposlena i svjetovna žena.

Izložbu “Ženski likovi Muzeja Mimara – od ljubavnice do vladarice”, kustosice Leile Mehulić i dizajnerice Nike Pavlinek, koja do 31. ožujka 2014. traje u Muzeju Mimara, čine predmeti međusobno povezani jednom temom. Izložba objedinjuje priče o ženskoj vještini snalaženja unutar njihova podređenog položaja, od antike do modernog doba i prate ju mizoginične izjave glasovitih filozofa i književnika, položene na pod ne bi li sugerirali javni prostor u kojem su žene obitavale.

Izložba koja se bavi problemom ženskih sloboda, mnogima se može činiti izlišnom. Međutim, žene su nerijetko još uvijek slabije plaćene, teže se probijaju i česće su žrtve zlostavljanja i stereotipa.

Izložba pokušava odgovoriti na pitanje kako posjetitelja vratiti u stalni muzejski postav, nakon što ga je već vidio. Obzirom da svaki muzejski predmet sadrži niz narativnih slojeva, koji se mogu predočiti publici, stalni postav moguće je kontinuirano reinterpretirati.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More