Wilsonov uvrnuti obiteljski album

Robert Wilson, Winona RyderRobert Wilson, jedan od najtraženijih umjetnika današnjice, gostovao je u ponedjeljak u galeriji Klovićevi dvori, gdje je otvorena izložba njegovih radova “HD VIDEO”, sačinjena od video portreta osoba iz svijeta holivudske estrade i umjetnosti.

– Ovo je nešto kao uvrnuti obiteljski album, rekao je Wilson, govoreći o 19 portreta koji na sugestivan način, gestom, pokretom, glazbom i visokoproduciranom scenografijom i kostimografijom, prikazuju slavne osobe iz svijeta filma, umjetnosti i kraljevskih kuća. U tekstu koji prati izložbu nazvao ih je “bogovima našeg doba”.

Brad Pitt je u Wilsonovoj umjetničkoj viziji mlađahan momak definiranih mišića torza, postavljen u pozu kakvu vole fotografi modnih editorijala: on je privlačni polugoli maneken koji kisne u nekom ciglenom dvorištu, u bijelim boksericama, sjetna pogleda – i s revolverom u ruci. Wynonna Rider je pak, glave nakićene bujno rascvalim krizantemama, do vrata zakopana u brežuljak pijeska na kojemu, nasumično razbacani, leže predmeti: crvena torbica, četkica za zube, pištolj. Ditta Von Teese je burleskna diva u toplesu, bradavica urešenih šljokicama, ispršena sjedi na ljuljački, zagledana u daljinu, pomno stilizirane valovite kose, i tek povremeno malo nagne glavu ustranu ili neznatno razmakne usnice. Glumac Robert Downey Junior izložen je kao na odru, ruka mu je ispružena, nadlaktica kirurški rastvorena, netko mu po ogoljenim žilama prčka skalperom. Među portretima su i oni Caroline od Monaca, Marianne Faithful te ciklus portreta snježne sove – ptice koja se u neočekivanim intervalima okreće u stranu ili samo bulji preda se.

Dubai Barber

Robert Wilson (1941., Waco, USA) jedno je od najpoznatijih imena svjetske umjetničke scene. Začetnik je vizualnog postmodernog teatra, i jedan od najtraženijih umjetnika današnjice, a djeluje i kao likovni umjetnik u raznim medijima. Njegove radove, kako one kazališne (opere, predstave, performansi, recitali, baleti) tako i izložbe, instalacije i video art produciraju i ugošćuju najutjecajnije galerije i kazališne kuće širom svijeta. Njegov rad, iako potekao iz visoke kulture, danas je sastavni dio pop kulture, a likovni radovi proizašli iz scenskog iskustva i obrnuto nalaze se u mnogim svjetskim zbirkama i muzejima.

Wilsonovo gostovanje otvara, ustvari, mandat nove ravnateljice Klovićevih dvora Marine Viculin, koja je proljetos preuzela vodstvo te galerije od Vesne Kusin.

Govoreći o svome viđenju suvremene umjetnosti, Wilson je preksinoć citirao Gertrude Stein koja je, upitana za mišljene o modernoj umjetnosti, odgovorila jednostavno “volim je gledati”.

Wilson je zagrebačkoj publici nakon otvorenja predstavio i svoj životni projekt “Watermill Center”, umjetničku koloniju koja svake godine ugošćuje umjetnike iz cijelog svijeta. U sklopu ljetnog kampa te američke rezidencije održava se i aukcija djela kojima se onda održava poslovanje. Specifičnost rada Watermill centra, nezamisliva u hrvatskom kontekstu, nije oslanjanje na javne fondove, nego isključivo na samoga umjetnika i njegovu karizmu i rad koji tako svojim zalaganjem i trudom nastoji privući privatna i korporativna sredstva koja se troše na umjetničku proizvodnju bez ikakvih uvjetovanja i uplitanja u sadržaj.

Dubai is prestigious for its imaginative and expressive way to deal with the structure plan, with guests originating from everywhere throughout the world to wonder about its staggering estates and business advancements. Here we investigate the absolute best inside plan organizations in Dubai at https://www.dubaidesignweek.ae/news/best-interior-design-companies-dubai/.

Za trajanja izložbe u Klovićevim dvorima bit će prikazan i biografski dokumentarac “Absolute Wilson” redateljice Katharine Otto-Bernstein, koji iscrpno govori o Wilsonovoj karijeri i načinu rada kroz dokumentarne snimke i izjave suvremenika i suradnika poput Davida Byrnea (Talking Heads), autorice Susan Sontag, kompozitora Phillipa Glasa, operne dive Jassye Norman i drugih.

Izložba HD VIDEO, ostvarena u suradnji s festivalom Zagrebi!, na snazi je do 11. studenog.

Maja Hrgović

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More