[VIDEO] Playbackom protiv korone: Stjepan Hauser nastupio u praznoj Areni

Hauser se pridružio plejadi glazbenika koja je koncertima u sablasno praznim prostorima obilježila vrijeme izolacije i borbe protiv virusa.

Nakon što je operni pjevač Andrea Bocelli koncertom u praznoj milanskoj katedrali dirnuo svijet, na sličan se pothvat odlučio i violončelist Stjepan Hauser. U čarobnom ambijentu prazne pulske Arene projektom nazvanim “Alone, Together” odao je počast svim borcima u pandemiji, ali uz detalj kojeg u Bocellijevoj verziji ipak nije bilo – više od dvadeset minuta “svirao” je na playback.

Unatoč mikrofonu postavljenom ispred njega te Hauserovom neupitnom glazbenom umijeću dokazanom na brojnim pravim koncertima, gledatelji su tako zapravo dobili dvadesetominutni spot s unaprijed snimljenom glazbom. Za orkestar, naravno, nismo ni očekivali da će zablistati u amfiteatru usred zabrane približavanja i putovanja, ali i Hauser se očito odlučio “igrati na sigurno”, pa je u Areni svirao na već postojeću snimku svojih dionica (ili je naknadno dodao u postprodukciji, što je gledatelju, zapravo, manje važno).

Ipak, taj “tehnički detalj” nije previše zasmetao Hauserove poklonike – u pola dana na YouTubeu ga je pogledalo gotovo pola milijuna ljudi. Misleći da je riječ o pravom koncertu, neki su se, unatoč preporukama o ostanku doma, uputili prema pulskoj Areni, pa je Hauser morao odustati od prvotne ideje “pravog koncerta” te je objavio snimku.

“Hvala svima na ogromnom interesu za live streaming koncerta, kao i želji da dođete do Arene vidjeti ovaj događaj. Pošto smo dobili informacije da ima ljudi koji planiraju doći do Arene u vrijeme streaminga, što nikako nije dozvoljeno niti sigurno, odlučio sam ipak snimiti koncert unaprijed. Javna okupljanja su zabranjena i nisam želio da dolaskom ugrozite zdravlje i dovedete se u nepotrebnu opasnost. Uostalom, to je i razlog zašto sam ovakav koncert i streaming odlučio napraviti, da ga pratite iz sigurnosti vaših domova”, poručio je Hauser uoči koncerta.

Repertoar na kojem su se našli klasici poput “Carusa” i “Nessun Dorme” osmišljen je, kaže Hauser, prvenstveno kao podrška inicijativi “Covid-19 Solidarity Response Fund” koja donacijama na svjetskoj razini pomaže u borbi protiv koronavirusa.

“U ova teška vremena, ljudski je duh pokazao svu svoju snagu. Našli smo ga u ljudima koji nas svakodnevno okružuju, a čiji izvanredan posao spašava živote, u radnicima koji su na prvoj liniji i svima nama koji smo samo ostali kod kuće. Premda smo prisiljeni biti razdvojeni, ostali smo zajedno. Ostanimo zajedno dok držimo razmak i nađimo nadu u našoj humanosti”, zaključio je Hauser.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More