Vodič kroz besparicu i kulturu

Ako vam je na isteku plaće ostalo previše mjeseca, i to se stanje proteže i dalje, ako vas fantomski prazna lisnica tjera da u ponedjeljak cvilite Monday, bloody Monday, a u utorak bolnim zavijanjem izustite stihove “Još jedan utorak – to ja ne mogu da podnesem”, ako su bakterije jedina kultura s kojom se susrećete – čemer će vam otkloniti probrani događaji koji će vas ovog tjedna prihvatiti takve kakve jeste; gladne kulture, praznih novčarki, kruljavih želudaca.

PONEDJELJAK

Protegnite noge do Galerije Kontura na Novoj cesti 83, gdje je na snazi izložba Stipana Tadića Žene. Nemojte očekivati stereotipne prikaze razgolićenih djevojaka ni do bljuvanja sladunjava “umjetnička viđenja” žene kao muze, ljubavnice, zahvalnog modela za vježbanje akta ni bilo kakvog objekta žudnje. Tadićev ciklus je akcija kontra fotošopa: žene na njegovim velikim platnima su prije svega ljudi, drugari – mrke babe sa “šudarima”, slutnjom smrti pritisnuta bolesna starica, prijateljice koje tračaju i piju pivo ili se odmaraju nakon napornog rada. Ima nešto u tim slikama što će vas podsjetiti na socijalizam i onaj junački feministički upit “Proleteri svih zemalja, tko vam pere čarape?“.

UTORAK

Obradovat će vas dva književna događaja. Prvo, u 18 sati u Knjižnici V. Majera (Zapruđe) gostuje glazbenica, književnica, etnologinja, jedna od utemeljiteljica suvremene hrvatske etnoglazbene scene – Lidija Bajuk. Predstavit će, uz glazbu, svoju najnoviju knjigu Matapur (leptir) s dva CD-a. Drugo, Daša Drndić gostuje na tribini Razotkrivanje u ZKM-u u Teslinoj u 19 sati – povod je njezina nova proza, knjiga Belladonna, svježe objavljena u Frakturi. “U Belladonni Daša Drndić ispituje i do krajnjih granica dovodi teme bolesti i (ne)mogućnosti življenja (i umiranja) u današnjem, potpuno dehumaniziranom svijetu i u vremenima kada su starost i bolest nešto sramotno”, veli izdavač.

Bonus: kulturni izlazak u utorak možete zaokružiti posjetom Laubi, gdje se u 20 sati prezentiraju nove slike Lovre Artukovića. Za to ćete, doduše, morati izdvojiti deset kuna.

SRIJEDA

Za one koji boluju od akutne besparice, a ne žele se odreći kulture – ovo je Velika Srijeda. Upad u Muzej suvremene umjetnosti besplatan je od 12 do 18 sati prve srijede u mjesecu. Iskoristite ovu prigodu da obiđete izložbu Toše Dabca (U)lice Zagreba, izložbe Antuna Motike i Miljenka Horvata, da zavirite u Kožarićev atelje, pogledate kako se izložba Karima Rashida uklopila u stalni postav i spustite se niz onaj vrtoglavi tobogan.

ČETVRTAK

Godišnja izložba karikatura otvorena je u galeriji Zvonimir u Zagrebu, Bauerova 33. Izlažu članovi Hrvatskog društva karikaturista koji posljednjih godina teško uspijevaju kroz ostale medije, pretrpane svakodnevnim aferama, izložiti kvalitetnije radove. Na izložbi se predstavlja pedesetakak članova društva sa stotinjak radova, a mogu se vidjeti i radovi s nedavno održane izložbe hrvatske karikature u Francuskoj koja je održano u sklopu velikog predstavljanja hrvatske kulture u Francuskoj pod nazivom Croatie, la voici, Festival Croate en France.

PETAK

Traje Mjesec hrvatske knjige. Provjerite jeste li zaboravili vratiti koju posuđenu knjigu? Ako jeste, do 15. studenog možete je vratiti bez zakasnine. Čak i ako su kod vas bile toliko dugo da se crvenite od pomisli da ćete kad-tad morati suočiti s osuđujućim pogledom stroge knjižničarke. U mjesecu knjige sve vam se oprašta. Još bolje, određene knjižnice diljem Hrvatske nude i besplatno godišnje učlanjenje za prvašiće, studente i/ili umirovljenike pa do 15. studenog provjerite što nudi vaša omiljena knjižnica.

 Arteist.hr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More