Moderne Luliite uljepšane unikatnim uniseks nakitom

Valentina Lulić
Obilazeći Bazaar na Gričevanju u Zagrebu u nedjelju 25. svibnja među mnogobrojnim mladim dizajnerima i izlagačima, posebnu pažnju privukao je nakit mlade dizajnerice Valentine Lulić i njezin štand Lu Lii, oko kojeg su se okupili mnogobrojni prolaznici.

Zaustavila sam je i shvativši kako je dizajnerica za štandom, odlučila sam ju priupitati par pitanja. Mlada dizajnerica iz Slavonskoga Broda oduvijek se voljela kreativno izražavati i njezin nakit proizašao je iz raznih ideja i mašti, a sa svega 18 godina, 2012., odlučila je pokrenuti Lu Lii, za koji kaže: “zvuči i malo francuski, zar ne?”. Nije ni čudno da se odlučila za takvu igru s prezimenom, koja može zvučati francuski, jer je do ideje kreiranja modnih dodataka, od kojih su joj najdraže ogrlice, došla za putovanja u Parizu.

“Inspiraciju za prve motive koje sam koristila upravo sam dobila u Parizu. Inače mi se ideje obično nagomilaju kada sam na nekom odmoru, upoznavajući nove ljude i kulturu”, kaže Valentina, kojoj je omiljeni dizajner Alexander McQueen. Prošlog je ljeta izlagala i u Rimu gdje se predstavila kolekcijom inspiriranom Italijom, “Lu Liitalia”. Kolekcija ”Lu Liitalia” nastala je prije odlaska u Rim, a inspiraciju je Valentina Lulić dobila ranije listajući vodiče i gledajući Felinijeve filmove. Kolekciju je predstavila na ljetnom festivalu Gasometro i u samom centru Rima, gdje je publika pokazala veliki interes i oduševljeno reagirala na dizajn i motive. I ovoga ljeta planira s Lu Lii negdje na put.

Radiš li dodatke samo za cure ili imaš i mušku i unisex kolekciju?
Lu Lii nakit je unisex, sam po sebi. Mogu na nositi i cure i dečki, jer je vrlo prilagodljiv. Svaki motiv može biti dorađen ili obojen drugačije, bilo da se radi o lančiću ili brošu. Radim po narudžbi, pa dizajn prilagodim željama onih koji žele obogatiti svoje modne kombinacije mojim nakitom.

Na dodacima su ti česti motivi ptica. Zašto baš ptice i koji su ti još motivi posebno inspirativni?
Dobro si primijetila, česti mi je motiv ptica. Ptice su razigrane, radoznale, šašave, posvuda ih ima. Često završe i na glavama mojih Lulita. Ali, velik je broj motiva, raznih drugih životinjica, ima tu i šarenih krovova, i krivudavih ulica, i brkatih teta i stričeka… Najdraži motivi su mi ipak geometrijski oblici.

Od kojih materijala izrađuješ nakit?
Materijal na kojem oslikavam je hrastova pločica. Koristim kvalitetne akrilne boje, iscrtavam rapidografom i premazujem visokosjajnim zaštitnim lakom.

Baviš li se slikarstvom, osim dizajnerskog oslikavanja nakita?
Dizajnom sam se počela baviti u srednjoj školi ”Škola primijenjene umjetnosti i dizajna” u Zagrebu. Po struci sam grafička dizajnerica. Tako da je već dugo slikarstvo dio moje svakodnevice. Osim dizajna i slikarstva, u svoje slobodno vrijeme bavim se i fotografijom, model sam ZGAT akademije na hair fashion događanjima i dio tima Fashion.HR-a.

Ove si godine upisala studij na TTF-u. Koliko je on promijenio i je li promijenio tvoj dosadašnji pogled na dizajn?
Upisom na studij TTF-a širim općenito znanje, kako o dizajnu općenito, tako i ponajviše o modnom. Odlično je što mogu primijeniti ono što sam do sad naučila te na neki novi način povezati grafiku i modu.

Na studiju se baviš modnim dizajnom. Kada će biti izložene neke tvoje modne kreacije i planiraš li se više posvetiti odjevnim predmetima ili dodacima?
Moj plan je u nekoj skoroj budućnosti izložiti kolekciju odjeće, koju ću dobro spojiti s nakitom kojeg radim. Biti će to jedan spoj retro i modernog. Htjela bih zadržati svoj već sada prepoznatljiv stil i dizajn.

Uglavnom se oblačiš monokrono, ostavljaš li boje za dodatke?
Volim odjeću i obožavam eksperimentirati. Svaki dan je kao stvoren za neku novu modnu kombinaciju i novi eksperiment. Dodatke, koji su uglavnom šareni, koristim da “podignem kombinaciju”. Inače, obožavam boje!

Sudjeluješ i u humanitarnim akcijama. Koje te humanitarne akcije posebno zanimaju?
Sudjelovala sam u nekoliko navrata u humanitarnoj akciji za nezbrinute životinje ”Ruka šapi” u Puli. Donirala sam nakit koji je licitiran na aukciji. No, rado bih se odazvala svakoj humanitarnoj akciji i pripomogla novčano kroz svoj likovni rad.

S obzirom da imaš psa, jesi li ikad razmišljala o kreacijama za kućne ljubimce?
Vidiš, zanimljiva ideja! Vjerojatno će i ljubimci moći jednom nositi nešto šareno i šašavo s mojim potpisom.

I za kraj, gdje se može vidjeti i nabaviti tvoji nakit?
Osim što se može pogledati (i lajkati) na Facebook stranici Lu Lii, nakit se može naći i na web stranicama WooHoo i Krpa.hr, a uskoro i u nekim dućanima s nakitom, u centru Zagreba.

Frana Marija Vranković

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...