Vrijeđa li vas Gospa u lezbijskom zagrljaju?

Fine mrtve djevojkeVizualni identitet predstave Fine mrtve djevojke koja se u režiji Dalibora Matanića od prošlog tjedna prikazuje u kazalištu Gavella izazvao je žestoke reakcije kršćanskih udruga i ponekih kršćanski orijentiranih portala. Plakati za predstavu, smatraju oni, nisu prihvatljivi i vrijeđaju osjećaje kršćana.

Vizualni identitet predstave, za koji je odgovoran Studio Cuculić, prvo je popljuvao portal Bitno.net, inače posvećen tome da potakne ljude na ‘izgrađivanje vlastite vjere i kulture’, dok mu je uređivačka politika određena ‘vjerskim pogledom na svakodnevni život’.

U tekstu objavljenim na njihovim stranicama vizualni identitet predstave nazvali su ni manje ni više nego ‘kršćanofobijom na djelu’, osuđujući plakate ‘s Gospom u lezbijskom zagrljaju’.

‘Plakati za aktualnu predstavu u Gavelli Fine mrtve djevojke, koji su osvanuli po Zagrebu prikazuju Gospu u lezbijskom zagrljaju. Ovo je još jedan očiti primjer kršćanofobije koja se u posljednje vrijeme osjeća u medijima i kulturi’, stoji u članku objavljenom na spomenutom portalu, a u kojem se poziva na slanje prosvjednih mailova na Gavellinu službenu adresu.

Naravno da se na cijeli slučaj oglasio i Ivan Mihanović, voditelj ureda katoličke udruge Vigilare (koja se u nekoliko medijskih istupa nedavno žestoko obrušila i na uvođenje zdravstvenog odgoja u škole), koji je službenim priopćenjem reagirao na postavljanje ovog ‘skandaloznog’ plakata po Zagrebu.

‘Izražavamo najdublji protest, povrijeđenost i zgražanje zbog uvredljivog i difamatornog prikaza Presvete Bogorodice Marije s aluzijom na lezbijsku tematiku predstave, čime je nanesena uvreda svim kršćanskim vjernicima koji žive u Republici Hrvatskoj. Prekršili ste Zakon o suzbijanju diskriminacije, kao i niz drugih zakona i međunarodnih dokumenata, a temeljem kojih možete biti tuženi. Zahtijevamo javnu ispriku svim kršćanima i trenutačno uklanjanje plakata’, stoji u prosvjednom pismu.

U istom se se zaključuje da će inače protestirati pred kazalištem s kipom Blažene Djevice Marije uz napomenu kako kazalište spornim plakatima ‘na najgrublji način ismijava, omalovažava i vrijeđa svetinje, kao i vjerske osjećaje većine građana u Republici Hrvatskoj’.
‘Što se tiče napada takozvane kršćanske zajednice, mogu im poručiti da mislim kako Isus voli lezbijke kao i sve druge ljude. Poruka predstave ‘Fine mrtve djevojke’ je da se prestane mrziti i da svi akteri društva budu tolerantni, što je jedina šansa da društvo počiva na kršćanskim principima, da ne bude razdijeljeno. Sva ta halabuka koja dolazi od strane Crkve nema smisla ako se malo točnije pogleda Isusov nauk koji kaže da su svi ljudi isti. Točka’, komentirao je za T portal redatelj predstave, Dalibor Matanić, poručivši onima kojima smeta plakat da pogledaju predstavu jer je primarni cilj iste ukidanje tihog koda mržnje među ljudima.

Na kraju cijele ove sage, beskičmenjačku osobnost pokazao je onaj od koga se to najmanje očekivalo, ravnatelj GDK Gavella, Darko Stazić, koji se putem služenog priopćenja odlučio kukavički pokunjiti i ukloniti sporne plakate.

‘Neviđeni pritisak, potaknut od strane jedne udruge, koja preko svojih internetskih stranica poziva na masovni protest zbog kazališnog plakata za predstavu Fine mrtve djevojke, po tekstu Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića, a koji se ne vrši samo na Gradsko dramsko kazalište Gavella, već i na s kazalištem povezane institucije, kao i na naše suradnike i sponzore, doveo je do toga da je uprava Gradskog dramskog kazališta Gavella donijela odluku da sporni plakat povuče iz upotrebe’, napisao je Stazić, napominjući kako “skretanje pozornosti s kazališne predstave na sredstvo oglašavanja predstave nije dobrodošlo nikome, a najmanje kazalištu”.

“Namjera kazališta nije bila povrijediti bilo koga, te se svima onima koji su se osjetili uvrijeđenima javno ispričavam u ime kazališta “Gavella” i u svoje osobno ime. Iskreno se nadam da će svi oni koji su poslali svoju poruku nezadovoljstva plakatom, pogledati predstavu i osobno se uvjeriti u plemenitost poruka koje prenosi, kao i u njenu kazališnu kvalitetu”, poručio je Stazić.

Katarina Hrgović 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More