Viktor Ivančić: Drago mi je da se Feral ugasio

Viktor Ivančić“Zadovoljan sam što je Feral uspio opstati petnaest godina, a isto tako sam zadovoljan i da se ugasio, jer bolje da ga nema nego da izlazi na neke modificirane načine koji bi podrazumijevali pristajanje na kojekakve kompromise”, rekao je u utorak navečer nekadašnji urednik Ferala Tribunea, novinar i publicist Viktor Ivančić na tribini Građanska hrabrost, cenzura i autocenzura organiziranoj u kinu Grič povodom dodjeljivanja nagrade za građansku hrabrost.

Tribina se nadovezala na prethodno prikazan dokumenarni film o Ivančiću, Ogledalo društva u nastajanju, sastavljen od izjava Ivančićevih feralovskih kolega, bivšeg predsjednika Hrvatske Stipe Mesića, Sonje Biserko i drugih. U filmu je dosta govorilo o tome kako su feralovci u Splitu u velikoj mjeri trpjeli šikaniranje, uvrede, prozivke od građana zadojenih jeftinom političkom retorikom. Ivaničić je u dokumentarcu ustvrdio kako su mnogi od tih Splićana bili sudionici u pljački srpskih stanova po Kninu i okolici, pa im je pisanje Ferala o tim pljačkama došlo kao odraz u ogledalu s kojim se nisu imali snage suočiti.

Dodao je i to da je Split i danas grad zadojen desničarenjem, što Ivančić objašnjava time što je za vrijeme rata u splitske stanove neozakonjeno ušlo mnogo ljudi kojima desničarska retorika i danas služi tome da ih se ne podvrgne zakonskim sankcijama za ono što su počinili u vrijeme rata.

Ivančić je iskazao i svoj prezir prema današnjem takozvanom istraživačkom novinarstvu koje se svodi na nabavku dokumenata kojima jedni političari podmeću drugima. Rekao je da se “istraživačko novinarstvo” u Feralu sastojalo od toga da su pisali ono što je većina drugih novinara znala, ali se nije usudila to i objaviti.

Jedan od nekadašnjih najmarljivijih Feralovih novinara, Ivica Đikić, istaknuo je u dokumentarcu kako ga je u tom tjedniku često obuzimalo zasićenje i beznađe jer su tekstovima stalno ukazivali na notorne nepravilnosti u društvu, a ipak se baš ništa nije mijenjalo.

Na okruglom stolu govorili su ambasador Kraljevine Norveške u Hrvatskoj, autorica dokumentarca o Ivančiću, Svetlana Broz, prof. dr. Dejan Ajduković, bivši predsjednik Stipe Mesić i Viktor Ivančić. Svi su se složili da danas medijima vlada teška cenzura nametnuta zakonom tržišta; novinari pišu isključivo ono za što misle da bi moglo privući publiku, a to se većinom svodi na površno žutilo.

Govorilo se i o danas najvećem paradoksu u prostoru medija: tjednik Novosti, u kojemu piše većina bivših feralovaca, list je financiran od države, no usprkos tome, jedini je koji nedvosmisleno kritizira tu vlast.

“To je vjerojatno i razlog što današnji predsjednik Ivo Josipović misli da na Novosti više ne bi trebalo rasipati državne novce”, zaključio je Ivančić.

Bivši predsjednik Mesić rekao je da bi nam danas itekako trebao jedan Feral Tribune, a pošto ga nema, Novosti mu dođu kao neki melem.

 

Željko Špoljar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More