“Kako redizajnirati svijet?”: Zagreb Design Week počeo izložbama, nagradama i popustima

Korona i "nova normalnost" glavne su teme ovogodišnjeg Zagreb Design Weeka koji je otvoren u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

“Korona je postala globalni problem broj jedan, a dizajn je rješenje. Natjerala nas je da stubokom promijenimo život. Od lockdowna do života s maskama, još uvijek nismo povratili slobodu koju smo imali prije manje od pola godine. Moramo li dizajnirati novu normalnost? Kako ćemo redizajnirati svijet? Preko noći dom nam je postao ured – kakav namještaj nam treba? Više se ne oblačimo za posao – kakvu odjeću trebamo? Umjesto vani, s prijateljima, jedemo doma, čak i sami uzgajamo povrće – kako se promijenila kultura prehrane? Filmove, glazbu, izložbe, kazališne predstave… Sve konzumiramo preko interneta – kakav nam je internet potreban?”, pitaju se organizatori manifestacije Zagreb Design Week, a brojni izlagači nude odgovore i rješenja.

U prizemlju Hale V, na 1.000 m2 proteže se ZGDW Concept Store koji nudi najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu, od namještaja i odjeće do nakita i igračaka. Nove proizvode predstavljaju neki od najboljih hrvatskih proizvođača namještaja – Dizzconcept, Milla&Milli i Nunc. Svoj namještaj po prvi puta predstavljaju i Sobočan te dizajnerica Carmen Mikuš. Posjetitelji po diskontnim cijenama mogu kupiti i namještaj nekih od najboljih svjetskih dizajnera, marki 1010 Copenhagen, iota, knIndustrie, Paola C i Vito Nesta.

Po prvi put, ZGDW Award postaje međunarodna te je dodijeljena u šest kategorija — Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija.

Popis dobitnika nagrada možete pogledati ovdje

ZGDW Food Design u kontekstu ovogodišnje teme festivala propituje utjecaj pandemije korone na blagovanje i budućnost koju donose brojne restrikcije usmjerene na sprječavanje zaraze. Boir, hrvatski studio specijaliziran za dizajn pribora za blagovanje, dizajnirao je instalaciju koja sučeljava “normalnost“ kakvu smo poznavali i “novu normalnost“. Zrcalno simetrično sučeljena dva prostora povezana su velikim stolom za blagovanje. Na njemu su prikazana dva različita načina posluživanja hrane u kontekstu javnih događaja i restorana. Boir je ponudio nove konceptualne prijedloge pribora za blagovanje koji usprkos novim restrikcijama zadržava važnu društvenu i kulturnu dimenziju jela – dijeljenje.

Povijesna izložba “Zagrebačka ambalaža“ iz Zbirke Bulaić otkriva danas nezamislivu snagu zagrebačke industrije stvorene u Austro Ugarskoj. Od Arka i Bizjaka do Penkale i Uniona, danas zaboravljene tvrtke i dizajneri stvorili su vizualne identitete i ambalažu koji predstavljaju vrijednu baštinu hrvatskog i svjetskog dizajna. Većina izložaka nastala je u razdoblju između dva svjetska rata. Kustosica izložbe je Maja Arčabić.

Studenti dizajna jedanaest škola i fakulteta predstavili su svoje radove, a po prvi put, uz hrvatske studente, predstavljaju se i studenti iz Austrije, FH Joanneum (Hochschule für Angewandte Wissenschaften) te Bosne i Hercegovine, Sveučilište u Sarajevu – Akademija likovnih umjetnosti.

Austrijski kulturni forum u Zagrebu predstavlja dvije izložbe plakata nastalih kao odgovor na koronu. Izložba “Separated Together” nastala je kao rezultat poziva studentima, dok izložba “The Change Club” predstavlja rad šesnaest dizajnera. Obje izložbe u Zagreb dolaze u suradnji s Tomislavom Bobincem, predavačem na FH Joanneum. “Ideja za ovaj natječaj rodila se u izolaciji u malom stanu, dok sam bio razdvojen od prijatelja, kolega, studenata, otvorenja izložaba, društvenih događanja i, općenito, svakodnevnog života. U jednu ruku depresivan, u drugu ruku pokušavajući promisliti različite opcije. Nove situacije trebaju nova rješenja, a sam tražiti pojašnjenja može biti vrlo teško. Ovo je bio poziv svim studentima da naprave vizuale koji daju solidarnost i daju potporu svima koji se bore u ovoj kompliciranoj situaciji”, objasnio je Bobinec.

SRIJEDA

15.00–21.00 Otvorene izložbe i Concept Store
18.00–22.00 DJ Zoran Veles

ČETVRTAK

15.00–21.00 Otvorene izložbe i Concept Store
16.00–17.00 Movo, predstavljanje
18.00–19.30 UX Meetup Zagreb #27
20.00–20.30 ZGDW modna revija
20.30–22.00 DJ Rea

PETAK

15.00–21.00 Otvorene izložbe i Concept Store
18.00–19.00 Reklama je moć, predavanje
18.30–20.30 Hibou
20.30–22.00 Sun U, live

SUBOTA

11.00–21.00 Otvorene izložbe i Concept Store
11.00–15.00 DVK, radionica
15.00–17.00 Mala mica dizajnerica, radionica
18.00–22.00 Yesh

NEDJELJA

11.00–21.00 Otvorene izložbe i Concept Store
11.00–19.00 Frühstück
11.00–15.00 DVK, radionica
vrt radi do ponoći

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More