Vuneni odgovor na pandemiju: Islandska umjetnica predstavila bizarne maske

Rad mlade Ýrúrarí prepoznao je ovih dana i Vogue, a njezine džempere rado nosi i Erykah Badu.

Mlada islandska umjetnica Ýrúrarí proslavila se apstraktnim pletivima i “čudnim” džemperima, a pandemija ju je inspirirala za novi projekt bizarnih maski čiji joj je proces stvaranja, kaže, dao utočište u usamljeničkim danima korona-krize. Nedugo nakon što se virus pojavio na Islandu, Ýrúrarí je svoj prepoznatljivi simbol jezika, kojeg je dosad uglavnom aplicirala na džempere, preselila u aktualnu situaciju.

“Jezik je na neki način bezobrazan, ljepljiv i čudan”, objašnjava mlada umjetnica svoju vizualnu opsesiju koju u radove uklapa posljednje dvije godine. Za prvu “masku” trebala su joj dva dana, a poruka projekta je, kaže, potaknuti ljude na nošenje (pravih!) maski, kao i na kreativnost koja, naravno, ne ugrožava zdravlje.

 

View this post on Instagram

 

This one needed more tongues so here is a matching headband 😈

A post shared by Ýrúrarí (@yrurari) on

Ručnim i strojnim pletenjem Ýrúrarí već godinama istražuje mogućnosti novih vizualnih elemenata ilustriranja svakodnevnog trodimenzionalnog prostora. Njezine kreacije su širokog spektra – od ručnog pletenja figurativnih zabavnih komada na starim džemperima do strojnog pletenja apstraktnih i složenih matematičkih tekstila, rada s tehnikom tkanja, optičkom umjetnosti te igranja s dimenzijama na površini pletene tkanine. Rad mlade umjetnice ovih je dana prepoznao američki Vogue, a neki su izloženi i u galerijama Reykjavíka. Voli je i glazbenica Erykah Badu, koja je na koncertima počela nositi njezine pomaknute džempere.

 

View this post on Instagram

 

Mother mouth and her sprouts 🌱 swipe for details 👀 #mask #fashionforbankrobbers #fiberart #growth

A post shared by Ýrúrarí (@yrurari) on

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More