“Za buduće generacije obnovljenog grada”: Zavirite u bogatu školsku povijest Petrinje

Petrinjska je "realka" osnovana 1860. godine, a njezina je sljednica današnja Srednja škola Petrinja koja je 2020. godine obilježila 160 godina postojanja.

Hrvatski školski muzej, jedna od kulturnih institucija koja je svoja vrata morala privremeno zatvoriti zbog razornog zagrebačkog potresa, od nedavno ima blog s brojnim sadržajima o povijesti školstva i pedagogije, a Arteist vam donosi najzanimljivije teme koje su obradili djelatnici muzeja.

“Za buduće generacije u obnovljenoj Petrinji i Banovini… Potražili smo u zbirkama Hrvatskoga školskog muzeja građu iz bogate i duge povijesti školstva u Petrinji”, pišu Štefka Batinić i Sonja Gaćina Škalamera, autorice teksta “Petrinjski školski album” kojeg, uz bogatu foto-arhivu Hrvatskoga školskog muzeja, prenosimo u cijelosti.

U povodu 300. obljetnice početka školstva u Petrinji objavljena je 2000. godine opsežna monografija Ivice Goleca (1943. – 2017.) kojom je Petrinja, kao malo koji grad u Hrvatskoj, dobila iscrpnu i sveobuhvatnu povijest školstva od prve škole koju su 1700. osnovali franjevci do kraja 20. stoljeća. Sustavno državno, javno školstvo organizira se 70-ih godina 18. stoljeća u sklopu školskih reformi Marije Terezije. Godine 1774. osnovana je u Petrinji, kao stožernom mjestu Vojne krajine, Normalna škola (kasnije Glavna) gdje su se do organiziranja preparandijalnih tečajeva osposobljavali i budući učitelji. Samo dvije godine nakon osnutka Normalne škole počinje s radom Djevojačka škola, jedna od najstarijih škola za žensku mladež u Vojnoj krajini. Za obrazovanje krajiških mladića važnu je ulogu imala Geometrijska škola osnovana 1777. godine.

Od sredine 19. stoljeća u Habsburškoj Monarhiji osnivaju se realne škole koje su pružale učenicima znanja iz tzv. realnih, odnosno prirodoznanstvenih predmeta, živih jezika i crtanja. U početku su to bile dvogodišnje škole tzv. male realke u koje su se upisivali učenici nakon završene niže pučke škole. Petrinjska je realka osnovana 1860. godine, a njezina je sljednica današnja Srednja škola Petrinja koja je 2020. godine obilježila 160 godina postojanja. Trošnu školsku zgradu zamijenila je 1862. godine zidana jednokatnica u koju su, uz realku, smještene Glavna i Ženska škola.

Petrinja je učiteljski grad. Kontinuirano obrazovanje učitelja počinje 1862. godine kada se uz realku otvara dvogodišnji pedagoški tečaj koji 1871. godine prerasta u samostalnu trogodišnju učiteljsku školu. Iste je godine izgrađena neorenesansna dvokatnica u koju su smještene učiteljska škola i realka. Obje je škole gradio petrinjski graditelj Bonifacije Cettolo.

Dvije školske zgrade bile su dovoljne da ulica dobije lijepo ime – Školska ulica (danas Gundulićeva). Razorni potres 29. prosinca 2020. jako je oštetio i petrinjske škole koje su više od stoljeća i pol odolijevale mnogim nedaćama. Lice Petrinje se mijenja, ali duh ostaje.

Gundulićeva (nekad Školska) ulica u Petrinji. 1907. (Foto: HŠM)

 

Ostale nastavke Školskog vremeplova pogledajte ovdje

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More