“Kako redizajnirati svijet nakon korone?”: Zagreb Design Week ove godine dira u vruće teme

Korona i "nova normalnost" teme su ovogodišnjeg izdanja Zagreb Design Weeka koji se u Hali V Tehničkog muzeja održava od 1. do 6. rujna.

Sedmo izdanje najvećeg hrvatskog događanja za dizajn odvija se u znaku korone – iako je većina sličnih događanja, izložbi, sajmova i festivala otkazana, Zagreb Design Week ide dalje, ali umjesto na proljeće, održat će se na jesen, od 1. do 6. rujna u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Ovogodišnja tema nije mogla biti ništa drugo nego korona i “Nova normalnost” (New Normal). Dizajn rješava probleme, a Korona je postala globalni problem broj jedan. Natjerala nas je da stubokom promijenimo život. Od lockdowna do života s maskama, još uvijek nismo povratili slobodu koju smo imali prije manje od pola godine. Hoćemo li se ikad vratiti na prijašnji život ili moramo dizajnirati novu normalnost? Kako ćemo redizajnirati svijet? Preko noći dom nam je postao ured – kakav namještaj nam treba? Više se ne oblačimo za posao – kakvu odjeću trebamo? Umjesto vani, s prijateljima, jedemo doma, čak i sami uzgajamo povrće – kako se promijenila kultura prehrane? Filmove, glazbu, izložbe, kazališne predstave… Sve konzumiramo preko interneta – kakav nam je internet potreban?

U prizemlju Hale V, na tisuću metara četvornih proteže se ZGDW Concept Store koji nudi najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu, od namještaja i odjeće do nakita i igračaka. Publika će ovdje moći vidjeti niz svjetskih i hrvatskih premijera novih proizvoda. Nove proizvode predstavit će neki od najboljih hrvatskih proizvođača namještaja Dizzconcept, Milla&Milli i Nunc. Svoj namještaj po prvi puta predstavljaju Sobočan, te dizajnerica Carmen Mikuš. Posjetitelji će po diskontnim cijenama moći kupiti i namještaj nekih od najboljih svjetskih dizajnera, marki 1010 Copenhagen, iota, knIndustrie, Paola C i Vito Nesta.

Po prvi put ZGDW Award, nagrada za dizajn postaje međunarodna i dodjeljuje se u šest kategorija – Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija. Finalisti nagrade bit će predstavljeni izložbom u Hali V, kada će međunarodni žiri proglasiti pobjednike.

Program 7. Zagreb Design Weeka možete pogledati ovdje

ZGDW Food Design u kontekstu ovogodišnje teme festivala propituje utjecaj pandemije korone na blagovanje i budućnost koju donose brojne restrikcije usmjerene na sprječavanje zaraze. Boir, hrvatski studio specijaliziran za dizajn pribora za blagovanje, dizajnirao je instalaciju koja sučeljava “normalnost” kakvu smo poznavali i “novu normalnost”. Zrcalno simetrično sučeljena dva prostora povezana su velikim stolom za blagovanje. Na njemu su prikazana dva različita načina posluživanja hrane u kontekstu javnih događaja i restorana. Boir je ponudio nove konceptualne prijedloge pribora za blagovanje koji usprkos novim restrikcijama zadržava važnu društvenu i kulturnu dimenziju jela — dijeljenje.

“Zagrebačka ambalaža” budi nostalgiju

Povijesna izložba “Zagrebačka ambalaža” iz Zbirke Bulaić otkriva danas nezamislivu snagu zagrebačke industrije stvorene u Austro Ugarskoj. Od Arka i Bizjaka do Penkale i Uniona, danas zaboravljene tvrtke i dizajneri stvorili su vizualne identitete i ambalažu koji predstavljaju vrijednu baštinu hrvatskog i svjetskog dizajna. Većina izložaka nastala je u razdoblju između dva svjetska rata. Kustosica izložbe je Maja Arčabić.

Studenti dizajna jedanaest škola i fakulteta predstavit će svoje radove – Poslovno veleučilište Zagreb, Sveučilište Sjever, Sveučilište u Rijeci – Akademija primijenjenih umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu – Agronomski fakultet / Studij krajobrazne arhitekture, Arhitektonski fakultet / Studij dizajna, Šumarski fakultet, Tekstilno tehnološki fakultet, Tehničko veleučilište Zagreb i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna. Po prvi puta, uz hrvatske studente, predstavljaju se i studenti iz Austrije, FH Joanneum (Hochschule für Angewandte Wissenschaften) i BiH, Sveučilište u Sarajevu – Akademija likovnih umjetnosti.

Život u pustom pandemijskom Sisku: Pogledajte izložbu “Novo normalno” Dorijana Šipuša

Austrijski kulturni forum u Zagrebu predstavlja dvije izložbe plakata nastalih kao odgovor na koronu. Izložba “Separated Together“ (“Zajedno razdvojeni“) nastala je kao rezultat poziva studentima, dok izložba “The Change Club“ (“Klub promjene“) predstavlja rad šesnaest dizajnera. Obje izložbe u Zagreb dolaze u suradnji s Tomislavom Bobincem, predavačem na FH Joanneum.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More