Željka postaje Je Veux: Najosobnije lice svestrane zagrebačke glazbenice

Balans između prirode i tonskog studija pandemijska je mantra glazbenice koja pod umjetničkim imenom Je Veux upravo dovršava novi album, a u njega će prenijeti i doživljeno s matičnom grupom Mangroove, s kojom je već osvojila top-liste i pritom ispekla sve kore glazbenog zanata.

Zvuči kao najveći klišej, ali glas svestrane Željke Veverec doista se pamti odmah nakon prvog slušanja, a dosad ste ga mogli čuti u kazalištu, radijskom eteru, klubovima i na ljetnim koncertima – zapravo, svim mogućim mjestima na kojima glazba egzistira. Usudit ćemo se reći, proniknula joj je baš u srž, pronašla svoj đir i danas usporedno bavi s tri glazbena projekta – dva benda i nedavno započetom solo karijerom.

“Prve glazbene korake napravila sam u Mangrooveu, to je moj prvi bend, moja ljubav, moja ogromna škola – i glazbena i ljudska. Od autorske glazbe u samim počecima nisam mogla živjeti, a čisto i zbog potrebe za sviranjem i eksperimentiranjem, Toni, Đuro Dobranić iz Mangroovea i ja smo odsvirali nekoliko obrada na svoj način i krenuli svirati evente pod imenom Željka at ease, u jednoj opuštenoj varijanti. S vremenom sam skupila autorske stvari i poželjela nekako tom projektu, toj našoj stvarno dobroj energiji, dati jedan legitimitet i odlučila se na solo album. Potrudila sam se malo ga bolje brendirati i osmisliti što i kako i eto ga, Je Veux, čita se kao moji inicijali i znači moje ime kao želju, a željeti se mora”, priča nam Željka, inače poznata i po brojnim odličnim suradnjama.

Popis je, najblaže rečeno, šaren. Grupa Mangroove, radiofonična mješavina popa, soula i jazza, dosad je surađivala s Dadom Topićem (ako niste, svakako poslušajte “Pokušaj”), Mirelom Priselac Remi, Igorom Geržinom, a ovih dana radijskim eterom zavrtila se suradnja s novom synth -pop senzacijom, grupom Pocket palma.

“Suradnje su mi uvijek kao neki dar koji zapravo dozove pjesma, znam, zvuči romantično, iako, naravno, treba i dosta logistike, ali zaista na kraju uvijek ispadne da se dogodi ono što se treba dogoditi. Ljudi dođu u pjesmu i osjeti se taj klik”, kaže pjevačica i dodaje da su joj Bill Withers i James Blake na vrhu popisa dosad neostvarenih suradnji.

Vrijeme je, zahvaljujući prilikama, ali i već zacrtanom planu, došlo za suradnju s vlastitim glazbenim identitetom. Album koji snima pod imenom Je Veux zvat će se “I Glow” i zapravo predstavlja trenutak potpune iskrenosti, koja nije samo glazbena. “Glazba je za mene opuštanje, terapija i priča o meni – koliko god zvuči sebično, zapravo pričam svoju priču, ispuštam svoje strahove, svoja veselja i svoje ljubavi. Svatko se bolje osjeća kad ispriča svoju priču, a ja to radim kroz glazbu. Nemam neku univerzalnu poruku koju želim prenijeti, imam samo sebe i iskreno mislim da je od sebe i najbolje početi”, kaže Željka.

Suprug je u bendu, studiju, stanu…

Koliko god se trudila, utjecaj jednog člana Mangroovea na svom samostalnom albumu ne može izbjeći. Radi se, naime, o njezinu suprugu, nagrađivanom glazbeniku Toniju Starešiniću (projekt Chui samo je jedan od bandova u kojima svira), s kojim živi, stvara, putuje i nastupa. Zvuči izazovno, ali Željka, uz more komplimenata na njegov račun, otkriva da jedini povišeni tonovi u njihovu domu dolaze iz instrumenata.

“Nismo ni znali što nas čeka, naivno smo se bacili i u ljubav i u glazbu, preživjeli loše prognoze (svi su na ljubavno-poslovni odnos gledali kao na nešto komplicirano), a danas mi je zapravo jasno koliki je to bio blagoslov. Činjenica da smo to ljubavno i glazbeno partnerstvo prošli zajedno i to bez većih tragedija je fantastična je. Rasli smo skupa i jedno drugome bili i ostali jako velika podrška, zapravo smo stvorili jednu neobičnu simbiozu u kojoj puno učimo jedno od drugog i jako sam sretna zbog toga. Mnoge se stvari ne bi dogodile da nisam upoznala Tonija i da nismo zajedno stvarali, kao i obrnuto. Svemir nas je duhovito spojio i zahvalna sam na tome. A zašto duhovito, to ćete tek saznati”, kaže Željka.

Zajedno s Tonijem, Željka je, s komerijalnog apsekta, pošla nešto težim putem. “Imam osjećaj da plešem po rubu mainstreama“, nedavno nam je u intervjuu rekla pjevačica Luce i na neki način dobro okarakterizirala nemali broj izvođača čijem opisu donekle odgovara i Mangroove te Željkin glazbeni put općenito.

“Uvijek negdje blizu, a zapravo toliko daleko od šire publike”

“U početku se uopće nismo opterećivali gdje smo i gdje pripadamo, niti smo planirali biti na rubu ili u mainstreamu, ali s vremenom su se stvari iskristalizirale i postalo nam je jasno, u odnosu na druge i na sustav, kako to sve funkcionira. Prije smo puno više patili od činjenice da smo uvijek negdje blizu, a zapravo toliko daleko od neke šire publike i, recimo, nekog pravog mainstreama, a onda shvatiš da je to dio tvog identiteta, da si tu jer radiš glazbu koju dijelom slušaju i ljubitelji jazza i ljubitelji alternative… I tako plešeš dalje svoj film”, kaže i priznaje da u čitavoj slagalici šteka “samo” jedan element.

“Da imamo veću financijsku dobit, rekla bih da je to dobro mjesto, jer imaš taman dovoljno slobode koju daje rub da bi ostao svoj, a opet, dovoljno si prisutan. Je Veux je drukčija priča, već sama činjenica da je na engleskom smanjuje joj mogućnost mainstreama, to je sad jedna sasvim nova tema i to prilično komplicirana. Kod nas, eto, hrvatske izvođače na engleskom zapravo automatski bacamo u neki underground“, smatra pjevačica koja će, unatoč “glazbenom ladičarenju” ipak nastaviti po svom, malo pred mikrofonom, a malo – u šumi.

“Završavam svoj album i imam dosta posla oko toga, a pokušavam i što više vremena provoditi u prirodi. Imam sreću da imamo vikendicu blizu Zagreba, šuma me spašava, gledam serije, kuham, čitam, igram memory s Tonijem, malo napadi panike pa vrijeme brzo prođe”, kaže Željka, a našu epopeju o glazbi, sceni i životu završava mudrim riječima za sve mlade glazbenike kolektivno zbunjene jednadžbom zvanom život u glazbi: “Tržište je malo i nije nimalo lako, ali svakako uvijek i ponovno treba tražiti svoj zvuk i da, biti prisutan u svom vremenu, ali ne slijepo pratiti trendove nego jednostavno biti svoj!”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More