[VIDEO] Pogledajte jednu od najpoznatijih izvedbi Labuđeg jezera

Engleski nacionalni balet ima pravu poslasticu za sve ljubitelje baletne umjetnosti - iznimno hvaljena verzija jednog od najpoznatijih baleta na svijetu po prvi je put dostupna online, ali samo na 48 sati.

Nakon što je više od dva desetljeća oduševljavala publiku diljem svijeta, izvedba baleta Labuđe jezero u režiji Dereka Deanea i izvedbi Engleskog nacionalnog baleta dva će dana, od 27. do 29. svibnja, biti dostupna na njihovom YouTube kanalu. Riječ je o izvedbi snimljenoj 2018. godine u kazalištu Liverpool Empire, a uz plesače, nastupa i filharmonija Engleskog nacionalnog baleta.

U ulozi princa Siegfrieda nastupa baletni prvak Isaac Hernández, dok se rusko-litvanska balerina Jurgita Dronina pojavljuje u ulozi Odette/Odile. “Ova produkcija Labuđeg jezera otkriva svu čaroliju klasičnog baleta, od balerina u bijelom koje se kreću u skladu, do zadivljujuće romantike između princa Siegfrida i Odette”, poručuju iz Engleskog nacionalnog baleta, koji program emitira u sklopu projekta “Srijedom gledajmo zajedno”.

Labuđe jezero danas je najpopularniji bijeli balet na svijetu i pravi sinonimom za klasičnu baletnu umjetnost. Zanimljivo, poslije svoje neuspjele praizvedbe 1877. u Sankt Peterburgu palo je u zaborav i postalo jednan od najvećih životnih razočarenja skladatelja Petra Iljiča Čajkovskoga. Prva potpuna i spektakularna izvedba Labuđeg jezera održana je poslije autorove smrti, 1895. godine u sanktpeterburškome Marijinskom kazalištu u koreografiji Mariusa Petipaa i Leva Ivanova. To baletno djelo već je više od 140 godina jedan od najtežih izazova za svaki baletni ansambl i soliste.

Inače, Engleski nacionalni balet osnovali su Anton Dolin, Alicia Markova i Julian Braunsweg 1950. godine, potaknuti rastućim interesom naroda za baletom nakon Drugog svjetskog rata. Prvih petnaest godina postojanja, ansambl je bio financiran privatnim novcem, a onda ga je Umjetničko vijeće Velike Britanije spasilo od sigurnog bankrota, i to zbog neočekivano visokog troška produkcije upravo – Labudeg jezera.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More