“Želimo voljeti. Želimo biti voljeni”: Putujuća svjetska izložba Tolerancija stiže u Zagreb

Od 2017. do danas različite inačice izložbe Tolerancija vidjelo je preko 150 tisuća ljudi u 29 zemalja, a broj plakata se povećava svakom izložbom te danas broji preko 160 plakata.

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, koji se u čitavom svijetu obilježava 16. studenoga, putujuća svjetska izložba Tolerancija povodom stiže u Botanički vrt PMF-a u Zagrebu. Domaći dizajneri čiji će plakati biti izloženi su Boris Bućan, Boris Ljubičić, Dejan Kršić, Robert Čanak i Sven Sorić, a izložba ostaje otvorena do 16. prosinca.

“Tolerancija” je edukativni i kulturno-umjetnički projekt u čijem centru je putujuća izložba plakata koncepcije Mirka Ilića, a koju po drugi put u Zagrebu s Ilićem organizira Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, ISO – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, sada u suradnji s Botaničkim vrtom PMF-a u Zagrebu i kreativnom platformom Organizam.

Tolerancija predstavlja odnos među ljudima koji u potpunosti prihvaća druge, njihove drugačije običaje, prihvaća druge narode, mišljenja, političke, vjerske, jezične razlike u sklopu snošljivosti i trpeljivosti. Poznavanjem terminologije tolerancije dizajner Mirko Ilić uviđa sveopću netoleranciju među ljudima te na Ljubljanskom festivalu Tolerancije dobiva inspiraciju o toleranciji kao takvoj. U želji i nadi k boljem prihvaćanju i toleriranju svakog pojedinca okuplja veliki broj svjetskih dizajnera. Zadatak svakog dizajnera bio je da osmisli plakat koji svojom vizualnom porukom simbolizira toleranciju te da napiše riječ tolerancija na svom materinjem jeziku.

“Ljudska potreba za dominacijom nad prirodom”: Izložba otkriva konfliktnu povijest Brijuna

“Najčešći razlozi netolerancije su pripadanje ‘pogrešnom’ plemenu, ‘pogrešna’ boja kože, ‘pogrešna’ seksualna orijentacija, ‘pogrešna’ religija. Tri od ova četiri ‘pogrešna’ razloga prouzrokovana su rođenjem. A to je nešto za što osoba zapravo nije odgovorna, nije uopće u mogućnosti kontrolirati. Dakle, ne toleriraju te kakav si rođen. Dakle, bolje je da nisi rođen. Dakle, bolje je da ne postojiš, bolje je da si mrtav. Zar to nije užasno? Uz to, te tri ‘pogrešne’ stvari čine maksimalno 10% naših razlika, u ostalih 90% smo isti. Želimo voljeti. Želimo biti voljeni. Želimo sigurnost. Želimo posao, hranu, vodu, krov nad glavom. Želimo dug život sebi i svojoj djeci. Zar to nije više razloga za toleranciju, nego netoleranciju? Ova izložba bi trebala biti mali vizualni podsjetnik na to”, kaže kustos Marko Ilić o izložbi.

Plakati su na izložbama diljem svijeta većinom izloženi na otvorenom prostoru s idejom što veće dostupnosti običnom prolazniku i onim ljudima koji nemaju običaj posjećivati često galerije. Danas, u vrijeme pandemije, izložba Tolerancije na ogradi Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu, uz obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije, poziva prolaznike na pažnju prema svojim sugrađanima, promišljanje o “životnim ogradama” i o značaju prirode u našoj svakodnevici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More