Vlasta Delimar u pohodu na titulu “hrvatske Marine Abramović”

vlasta delimarU reklamnoj crnoj majici s drečavim natpisom “Žuja je zakon”, kombiniranom s retro sakoićem s cvjetnim uzorkom, Vlasta Delimar je na upravo završenoj konferenciji za novinare u Muzeju suvremene umjetnosti najavila svoju veliku retrospektivu.

Koncept ove velike izložbe koja se otvara 15. svibnja i za koju organizatori (iz MSU-a i udruge Domino) kažu da je “više od izložbe” jer obuhvaća razgranat multimedijalni program, zvuči kao epigonska kopija posljednjeg velikog poglavlja u opusu Marine Abramović. Vlasta Delimar će, naime, za trajanja izložbe boraviti u muzeju, baš kao što je Abramović boravila u MoMa-i za trajanja izložbe “The Artist Is Present”. I Vlasta će ugošćavati posjetitelje “jedan na jedan”: svaki dan će s nekim od pozvanih gostiju dijeliti ručak. Taj dio programa, u sklopu performansa “Moj privremeni dom”, nazvan je “Poziv na druženje” i odvijat će se na mobilnoj pozornici.

Izložba će pokazati 35 godina rada jedne od najpoznatijih hrvatskih izvedbenih umjetnica. Ishodište njezina umjetničkog opusa je u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća; počela je stvarati u vrijeme kad je postkonceptualistička scena na ovim prostorima u punom intenzitetu. Družila se s Grupom šestorice autora u odnosu na koju je u početku formirala svoj izričaj. Formalno je obrazovanje odbacila kao nedostatno, konzervativno i zastarjelo i usmjerava se na akcije i performanse. Kao primarni medij rada odabire vlastito tijelo, u čemu nije kod nas imala izravne prethodnice.

Izložba u MSU tek se postavlja. Koordinatni sustav nedovršenog postava čini golema količina fotografija i kolaža Vlastinog golog tijela i projekcije performansa poput onog “Lady Godiva” koji dočekuje posjetitelje na ulazu ili onih što ih je izvodila s Tomom Gotovcem (i nakon njegove smrti, njemu u čast).

– Ovo je prva cjelovita retrospektiva ove umjetnice, pripremana tri godine. Njezin opus obilježava hrabrost, odbijanje pristajanja na kompromise. To je ono što Vlastu Delimar veže s njezinom “prvom art učiteljicom” Josipom Lisac, s kojom će izvesti multimedijalni performans, rekla je na konferenciji autorica izložbe Martina Munivrana.

Iako je Vlasta Delimar premoćni dio svojih radova posvetila propitivanju uloga žene u privatnim i širim društvenim kontekstima (zbog čega je ova izložba dio većeg međunarodnog projekta Genderformance), ona odbija odrediti se kao feministkinja.

– Ograđujem se od bilo kakve ideologije pa i feminizma i njegovih ortodoksnih grupacija. Feministice su zatvorene, feminističke udruge su se ružno ponijele prema nekim mojim radovima, rekla je umjetnica.

Do otvorenja izložbe u idući četvrtak bit će spreman i obimni katalog; imat će 400 stranica. Uz analitičke tekstove o opusu Vlaste Delimar, u njemu će biti i njezin autobiografski zapis u ich-formi kojem se osobito radujemo jer će u njemu, kako najavljuje Martina Munivrana, podrobnije objasniti svoj zazor prema ideji da svi ljudi, neovisno o rodu ili spolu, zaslužuju jednaka prava i šanse za dostojanstven život, koja čini srž mrskog joj feminizma.

Maja Hrgović

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More