Završio prvi virtualni SFF: Proglašeni pobjednici, Marija Škaričić postala rekorderka festivala

Nagradu Srce Sarajeva za najbolji film na prvom "on demand" izdanju festivala osvojio je "Egzil" u režiji Visara Morine, a najboljim je redateljem proglašen Ru Hasanov ("The Island Within").

Hrvatsko-švicarskom filmu “Mare” redateljice Andree Štake na Sarajevo Film Festivalu dodijeljena je nagrada CICAE – Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, a Mariji Škaričić po treći put Srce Sarajeva za upečatljivu interpretaciju naslovne junakinje. Osim toga, u kratkometražnoj konkurenciji, Srce Sarajeva za najbolji film dobio je “Antiotpad” Tina Žanića, a hrvatski filmaši nagrađeni su i u sklopu industrijskog dijela festivala.

Popis svih nagrađenih na Sarajevo Film Festivalu možete pogledati ovdje

Međunarodna konfederacija umjetničkih kina (CICAE), u čijem su žiriju bili Eva Demeter, koordinatorica za međunarodne odnose iz Mađarske, Piotr Szczyszyk, programer i stručnjak za filmsku edukaciju iz Poljske te Anika Danielle Wagner, programerka i kreativna direktorica kina Traumstern iz Njemačke, nagradu najboljem filmu Natjecateljskog programa dodijelili su Andrei Štaki.

“Nagrada CICAE 26. Sarajevo Film Festivala ide autorici koja svoju publiku uključuje u snažno poetično putovanje portretirajući modernu majku u teškim vremenima. Ženska junakinja bori se sa svakodnevnim prozaičnim obvezama i zaboravlja na sebe; njezinu seksualnost, identitet i ženstvenost. Gledatelja u cijelu priču ne angažira samo impresivna fotografija, već i prirodna gluma glavne glumice kao i njezina borba u svakodnevnom životu”, stoji u priopćenju žirija.

“Složeni svemir majke i žene”

Mariji Škaričić je za glavnu ulogu u istom filmu pripalo Srce Sarajeva za najbolju glumicu te je tako postala prva koja je dosad osvojila čak tri Srca Sarajeva, tj. nagradu za najbolju žensku ulogu na sarajevskom festivalu – već joj je i prijašnja suradnja s redateljicom Štakom donijela istu nagradu za ulogu u filmu “Gospođica” 2006., a nagrađena je i 2004. za glavnu ulogu u filmu “Ta divna splitska noć” Antuna Arsena Ostojića.

“Za upečatljivu izvedbu u kojoj puno više od riječi igra tijelo postajući ekran u kojem složen svemir majke i žene u muškom svijetu pronalazi vlastiti način izražavanja – Srce Sarajeva za najbolju glumicu dodjeljuje se Mariji Škaričić”, stoji u pojašnjenju sarajevskog žirija, koji čine redatelj i scenarist Michel Hazanavicius, umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Carlo Chatrian, glumica Jadranka Đokić, redatelj Srdan Golubović te rukovoditeljica Industry odjela i edukacije Morelia Film Festivala Andrea Stavenhagen.

[VIDEO] “Mare” nikad nije letjela avionom, ali otvara 67. Pulski filmski festival

Film Mare tako u ovom izrazito nezahvalnom razdoblju ipak pronalazi svoj festivalski put. Nakon sarajevskog festivala, Mare će 29. kolovoza otvoriti ovogodišnji Pulski filmski festival te tako premijerno biti predstavljen domaćoj publici.

Film Mare inače je treći dugometražni film hrvatsko-švicarske redateljice, nakon spomenutog i nagrađivanog filma Gospođica te filma Cure – Život druge. Priča prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare (tumači ju Marija Škaričić) ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju.

Smješten na autentičnu lokaciju nadomak Dubrovnika, Mare” je prvi autorski cjelovečernji film snimljen u potpunosti na području Konavala. Inspiraciju za film autorica je pronašla unutar spomenutog podneblja u kojem je odrasla kao i vlastite obitelji. Naslovnu ulogu ciljano je pisala za glumicu Mariju Škaričić, a autentičnost priče dodatno je potvrđena lokacijom snimanja i glumcima naturščicima – obiteljska kuća i djeca naslovne junakinje dom su i djeca autoričine rođakinje. “Mare je osoban film. Ovdje progovaram o fazi života koju osobno poznajem: ne samo da naša djeca odrastaju, već na neki način, uviđamo da i mi odrastamo. Odjednom se pitaš poznaješ li uistinu ljude s kojima živiš. Čuju li te oni? Voli li te vlastiti muž? Je li tvoj život uistinu tvoj?”, dodaje autorica Andrea Štaka.

Nagradu Srce Sarajeva za najbolji film osvojio “Egzil” (Njemačka, Belgija, Kosovo) u režiji Visara Morine, a najboljim je redateljem proglašen Ru Hasanov (“The Island Within”). Srce Sarajeva za najboljeg glumca otišlo je Vangelisu Mourikisu za film Kopač (“Digger”) u režiji Georgisa Grigorakisa.

“Antiotpad” kreće po Oscara?

Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film dodijeljeno je “Antiotpadu” u produkciji Dinaridi Filma redatelja Tina Žanića. Podsjetimo, Američka filmska akademija imenovala je Sarajevo Film Festival festivalom koji svoje pobjedničke filmove u kategorijama kratkometražnog filma kvalificira za prijavu za nagradu Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Tin Žanić osim režije zajedno s Filipom Romcem i Janom Klemscheom potpisuje i scenarij, direktor fotografije je Filip Romac, montažer Jan Klemsche, za oblikovanje zvuka je bio zadužen Martin Semenčić, kostimografkinja je Irena Stolla, a scenografkinja Jana Pećaš. U filmu glume Bernard Tomić i Roman Sem-Tuksar, a producentice su Tena Gojić i Dora Prpić. Film problematizira nasilje koje se u koncentričnim krugovima širi oko problematičnog zagrebačkog adolescenta dok je njegova točka pucanja sve bliža.

U sklopu Docu Rough Cut Boutique programa sa 20 tisuća eura za postprodukcijske usluge nagrađen je projekt “Muzej revolucije” u režiji Srđana Keče. Odluku je donio žiri u sastavu: Laurien Ten Houten (IDFA), Hanka Kastelicová (HBO Europe), Catherine Le Clef (CAT&Docs), Cristian Nicolescu (Digital Cube) i Brigid O’Shea (Dok Leipzig).

Ove godine po prvi put je dodijeljena nagrada HAVC-a od 15 tisuća eura u sklopu CineLink Drame, a nagrađen je projekt “Black Delta” Dragosa Bucura i Sofie Bucur.

TV Drama Vision Pitch Award – nagradu koja osigurava predstavljanje na konferenciji TV Drama Vision u Göteborgu početkom iduće godine, dobio je projekt hrvatske serije u nastajanju, krimi-drama “Bezdan” (The Abyss), iza koje stoji tvorac i scenarist Marjan Alčevski. Režiju potpisuje Mladen Dizdar, producent je Siniša Juričić, a serija nastaje u produkciji Nukleus Filma.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More