Zaokret Tracey Emin: nakon menstruacije i seksa, sladunjavi kič

Tracey Emin je posljednja osoba na svijet od koje bi se moglo očekivati da će se odati prigodnoj sladunjavosti i patetici kojom je Valentinovo, konzumeristički blagdan ljubavi, temeljito saturiran.

Zato se toliko i govori o iznenađujućoj odluci kraljice tjelesnih izlučevina da se ove sezone u New Yorku predstavi instalacijama sačinjenima od obojenih neonskih slova spojenih u riječi, nanizanih u rečenice – ljubavne tematike.

Na više od 40 ekrana različitih dimenzija, ispisivat će se rečenice, kao da ih ispisuje golema nevidljiva ruka. Tracey Emin njima kani nagnati prolaznike da se ljube ili da zaplaču pri spomenu na neuzvraćene ljubavi.

Rečenice će se ispisivati točno tri minute, nešto prije ponoći. Odatle i naziv ciklusa instalacija – “Ponoćni trenutak“. Neonski nazivi Tracey Emin, koji označavaju radikalan zaokret od njezine grube umjetnosti nadahnute seksom ili menstruacijom, koja ju je proslavila devedesetih, trenutno su postavljeni na još nekim svjetskim lokacijama poput Sao Paola i Rima, te Miami Beacha u kojem je navodno reper P. Diddy kupio natpis „I Listen to the Ocean and All I Hear is You“ („Slušam ocean, a čujem samo tebe“). Cijene se kreću od osam do 1600 američkih dolara, i dostupni su za preuzimanje na sve digitalne uređaje koji podržavaju tu aplikaciju.

Neki su kritičari skloni ovaj izlet u sladunjavost tumačiti u optimističnijem svjetlu: kažu da “nije riječ samo o romantičnim i srcedrapateljnim porukama, već o složenijim promišljanjima žene koja se prisjeća, čezne, i koja je voljela i još voli bez obzira je li taj osjećaj uzvraćen ili ne”. Umjetnica sama priznaje kako godinama nije bila u vezi, te da se to zasigurno odrazilo na njen rad i poruke.

Tracey Emin je veoma cijenjena umjetnica u Londonu, poznata kao filantropist, i kraljevska akademkinja, počašćena odlikom Kraljice za izniman doprinos vizualnim umjetnostima.

 Antonia Matković

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More