Nacrt izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba opet uznemiruje javnost

Nakon sinoćnjeg, u najmanju ruku uznemirujućeg gostovanja pročelnice Ureda za strateško planiranje Zagreba Sanje Cvjetko Jerković u emisiji RTL Direkt, oglasilo se Društvo arhitekata Zagreba. Pismo kojim pozivaju na javni istup stručnih udruženja i ustanova objavljujemo u nastavku. Podsjećamo da je dotičnoj pročelnici Sud časti Udruženja hrvatskih arhitekata izrekao opomenu kao tadašnjoj predsjednici UHA-e s upozorenjem da će pokrenuti postupak njezina opoziva s mjesta predsjednice UHA-e ako se  javno ne ispriča Damiru Gamulinu, Margiti Grubiši, Igoru Presečanu i Ivani Žalac zbog toga što im je onemogućen nastavak rada na projektu multimedijalnog kulturnog centra u Labinu za koji su 2007. dobili prvu nagradu na javnom arhitektonskom natječaju. Cvjetko Jurković je prije početka postupka dala ostavku i nedugo zatim postala pročelnica. U sinoćnjoj emisiji kao takva se proglasila predstavnicom struke.

Poštovani kolege, sugrađani i novinari,

Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultetu Sveučilišta u Zagrebu donijeli su zaključak kojim, pozdravljajući nove investicije i razvoj Grada, smatraju da Nacrt izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba nije u skladu s demokratskim procedurama javne participacije te se protivi strukovno usvojenim i vrijednim načelima donošenja prostornih planova.

Javni istup stručnih udruženja i ustanova na ovu temu biti će u ponedjeljak 8.7.2019. u 12,30 sati, u Društvu arhitekata Zagreba, Trg bana J. Jelačića 3/1, a prethoditi će sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba najavljenoj za 10.7.2019., na kojoj je u dnevnom redu i donošenje Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba.

Istup će se fokusirati na teme „Zagrebačkog Manhattana“, novodefiniranog  u GUP-u kao prostor UPU-a „Novi novi Zagreb“ na Velesajmu i Hipodromu, na temu projekta „Nacionalni stadion“ te zaštitu spomenika kulture i zaštitu vrijednog krajobraza. Nadalje, prezentirati će se neslaganja s procedurom donošenja ovih Izmjena i dopuna prostornog plana kroz umanjenje participacije struke i javnosti, kako u donošenju ovog plana tako i u budućim planiranjima razvoja grada kroz provedbu arhitektonskih i urbanističkih natječaja za javne, društvene i infrastrukturne potrebe.

 

Autor/izvor: DAZ 05/07/2019

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More