Kultni Vitićev biogradski motel sravnjen sa zemljom

Zadarski list objavio je: “Motel Biograd uz Jadransku magistralu na ulazu u Biogradu na Moru, istočno od Lidla, nakon više od pola stoljeća od izgradnje odlazi u ropotarnicu povijesti. Biogradski kompleks, restoran i bungalovi, sve do prije nekoliko godina bilo je kultno ime za odmor vozača i suputnika, dočeke novih godina, proslave vjenčanja, rođendana, krštenja, krizmi, godišnjica, sravnjeno je sa zemljom. Jedno vrijeme u podrumu je bio i noćni klub.”

Povodom rušenja bivšeg motela Gavrilović, jednog od međaša hrvatske arhitekture koji je projektirao proslavljeni šibenski arhitekt Ivan Vitić na Fecebook stranici Betonski spavači objavljena je objava koju prenosimo u cijelosti uz dopuštenje autora teksta, Maroja Mrduljaša.

“Za potrebe jednog dnevnog lista napisali smo kraći osvrt o Vitićevim motelima u trenutku kada se još nisu znali detalji rušenja motela u Biogradu. Tekst nije iskorišten. Iako ne donosi ništa bitno novo, ipak treba obilježiti rušenje i podsjetiti da moteli u Trogiru i Preluku još stoje, pitanje je koliko dugo.

“Serija motela Sljeme izgrađenih na hrvatskoj jadranskoj obali sredinom 1960-ih prema projektu Ivana Vitića stekli su već kultni status zahvaljujući kulturno-aktivističkoj inicijativi Motel Trogir udruge Slobodne veze, te dokumentarnoj seriji Betonski spavači. Obje inicijative bile su na svoj način uspješne. Zahvaljujući Slobodnim vezama moteli u Trogiru i na Preluku pored Rijeke su u suradnji s nadležnim konzervatorskim službama zaštićeni kao spomenici kulture. Te zaštite bile su naročito značajne s obzirom na to da je riječ o prvoj zaštićenoj arhitekturi izgrađenoj nakon 2. svjetskog rata na području Trogira i Rijeke. Betonski spavači su pak skrenuli pozornost najšire javnosti na ta nekad popularna okupljališta i važne simbole modernizacije. Obje teme su bile motivirane i nažalost ruševnim stanjem motela u Trogiru i na Preluku, dok je ponešto izvan vizure ostao motel pored Biograda na Moru. Upravo je taj motel ostao zadnji u kakvoj-takvoj funkciji. Iako je glavna zgrada tog paviljonskog kompleksa bila odavno pregrađena do neprepoznatljivosti, smještajni paviljoni skladno uklopljeni u borovu šumu bilo su u realativno dobrom stanju.

Naročito je to bio slučaj s malim, prekrasno oblikovanim dvoetažnom samostojećim paviljonima, komornim i suptilnim primjerom mediteranskog modernizma. U tim malim, kompaktnim paviljonima bila su zadržana i strma brodska stubišta, domišljato rješenje koje štedi prostor, te elegantni prozorski okviri. Ti paviljoni bili su sjajna prilika da se sačuva barem nešto od izvornog Vitića, možda barem u jedno paviljonu koji se moglo obnoviti u svim detaljima. Nažalost, taj vrijedni modernistički kompleks nije bio dobro održavan niti mu je pridavanja pažnja, paviljoni su služili za smještaj sezonskih radnika. Upravo je počelo rušenje kompleksa, te nestaje jedna od najvažnijih modernističkih gradnji u zadarskoj regiji. Podsjetimo da je Motel Panorama/Sljeme kod Preluka bio nagrađen prvom nagradom novina Borba, čime je započeto sustavno valoriziranje moderne arhitekture u Jugoslaviji, pa je značaj serije tih motela, koji su svi građeni prema istom konceptu no prilagođavani kontekstu, izuzetna i s povijesnog stanovišta. Sasvim je jasno da treba tražiti prikladne načine obnove i revitalizacije modernizma. Nije moguće sve sačuvati, no pojedini projekti koji su tako znatan dio moderne tradicije moraju biti predmetom javne debate i sustavnog promišljanja o njihovoj budućnosti.”

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More