[VIDEO] Poznati umjetnici otkrivaju kako se snalaze u pandemiji: “Postaje mi dosadno”

Muzej iz Washintona udružio se s desecima najpoznatijih svjetskih umjetnika koji u kratkim dokumentarcima otkrivaju kako provode pandemijske dane.

Dok vas Arteist svakodnevno izvještava o snalaženju poznatih, ali i nadolazećih regionalnih umjetnika u vremenu pandemije, muzej i vrt skulptura Hirshhorn iz Washingtona bavi se sličnom temom, ali na međunarodnom nivou. Njihovi “Dnevnici umjetnika” donose uvid u živote, stvaranja i novopronađene inspiracije brojnih kreativaca koji su u protekla dva mjeseca morali zatvoriti svoje galerije i ugasiti radionice te, poput ostatka svijeta, ostati doma. Ako je suditi po viđenom, i najpoznatiji svjetski umjetnici imaju probleme “običnih ljudi”.

Senka Bulić: “Kazalište nije umjetnost koju se može preseliti na internet”

Marko Torjanac: “Zabrinjava me kukavičluk intelektualaca koji sve vide, a šute”

Mare Milin predstavlja seriju nokturna: “Čistim dušu hodajući po sumraku”

Zrinka Barbarić: “Zapalila sam sve svoje radove, bilo mi je važno da umre dio mene”

Kanadski umjetnik i performer Kent Monkman, meksička slikarica Aliza Nisenbaum, američka konceptualna glazbenica Christine Sun Kim, iranska likovna umjetnica Shirin Neshat te brojni drugi poznati umjetnici za potrebe ovog su projekta u kratkim dokumentarcima podijelili svoja pandemijska iskustva. “Kad slikam, izgubim pojam o svemu što se događa. Dobijem kratki predah od Covida-19. Preporučujem to svakome. Stvarajte umjetnost. Družite se s obitelji. Čitajte. Pogledajte film. Pokrenite se”, poručuje gledateljima jedna od sudionica projekta, zvijezda fotorealizma Marilyn Minter. 

“Kontaktirali smo više od stotinu umjetnika i zamolili svakog da svojim glasom doprinese umjetničkom povijesnom zapisu. Ova rastuća arhiva bilježi odgovore suvremenih međunarodnih umjetnika na pandemiju. Svakog tjedna dijelimo video zapise koji će postati dio Hirshhornova zapisa o utjecaju globalne pandemije na umjetnike, njihovu umjetničku praksu i poglede na svijet. Podržite naše napore za dijeljenje umjetničkih djela i stručnosti u vrijeme kada je kampus muzeja privremeno zatvoren”, poručuju iz Hirshhorna.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More