[VIDEO] “Nadilazi kategoriju najboljeg filma”: Proglašeni pobjednici Zagreb Film Festivala

Članovi žirija odlučili su o nagradama Zlatna kolica u kategoriji najboljeg dugometražnog filma, najboljeg međunarodnog kratkometražnog filma te hrvatskog filma iz programa Kockice. Najboljem filmu iz programa Ponovno s nama dodjeljuje se nagrada Zlatni bicikl, a pobjednika odabire publika.

Nakon osmodnevnog online maratona tijekom kojeg je prikazano oko stotinu ostvarenja u nekoliko programa i uz odaziv publike iznad svih očekivanja, u nedjelju su proglašeni pobjednici ovogodišnjeg, po mnogočemu neobičnog i drugačijeg izdanja Zagreb Film Festivala.

Nagradu Zlatna kolica za najbolji dugometražni film i novčani iznos od 4000 eura žiri je dodijelio filmu “Oaza” redatelja Ivana Ikića, koprodukciji Srbije, Nizozemske, Slovenije, BiH i Francuske. “Ovaj film portretira ljude koji su čitavog života izolirani i kojima svijet rijetko kad daje priliku da se osjete najboljim u nečemu. Riječ je o ostvarenju koje nadilazi kategoriju najboljeg filma i granice najboljih glumaca, a kroz sam postupak pruža ruku onima kojima je to najpotrebnije, dajući im priliku ne samo da postanu izvanredni glumci nego i da se izraze i pokažu da je za ljubav potrebno malo i da su oni za to sposobni. Nagrada Zlatna kolica ide redatelju i njegovu timu koji su uspjeli ne iznevjeriti povjerenje koje su stekli da baš oni budu ti koji će svijetu prenijeti vapaj onih koje nitko ne želi čuti”, obrazložio je žiri u sastavu srpske redateljice i prošlogodišnje pobjednice Zagreb Film Festivala Ivane Mladenović, slovačkog scenarista, redatelja i producenta Marka Škopa i slovenskog redatelja Damjana Kozolea.

Zlatna kolica za najbolji međunarodni kratki film i novčanu nagradu u iznosu od 1000 eura osvojio je francuski film “Dustin” redateljice Naïle Guiguet. “Autentičan prikaz grupe ravera čije emocije eskaliraju kako se party i after bliže kraju. Uzbudljiv, a istovremeno melankoličan film prožet napetim, dokumentarističkim prikazom raspada ljubavne veze s gotovo insajderskim pogledom autorice na queer scenu Pariza”, istaknuo je žiri međunarodnog kratkometražnog programa i nacionalnog kratkometražnog programa Kockice u sastavu hrvatski snimatelj i redatelj Rino Barbir, srpski redatelj Stefan Đorđević te crnogorski producent Ivan Đurović.

Posebno priznanje u kategoriji međunarodnog kratkometražnog filma dodijeljeno je kolumbijsko-američkom filmu “Između tebe i Milagros” redateljice Mariane Saffon.

“Poput dolaska na cilj”: Goran Bogdan nominiran za najboljeg europskog glumca

Nagrada Zlatna kolica za najbolje kratkometražno ostvarenje u programu Kockice odlazi filmu “U šumi” redateljice Sare Grgurić. “Intiman portret ljubavi dvoje mladih ljudi koji su u potrazi za samim sobom izgubili odnos jedno prema drugom. Zbog prirodnosti i suptilnosti glumačke igre, nenametljivosti estetike koja nas uvlači u emociju filma i zbog potrebe da se artikuliraju i iznesu osobni osjećaji, ovaj film budi u nama nešto posebno”, stoji u objašnjenju žirija. Redateljici Sari Grgurić uz skulpturu pripala je i novčana nagrada u iznosu od deset tisuća kuna. Posebno priznanje u kategoriji Kockica odlazi filmu “Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem” redateljice Sanje Milardović.

Online glasovi publike ZFF-a ‘presudili’ su najboljem filmu iz programa Ponovno s nama, u kojem se prikazuju filmovi redatelja čije smo prve ili druge uratke vidjeli na prethodnim izdanjima ZFF-a. Apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala, “Tereza37” u režiji Danila Šerbedžije tako će nizu dosad osvojenih nagrada dodati i ZFF-ov Zlatni bicikl.

Popis svih nagrađenih na Zagreb Film Festivalu možete pogledati ovdje

Zbog epidemiološke situacije Zagreb Film Festival dočekao je punoljetnost na internetu. Iz kina u virtualni prostor ove su se godine preselili i festivalski razgovori pa je tako ZFF u nizu online događanja u sklopu programa Industrija ugostio velik broj profesionalaca iz cijeloga svijeta, između ostalih slavnoga rumunjskog filmaša Radua Judea, američku script-doktoricu Bobette Buster, scenaristicu i producenticu Valeriju Richter te producenticu Helene Granqvist, kreativnu direktoricu njemačkog studija za razvoj videoigara Jo-Mei Corneliju Geppert, suosnivača francusko-njemačkog akceleratorskog programa za videoigre SpielFabrique Thierryja Baujarda i druge.

“Odaziv publike nadmašio je sva naša očekivanja. Ako pretpostavimo da je neke projekcije kod kuće gledalo dvoje ili više ljudi, možemo zaključiti da danas zatvaramo još jedno rekordno izdanje ZFF-a. Ponosni smo što smo uspjeli iznijeti dosad najveće online festivalsko događanje u Hrvatskoj bez nekih većih problema. Posebno nas veseli i povećan interes za ostale naslove iz online kataloga kina Europa, kao i za kratke filmove na platformi croatian.film, za koji se nadamo da će se nastaviti i nakon festivala, kao i interes za naslove Otac i Undine u distribuciji Zagreb Film Festivala, koji od ovog tjedna igraju u kinima diljem Hrvatske”, zaključio je direktor ZFF-a Boris T. Matić, koji je uz izvršnog direktora Hrvoja Laurente u online prijenosu proglasio pobjednike.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More