[VIDEO] Nagrađivani domaći dokumentarci dostupni na online platformi

"Liburnia uplovljava" kroz selekciju nagrađenih filmova Liburnia Film Festivala daje pregled najboljeg od recentne domaće dokumentarne produkcije.

Liburnia uplovljava, program turneje pobjedničkih filmova Liburnia Film Festivala, gostuje od utorka, 19. svibnja na Restartovoj platformi volimdokumentarce.net sa šest filmova nagrađenih 2018. i 2019. godine na ovom najstarijem festivalu dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedinom na kojem se prikazuju isključivo recentni hrvatski dokumentarci.

Punoljetno, 18. izdanje Liburnia Film Festivala održava se ove godine od 23. do 28. kolovoza u Opatiji, a program Liburnia uplovljava svojevrsna je uvertira u novo izdanje festivala koja kroz selekciju nagrađenih filmova daje pregled najboljeg od domaće recentne dokumentarne produkcije. Selekcija donosi filmove koji pokrivaju raznolike teme: od posrnule industrije, post-tranzicije, tradicijskih običaja, trans-generacijskih odnosa/sukoba, feminizma, umjetnosti, ljudskih prava i tretmana osoba s mentalnim poteškoćama, do vode/mora kao punopravnog subjekta filmske priče, i to većinom kroz formu filmskih portreta.

Među njima je i prošlogodišnji domaći dokumentarni hit “Na vodi”, nagrađen na Liburniji za najbolju režiju (Goran Dević) i najbolji dizajn zvuka (Martin Semenčić), u kojem redatelj prateći rijeku koja teče središtem njegova rodnog Siska gradi portret nekadašnjeg industrijskog grada u čiju su noviju povijest duboko upisani društveni konflikti tranzicije. Na vodi je nagrađen i posebnim priznanjem na jednom od najvećih europskih festivala dokumentarnog filma DOK Leipzig, nagradom za najbolju kameru na Danima hrvatskog filma, posebnim priznanjem na Underhillfestu u Podgorici te posebnim priznanjem žirija na najvećem regionalnom festivalu dokumentarnog filma DokuFest.

NA VODI from Restart on Vimeo.

Za film “Mačka je uvijek ženska”, autorice Martina Meštrović i Tanja Vujasinović na Liburniji su prošle godine nagrađene posebnim priznanjem žirija, a njime su odale hommage svojoj profesorici na Akademiji likovnih umjetnosti, jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica, Mariji Ujević Galetović, prenijevši njezin životni i umjetnički put hibridom dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma.

MAČKA JE UVIJEK ŽENSKA from Restart on Vimeo.

Opservacijski dokumentarac “Susjedi” dokumentarističkog veterana Tomislava Žaje prati štićenike Doma za psihički oboljele osobe u Osijeku čiji je ravnatelj pokrenuo proces zatvaranja doma i uključivanja njegovih stanara u zajednicu. Upoznajemo često nevidljive briljantne karaktere čiji je svijet na osobito lijep način prenio direktor fotografije Jasenko Rasol, za što je i osvojio nagradu na prošlom LFF-u (nagradu za najbolju fotografiju). I “Susjedi” su obišli međunarodne i domaće filmske festivale s kojih se vratio s nagradama poput nagrade publike na ZagrebDoxu, čak dvije nagrade, za najbolji dokumentarni film i najbolju fotografiju na South East European Film Festivalu u Los Angelesu i nagrade za etiku i ljudska prava na Danima hrvatskog filma.

SUSJEDI / NEIGHBORS from Restart on Vimeo.

Među izabranim dokumentarcima nalaze se i dva kratka filma izuzetno plodnog istarskog dokumentarista i novinara Elvisa Lenića. Prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji regionalni film, “Pluf!”, bio je i jedan od najpopularnijih filmova LFF-a. Duhovita je to priča o tradicionalnom prvomajskom natjecanju u plufizmu, ludičkoj disciplini u kojoj se vrednuje zvuk kamena bačenog u Limski kanal. Žiri LFF-a je film nagradio ”za plufističku poeziju koju evocira kroz humor i jednostavnost”. Lenićev kratki film “Meso”, godinu ranije bio je apsolutni festivalski pobjednik s čak tri nagrade, one za najbolji film, najbolji regionalni film i najbolji zvuk (Martin Semenčić). Prikaz drevnog rituala svinjokolje ili prašćine u Istri, propituje što nam danas znači meso i možemo li odustati od njegove utilitarne rudimentarnosti uslijed političkih, ekoloških, nutricionističkih i ostalih suvremenih trendova.

MEAT / MESO from Restart on Vimeo.

Vrsna dokumentaristica i autorica igranog kino-hita “Sonja i bik”, Vlatka Vorkapić, u selekciji je zastupljena s filmom “Pusti Dobre, pusti” s kojim je osvojila nagradu publike na LFF-u 2018. godine. Mediteranska je to komedija o brodu vodonoscu i njegovom čangrizavom kapetanu koji se osim stalne borbe s birokracijom i bahatim turistima suočava s novim izazovom, otkad mu se na brodu pridružio mladi nećak – onim generacijskim. Na Liburnia Film Festivalu 2018. godine film je osvojio nagradu publike. Film je besplatan na tjedan dana, do ponoći 26. svibnja uz promotivni kôd LIBURNIA-UPLOVLJAVA, dok su ostali filmovi dostupni uz popust također uz unošenje kôda.

OUR DAILY WATER / PUSTI DOBRE, PUSTI from Restart on Vimeo.

18. Liburnia Film Festival, najstariji festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj održava se ove godine od 23. do 28. kolovoza u Opatiji. Svake godine u programu LFF-a prikaže se tridesetak hrvatskih dokumentaraca, a njih dvadesetak (kratkog i dugog metra) natječe se za sedam festivalskih nagrada. Natječaj za prijavu filmova za ovogodišnje izdanje upravo je u tijeku i traje do petka, 22. svibnja.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More