“Zatvoriti kazalište traumatičan je čin”: HNK u Zagrebu napokon otvara vrata

"Zajedno s našim umjetnicima i našom publikom veselimo se novom početku", kaže intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč.

Nakon što je više od dva mjeseca bilo zatvoreno, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu otvara svoja vrata gledateljima i nastavlja sezonu ekskluzivnim koncertom. Gala večer opere HNK održat će se u utorak, 26. svibnja, a gledateljima će pružiti poseban glazbeni doživljaj koji simbolizira novi početak te program prilagođen preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Senka Bulić: “Kazalište nije umjetnost koju se može preseliti na internet”

Prvi koncert unutar zgrade kazališta, nakon što ansambl Opere još uvijek nastupa u zagrebačkim kvartovima, emotivan je događaj kako za gledatelje tako i za izvođače. “Iznimno smo uzbuđeni zbog ponovnog otvaranja kazališta. Zatvoriti kazalište traumatičan je čin, napose u vremenu kada nismo znali kada ćemo ga i pod kojim uvjetima ponovno moći otvoriti. Stoga se zajedno s našim umjetnicima i našom publikom veselimo novom početku. Za njega smo pripremili ekskluzivan glazbeni program koji se doista rijetko može čuti i u velikim europskim opernim kućama”, kaže intendantica Dubravka Vrgoč.

Gledatelji će opet moći uživati u zvuku i mirisu kazališta slušajući koncert satkan od odabranih djela Vatroslava Lisinskog, Josepha Haydna i Gabriela Fauréa u izvedbi prvakinje Opere Valentine Fijačko Kobić te zbora Opere zagrebačkog HNK. Drugi dio koncerta bit će posvećen komornoj glazbi Felixa Mendelssohna koju će izvesti gudači orkestra Opere HNK u Zagrebu, gudački oktet u Es-Duru, Op.20.

Foto: Mara Bratoš

A ovog četvrtka, 21. svibnja u zagrebačkom parku Ribnjak u 20 sati nastavlja se ciklus “HNK u vašem kvartu”. Darujući sugrađanima najpoznatije arije svjetskih opera u izvedbi članova ansambla Opere zagrebačkog HNK, umjetnici im pružaju mogućnost da sa svojih prozora, balkona i iz kvartova uživaju u izvedbama.

Na taj je način HNK u Zagrebu, do ponovnog otvaranja dvorane kazališta, uspio održati uspješnu komunikaciju sa svojim gledateljima. Zbog velikog broja zahtjeva građana koji su s oduševljenjem podržali projekt te se odazvali u velikom broju no uz primjerenu fizičku udaljenost, HNK u vašem kvartu nastavlja s turnejom te će razveseliti još nekoliko zagrebačkih kvartova, poput Zapruđa, Trešnjevke, parka Ribnjak i parka Maksimir.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More