[VIDEO] Pogledajte prvu domaću izložbu snimljenu putem videochata

Kad već ne može uživo, može preko popularnog Zooma, aplikacije koja ovih dana naveliko spaja ljude, a kumuje i nekim umjetničkim projektima.

Iako umjetnike sprječava u brojnim zacrtanim planovima, izolacija ipak piše priče koje se u nekim drugim uvjetima ne bi ni dogodile. Jedna od njih zove se “Faces, Places, Spaces”, a zajedno s PRiredba studijem pokrenuo ju je fotograf Ivan Pavliš te uključio jedanaest domaćih glumica koje su za tu priliku pozirale pred svojim mobitelima.

Iva Mihalić, Nataša Janjić Medančić, Ivana Roščić, Bojana Gregorić Vejzović, Jelena Veljača, Leona Paraminski, Petra Kurtela, Tena Nemet Brankov, Tara Thaller, Judita Franković Brdar i Lana Barić virtualno su Pavliša, putem aplikacije Zoom, pustile u svoje domove, a autor je kompozicijski u svaku fotografiju uklopio i dio zaslona svog računala te tako upotpunio proces nastajanja svake fotografije, smještajući fotografiju glumice u okvir medija komunikacije.

Predstavljajući izložbu na virtualnom eventu, na kojem je u grupnom videopozivu okupio sve glumice, Pavliš je priznao da mu je ovo bio jedan od najizazovnijih i najtežih projekata dosad, jer, osim lica koja su ga čekala s druge strane, svi su ostali aspekti snimanja bili totalna nepoznanica. Spore internet veze i loše kvalitete kamera samo su neki od izazova s kojima se susreo.

“Ova me izložba kada sam je pri put vidjela, još u radnoj verziji, podsjetila na kultnu knjigu staru preko 200 godina (iz 1794.) “Putovanje po mojoj sobi” Xaviera de Maistre, a u kojoj se autor na neki način kreće, putuje i osvaja nova prostranstva nikada ne odlazeći iz svoje sobe. Baš kao i mi ovih dana. Riječ je o paradoksu suvremenog doba, no njega smo osjećali i prije ove globalne karantene. Jer, vjerujem da smo se svi mnogo puta pitali je li se dogodilo išta izvan naših pametnih telefona i medija, jesmo li igdje bili ako to nismo i snimili, i postoji li ikakva stvarnost osim one medijski posredovane. U tom virtualnom arhipelagu kojemu i sada svjedočimo, događa se neki novi život, interaktivne samoće, koje evo ponekad srećom dobivaju i svoj umjetničku formu kao što je ova jedinstvena izložba i ovo naše večerašnje okupljanje. Tako da su sva lica, prostori i mjesta iz ove izložbe na neki način i javna, jer riječ je o našim najvećim glumačkim imenima, i istovremeno intimna, zatvorena, običnom promatraču nevidljiva”, rekla je na virtualnoj promociji moderatorica eventa, HRT-ova urednica Vlatka Kolarević.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More