Vlasta Delimar u pohodu na titulu “hrvatske Marine Abramović”

vlasta delimarU reklamnoj crnoj majici s drečavim natpisom “Žuja je zakon”, kombiniranom s retro sakoićem s cvjetnim uzorkom, Vlasta Delimar je na upravo završenoj konferenciji za novinare u Muzeju suvremene umjetnosti najavila svoju veliku retrospektivu.

Koncept ove velike izložbe koja se otvara 15. svibnja i za koju organizatori (iz MSU-a i udruge Domino) kažu da je “više od izložbe” jer obuhvaća razgranat multimedijalni program, zvuči kao epigonska kopija posljednjeg velikog poglavlja u opusu Marine Abramović. Vlasta Delimar će, naime, za trajanja izložbe boraviti u muzeju, baš kao što je Abramović boravila u MoMa-i za trajanja izložbe “The Artist Is Present”. I Vlasta će ugošćavati posjetitelje “jedan na jedan”: svaki dan će s nekim od pozvanih gostiju dijeliti ručak. Taj dio programa, u sklopu performansa “Moj privremeni dom”, nazvan je “Poziv na druženje” i odvijat će se na mobilnoj pozornici.

Izložba će pokazati 35 godina rada jedne od najpoznatijih hrvatskih izvedbenih umjetnica. Ishodište njezina umjetničkog opusa je u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća; počela je stvarati u vrijeme kad je postkonceptualistička scena na ovim prostorima u punom intenzitetu. Družila se s Grupom šestorice autora u odnosu na koju je u početku formirala svoj izričaj. Formalno je obrazovanje odbacila kao nedostatno, konzervativno i zastarjelo i usmjerava se na akcije i performanse. Kao primarni medij rada odabire vlastito tijelo, u čemu nije kod nas imala izravne prethodnice.

Izložba u MSU tek se postavlja. Koordinatni sustav nedovršenog postava čini golema količina fotografija i kolaža Vlastinog golog tijela i projekcije performansa poput onog “Lady Godiva” koji dočekuje posjetitelje na ulazu ili onih što ih je izvodila s Tomom Gotovcem (i nakon njegove smrti, njemu u čast).

– Ovo je prva cjelovita retrospektiva ove umjetnice, pripremana tri godine. Njezin opus obilježava hrabrost, odbijanje pristajanja na kompromise. To je ono što Vlastu Delimar veže s njezinom “prvom art učiteljicom” Josipom Lisac, s kojom će izvesti multimedijalni performans, rekla je na konferenciji autorica izložbe Martina Munivrana.

Iako je Vlasta Delimar premoćni dio svojih radova posvetila propitivanju uloga žene u privatnim i širim društvenim kontekstima (zbog čega je ova izložba dio većeg međunarodnog projekta Genderformance), ona odbija odrediti se kao feministkinja.

– Ograđujem se od bilo kakve ideologije pa i feminizma i njegovih ortodoksnih grupacija. Feministice su zatvorene, feminističke udruge su se ružno ponijele prema nekim mojim radovima, rekla je umjetnica.

Do otvorenja izložbe u idući četvrtak bit će spreman i obimni katalog; imat će 400 stranica. Uz analitičke tekstove o opusu Vlaste Delimar, u njemu će biti i njezin autobiografski zapis u ich-formi kojem se osobito radujemo jer će u njemu, kako najavljuje Martina Munivrana, podrobnije objasniti svoj zazor prema ideji da svi ljudi, neovisno o rodu ili spolu, zaslužuju jednaka prava i šanse za dostojanstven život, koja čini srž mrskog joj feminizma.

Maja Hrgović

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More