[VIDEO] Pogledajte kako je nastajao predivni mural Igora Taritaša u centru Zagreba

Dok mu sile prirode zadaju probleme, Zagreb uljepšavaju street art umjetnici - Igor Taritaš u Martićevoj je oslikao predivan mural s itekako aktualnom društvenom porukom.

Na križanju Martićeve i Vojnovićeve ulice, pored privremene funkcionalne instalacije “Space Invader” autora arhitekta Dine Belamarića pojavio se novi mural, rad umjetnika Igora Taritaša koji je street art intervenciju izveo u okviru EU projekta CreArt.

Prikazujući imaginarni interijer iz kojeg je vidljiv eksterijer, mural Igora Taritaša iluzionistički nas odvlači na neka druga mjesta – njegov dehumanizirajući prostor uvlači promatrača zadržavajući mu pozornost u interijeru osjećajem ugode te slobode kojeg donosi eksterijer. Uz skulpturu “Space Invader“ autora arhitekta Dine Belamarića, koja je namijenjena različitim oblicima sastajanja, promatranje murala, svim okupljenima, omogućuje putovanja na neka imaginarna mjesta.

“Već nekoliko godina istražujem prostore – interijere i eksterijere. Moji se radovi inače mogu podijeliti u dvije kategorije, one koji nastaju izravno iz neke fotografije koju sam uslikao ili one koji nastaju dekonstrukcijom i kolažiranjem više fotografija, a upravo to je slučaj u ovoj priči. Mural simbolički prikazuje stepenice koje zapravo ne vode nikamo, ali, ako se popneš na sam vrh, možeš lupnuti glavom o zid. Stepenice za mene simboliziraju uspon i nadu, ali i oprez – kad dođeš do vrha, moraš paziti da se ne ozlijediš”, objašnjava nam Igor Taritaš, koji je dosad izlagao je na četrnaest samostalnih i nekoliko skupnih izložbi diljem Hrvatske i inozemstva, od kojih valja izdvojiti samostalnu izložbu u Von Fraunberg galeriji u Dusseldorfu, grupne izložbe “Stilles Leben” i “Knotenpukt 19” u Affenfaust galeriji u Hamburgu.

“Elementi su na muralu su raspoređeni tako da ih ne možemo naći u stvarnom prostoru, a nabacivanjem ili poslagivanjem tih elemenata dobivam nekakvu metafizičku atmosferu”, kaže Igor i dodaje da su mu stanari zgrade na kojoj se mural nalazi za vrijeme slikanja istog prilazili s informacijom da u sljedećih pet godina namjeravaju – mijenjati fasadu.

“Nema veze, takva je ulična umjetnost. Da traje dvije godine, opet u redu”, kroz smijeh nam priča Igor Taritaš, a za potencijale vandale ima i jednu malu zamolbu. “Ako će netko već htjeti pošarati mural, htio bih da uključi kreativnost i maštu. Neka šaraju na zidu oslikanog boravka, kako bi se dobio dojam da su grafiti u njemu, a ne da uništavaju čitavu sliku”, moli Igor, koji je sličnu intervenciju svojedobno dopustio kolegama grafiterima – naslikao je prostor zagrebačkog kluba Medika koji je grafitima “dovršen” kako bi izgledao autentičnije.

Inače, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika već treću godinu zaredom u okviru EU projekta CreArt 2.0. organizira izvedbu umjetničke intervencije u centru Zagreba. Dosad su izvedeni murali Damira Sobote na Osnovnoj školi Matka Laginje, i Lava Paripovića na trafostanici u parku vrtića.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More