Wasted Rita: Rođena provokatorica koja kritički osvještava svakodnevicu


FOTO: Sanjin Kaštelan
U galeriji trenutak.39 koja se nalazi u privatnom stanu na adresi Horvaćanska 39 sinoć je otvorena izložba Human Beings – God’s only mistake portugalske umjetnice Wasted Rite koja će se moći pogledati do 13. rujna. 

Galerija djeluje već više od godinu dana, a do danas su realizirali četiri grupne izložbe na kojoj su izlagali eminentni hrvatski umjetnici poput Damira Čučića, Renate Poljak, Ane Hušman, Daniela Šuljića, Radislava Jovana Gonza te brojnih drugih. Osim toga, organizirali su i projekciju Stop & Go 3D koja je okupila radove vizualnih umjetnika koji su koristili medij animacije, ali i prateću izložbu umjetnika i kustosa iz San Francisca. Navedenu gostujuću projekciju prepoznao je i Muzej suvremene umjetnosti te uz posredništvo galerije trenutak.39 ugostio program na mjesec dana.

Ovoga su puta organizirali gostovanje mlade portugalske umjetnice Wasted Rite. Pravim imenom Rita Gomes, Wasted Rita grafička je dizajnerica i ilustratorica, čiji je rad predstavljen u Parizu, Londonu, Njemačkoj te Potugalu gdje živi i radi. Ona je, kako sama kaže, rođena provokatorica, čiji je sarkazam alat u pristupu umjetničkom izričaju. Ona spaja riječi s likovnim izrazom u ilustraciji apsurdnog u ponašanju čovjeka i uopće života.

Kreativnim procesom autorice i javnim događajem – izložbom – cilj je potaknuti kritičko promišljanje svakodnevice. Njezin rezidencijalni boravak u Zagrebu u trajanju od deset dana u srpnju ove godine rezultirao je realizacijom njezine izložbe u galerijskom prostoru trenutak.39. Izložbu možete pogledati sve do 13. rujna.

Inače, Rita će za vrijeme ovog posjeta Zagrebu od 22. do 29. rujna sudjelovati i u ovogodišnjem projektu Muzeja ulične umjetnosti u sklopu kojeg će, zajedno s četrdesetak domaćih i inozemnih uličnih umjetnika, oslikati unutarnji prostor stare vojne bolnice u Vlaškoj 87.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More