Vodimo vas na Tjedan češkog filma!

PupoljciŠest najzanimljivijih svježih ostvarenja češke kinematografije predstavit će nam se u Kinu Europa u naredna četiri dana u sklopu 19. Tjedna češkog filma, jedne od omiljenih zagrebačkih filmskih manifestacija.

Program započinje večeras dramom Nevinost redatelja Jana Hřebejka, koja prati životni put, od vrha prema dnu, priznatog liječnika, voljenog oca i supruga optuženoga za iznimno težak zločin. Junak – ili anti-junak? – preko noći je završio iza rešetaka, odakle mu je teško osigurati da Pandorina kutija, puna mračnih tajni, ostane čvrsto zatvorena.

Potom, film Habermannov mlin – prva je to češko-njemačko-austrijska koprodukcija koja otvara pitanja rata i nasilnog izgona ljudi. U toj povijesnoj ratnoj drami Jurja Herza, otvara se jedno od najkontroverznijih poglavlja češke povijesti, poslijeratno iseljavanje Nijemaca iz Češke, pri kojem se često pravednički gnjev miješao s najnižim nagonima, ostavljajući za sobom krvavi trag. Jedna od žrtava povijesti koju pišu pobjednici trebao je biti njemački industrijalac Habermann, koji je s obitelji živio u sjevernoj Moravskoj. Okolnosti u kojima je skončao do danas su nejasne. Filmska priča samo je donekle inspirirana njegovom životnom sudbinom, ali zastrašujuće vjerno prikazuje paradokse najsumanutijih godina dvadesetog stoljeća.

Trećinu programa Tjedna češkog filma čine komedije; to je udio koji je i očekivan kad je u pitanju najduhovitija kinematografija ovog komada Europe. Film Muške nade, muški snovi redatelja Jiříja Vejděleka donosi priču o šarmantnom šezdesetogodišnjem bonvivanu Rudolfu koji ni u zlatnim godinama nije odustao od svoje ljubavi i njezina ukotvljavanja u čvrste patrijarhalne okvire.

Komedija Perfect Days redateljice Alice Nellis bavi se životnim odlukama uspješne Erike koja za četrdeset četvrti rođendan dobiva krasnu čestitku od svoje bivše šogorice, neugodnu poruku na radiju od bivšega muža, kremu za bore od homoseksualnog prijatelja Richarda i plaćeni striptiz od vlastite majke. No Erikinom životu nedostaje jedna stvar – dijete. S istim onim entuzijazmom s kojim je stvarala svoju uspješnu karijeru i gradila svoju osobnost Erika se upušta u ostvarenje svog novog cilja.

Alois NebelObiteljska drama Pupoljci redatelja Zdeněka Jiráskýja portretira češku radničku obitelj u malom gradu i njen postupni raspad, dok animirana drama Alois Nebel (r. Tomáš Luňák) nastala prema uspješnom strupu o otpravniku vlakova, govori o tihom usamljeniku kojega s vremena na vrijeme spopadnu duhovi tamne europske prošlosti – nacistička okupacija, progoni Židova. Film je predložen kao češki kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

– Ova žanrovska i tematska raznolikost programa svakako će poslužiti kao odličan uvid u stvaralaštvo ove važne europske kinematografije, ali će ujedno biti i prava poslastica za sve istinske filmofile, obećavaju organizatori.

Ulaznice stoje 25 kuna, dok je za studente i umirovljenike cijena 20 kuna. Paket ulaznica za sve projekcije iznosi 100 kuna i može se kupiti na blagajni kina Europa. U suradnji s kinom Europa, poklanjamo vam dva paketa ulaznica za animiranu dramu Alois Nebel te komediju Muške nade, muški snovi. Više na našoj Facebook stranici!

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More