[VIDEO] ZagrebDox završio online dodjelom nagrada, Veliki pečat ruskom filmu “Pjena”

Osim "Pjene", slavili su i filmovi "Uzorno vladanje", "Naš dom u divljini" i "Odvjetnica", a posebno priznanje pripalo je i jednom hrvatskom projektu, dokumentarcu "Jedna od nas" redatelja Đure Gavrana.

Online prijenosom dodjele nagrada ove subote zaključeno je posebno izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, koji je u sedam festivalskih dana u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra organizirao pedesetak projekcija te druženja s autorima filmova.

Glavnu festivalsku nagradu, Veliki pečat, osvojio je film “Pjena” Ilyje Povolotskog. “U selekciji od 17 filmova žiri je zamijetio minimalistički filmski portret izolirane zajednice u tradiciji neposrednog filma. Redatelj je uspio otkriti mjesto i njegovu prošlost u današnjim prizorima Murmanska”, istaknuo je žiri čiji su članovi nagrađivani hrvatski dokumentarist Goran Dević, slovenska redateljica, producentica, predavačica, umjetnička direktorica i selektorica Makedoxa, Petra Seliškar, te češka redateljica i fotografkinja Anna Kryvenko.

Posebno priznanje u istoj je kategoriji dodijeljeno filmu “Uzorno vladanje” Audriusa Mickevičiusa i Nerijusa Mileriusa. “Za izuzetan i dramatičan osobni pristup opraštanju, kolektivnoj osveti i sustav-nom kažnjavanju koji pretvara priču iz stvarnog života u filmsku meditaciju. Ovaj film pomaže nam da shvatimo logiku zatvorskog sustava, ali i ljude koji kroz njega prolaze, njihove živote, obitelji i priče. I sam režiser suočava se s nekim problemima sustava te mora pronaći način kako da se pomiri s njime”, obrazložio je žiri.

[VIDEO] Psihijatrija, traume i korupcija: Regionalni program ZagrebDoxa dira u bolne teme

Hrvatski novinar i urednik Dean Šoša, talijanska scenografkinja i redateljica Valentina Primavera te filmska producentica i umjetnička direktorica Filmskog festivala u Trstu Nicoletta Romeo članovi su ovogodišnjeg regionalnog žirija koji je Veliki pečat dodijelio filmu “Naš dom u divljini” Radua Ciorniciuca. “Trezven portret nevolja potlačene klase bez ikakva uljepšavanja, retorike ili moralnog osuđivanja, prateći teško i intimno putovanje velike rumunjske obitelji iz divljine dunavske delte u veliki grad, iz idiličnog prirodnog krajolika u civilizaciju i mogućnost bolje budućnosti, bar za mlađe generacije”, ustvrdio je žiri.

HT nagrada publike pripala je hrvatskom dokumentarcu “Nun of Your Business” Ivane Marinić Kragić koji je svjetsku premijeru imao upravo na ZagrebDoxu. U njemu autorica prati dvije časne sestre koje se zaljubljuju pa razočarane reakcijom Crkve, točnije zlostavljanjem unutar institucije, odlučuju napustiti samostan i započeti zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka.

Posebno priznanje Đuri Gavranu

Redatelj Đuro Gavran dobio je posebno priznanje za film “Jedna od nas” (Foto: Samir Cerić Kovačević)

Posebno priznanje osvojio je hrvatski film “Jedna od nas” Đure Gavrana. “Narativan dokumentarac snimljen empatičnom bliskošću s protagonistima, skupinom prijatelja čija 15. godišnjica mature predstavlja brutalno otkriće, trenutak sazrijevanja između nove spoznaje o čudovištima iz prošlosti i novog, mudrijeg pogleda na život”, stoji u obrazloženju žirija.

Na ZagrebDoxu dodjeljuje se i Mali pečat, nagrada autoru/ici do 35 godina starosti. Ove je godine otišao u ruke Radua Ciorniciuca, redatelja filma “Naš dom u divljini”, i to za, prema riječima žirija, “snažan redateljski debi koji otvara vrijedna pitanja o modernom svijetu i govori na jedinstven, uvjerljiv i emotivan način o obitelji koja se mora odreći doma u divljini te ući u društvo“. Posebno priznanje u ovoj je kategoriji dodijeljeno Ilyji Povolotskom, redatelju filma “Pjena”, i to za “izniman filmski jezik koji nas približava ljudima i njihovoj svakodnevnoj borbi na obali Barentsova mora”, zaključio je tzv. Mali žiri u sastavu nizozemski redatelj i producent John Appel, beogradska montažerka, redateljica i scenaristica Jelena Maksimović te direktor Festivala mediteranskog filma Split i predsjednik Kino mreže, Alen Munitić.

Uz službene festivalske nagrade, Veliki i Mali pečat, na ZagrebDoxu se dodjeljuje i nekoliko posebnih nagrada. Nagradu Movies That Matter za film koji na najbolji način promiče ljudska prava pripala je filmu “Odvjetnica” Rachel Leah Jones i Philippea Bellaichea. “Film koji prikazuje lica i glasove pravde u militariziranom izraelskom društvu koje ugnjetava diskriminirane Palestince u Gazi i na Zapadnoj obali zaslužuje nagradu Movies That Matter žirija ne samo zato što majstorski pruža uvid u unutarnju borbu protagonistice te rizike koje ona i njezina obitelj preuzimaju zbog njezine predanosti pravdi, ali i zbog fokusiranja na višedesetljetnu ustrajnost na maloj, ali važnoj klici ljudskosti i empatije prema Palestincima u militantnom izraelskom društvu“, istaknuo je žiri kojeg su činili mađarska redateljica Dorottya Zurbó, riječka aktivistkinja i voditeljica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter Marinella Matejčić, te aktivist s višedesetljetnim iskustvom djelovanja u organizacijama civilnog društva Mladen Majetić.

U istoj je kategoriji dodijeljena su i dva posebna priznanja: filmu “Euforija” postojanja redateljice Réka Szabó te filmu “Sjene bez sunca” iranskog redatelja Mehrdada Oskoueija.

Puhovski oduševljen “Građaninom K”

Nagrada Mojoj generaciji, koju autoru svoje generacije dodjeljuje osnivač i direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski, pripala je američkom oskarovcu Alexu Gibneyju, čiji je novi film “Građanin K” prikazan u sklopu programa The Best of the Rest. “Ovogodišnji dobitnik Nagrade Mojoj generaciji je oskarovac i višestruki dobitnik nagrade Emmy, Alex Gibney, za film ‘Građanin K’, ali i za čitav svoj, doista značajan, dokumentaristički opus. ‘Građanin K’, njegov posljednji film iz 2019., tematizira slučaj Mihaila Khodorkovskog, jednog od najbogatijih ruskih oligarha, političkog protivnika Vladimira Putina, višegodišnjeg zatvorenika i disidenta. No, mnogo više od same biografije, ovaj film govori o kompleksnim procesima koji su obilježili stvaranje post-sovjetske Rusije, ali i novih globalnih geopolitičkih odnosa. Došavši iz svijeta medija, Gibney u svojim filmovima, od kojih su mnogi prikazani i na ZagrebDoxu, beskompromisno progovara o temama koje zanimaju široki spektar gledatelja, baveći se društvenim fenomenima i osobnim sudbinama koje su obilježili vrijeme u kojem živimo“, stoji u obrazloženju Nenada Puhovskog.

“Naš dom” dobio je nagradu međunarodne federacije filmskih kritičara

Nagrada međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, o kojoj su odlučivali makedonski filmski kritičar, publicist i programski direktor Međunarodnog filmskog festivala Kinenova Igor Angjelkov, hrvatska filmska kritičarka Marijana Jakovljević te latvijska filmska kritičarka Zane Balčus, dodijeljena je filmu “Naš dom” u divljini Radua Ciorniciuca. “Za film koji se bavi nizom tema suvremenog društva: koji način života odabrati, koje mjesto zvati domom te kako se prilagoditi novim okolnostima. Istražujući te teme, autori ostavljaju otvoren prostor publici za promišljanje i vlastito mišljenje. Iz dugog promatračkog procesa predstavljena nam je snažna priča koja nas uvlači u živote protagonista i omoguće nam da prisustvujemo ključnim trenucima, pojačavajući time emotivnu povezanost”, istaknuo je žiri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More