[VIDEO] Polaznici radionice “stručnog vrištanja” izveli nesvakidašnji performans u Rijeci

Polaznici radionice prezentirali su rezultate istraživanja neuobičajenih glasova, od onih vrlo tihih do vrlo glasnih, koji prolaze pored uobičajenih i preskaču kroz nekoliko konkretnih i apstraktnih zvučnih skulptura u javnom prostoru.

Na Jadranskom trgu u Rijeci krenulo je pilotno izdanje festivala TranziT – festivala suvremenih kazališnih praksi i to javnom prezentacijom rezultata radionice vrištanja Glasan šapat koju je vodila Christina Lederhaas, samostalna umjetnica i izvođačica iz austrijskog Graza.

Na radionici je 21. i 22. kolovoza 2020. sudjelovalo osam polaznika i polaznica koji su imali prilike upoznati se s vježbama zagrijavanja glasa i opuštanja glasnica, osvjestiti mjesta u tijelu koja funkcioniraju kao rezonanti, iskusiti različite vježbe disanja i načine proizvodnje glasa, improvizirati kao grupa i formirati zvučne strukture u prostoru, osvijestiti odnos zvuka i prostora (unutarnjeg i vanjskog) te pripremati zajedničku javnu prezentaciju na otvorenom.

Uz visoke raspone glasova i dinamiku po cijelom Jadranskom trgu, prezentirani su rezultati istraživanja neuobičajenih glasova – od onih vrlo tihih do vrlo glasnih, koji prolaze pored uobičajenih i preskaču kroz nekoliko konkretnih i apstraktnih zvučnih skulptura u javnom prostoru. Polaznici i polaznice radionice uobličili su zvučnu skulpturu oko vode, koja je kulminirala kupanjem u fontani, dok je sljedeća intervencija bila ispred velikih prozora banke.

Festival TranziT promovira europske nezavisne izvedbene umjetnike i mala izvaninstitucionalna kazališta. Dio je projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti, a održava se u produkciji Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA. Aktivnosti projekta se provode uz financijsku podršku Rijeke 2020, Zaklade Kultura nova i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb. Festival TranziT bio je zamišljen kao višemjesečni program usmjeren na suvremenu nezavisnu europsku produkciju. Pilot-izdanje trebala su činiti tri rada suvremenih kazališnih praksi i jedna radionica ali je, u okolnostima koronakrize, festivalski program reduciran na jednu predstavu i radionicu s javnom prezentacijom.

Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA je umjetnička organizacija koju su početkom 2011. godine u Rijeci pokrenuli kazališni i izvedbeni umjetnici i pedagozi Ivana Peranić (Hrvatska) i Jorge Correa Bethencourt (Španjolska), nakon što su se educirali, radili i živjeli u Londonu. Svu svoju inspiraciju, znanje i iskustvo unijeli su u osmišljavnje edukacijskog programa KRILA, te nastavili u Rijeci umjetnički djelovati, surađivati i raditi. Ključne aktivnosti su produkcija kazališnih predstava i izvedbenih projekata; osmišljavanje i realizacija programa umjetničke edukacije namijenjene djeci, mladima i odraslima u kojoj je naglasak stavljen na edukatora stvaraoca i ko-autora; razvijanje suradničkih odnosa s domaćim umjetnicima, mladim stvaraocima, studentima, udrugama, školama, ustanovama te umrežavanje i suradnja s međunarodnim umjetnicima i organizacijama.

Foto: Kristijan Vučković

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More