[VIDEO] Slatke tajne filmskog seta: Pogledajte kojim se sve trikovima služe food stilisti

Zobena kaša umjesto mesa, naranča i mango umjesto žutanjka... Genijalnost food stilista gledatelji najčešće ne primijete, a redatelji - izrazito cijene.

Uz napetu radnju, specijalne efekte i savršene kostime gledatelji u filmovima rijetko primjećuju hranu, čestu sudionicu u filmskih scenama iza koje, da bi izgledala svježe, uvjerljivo i, ono što je najvažnije, jestivo, stoji cijela vojska ljudi. Zovu se food stilisti, a moraju biti spremni na pripremu velikih količina hrane za puno sati snimanja – primjerice, za samo jednu scenu u filmu “Amazing Spiderman” (2014., red. Marc Webb) morali su pripremiti 90 brancina, dok je za jednu scenu u filmu “Chef” (2014., red. Jon Favreau) bilo potrebno čak osamsto kubanskih sendviča.

Kad je hrana u pitanju, food stilisti moraju dokučiti kako da na ekranu ili velikom platnu izgleda svježe, jestivo i autentično, i to bez obzira na brojne produkcijske prepreke. Na neki način, oni rješavaju filmske zagonetke o kojima malo tko razmišlja, a na setu su, pogotovo u velikim, grupnim scenama, zapravo sekundarne, iako se u finalnom proizvodu itekako vide i pomažu u ostavljanju dojma.

Koliko je rada, improvizacije i brige za detalje potrebno u poslu food stilista, Insider je pokazao na primjeru filma “Midsommar”, kojeg je režirao Ari Aster, a sniman je u Mađarskoj u ljetnim mjesecima 2018. godine. Food stilistica Zoe Hegedus u projektu je imala težak zadatak – isporučiti autentičnu skandinavsku hranu u masovnim scenama koje su se snimale satima, a u kojima hrana nije smjela gubiti svjež izgled. “Redatelji najčešće inzistiraju na pravoj hrani i ne podnose umjetnu hranu na svojim setovima. Zato se trudim da je sve doista uvijek jestivo, čak i ukusno”, rekla je Hegedus za Insider.

Umjesto mesa, u pitama se našla smjesa zobene kađe i kakao praha (Screenshot: Insider)

Film je sniman usred dotad nezabilježenih ljetnih vrućina, pa je scena u kojoj glumac Jack Reyndor jede mesnu pitu za Zoe bila posebno izazovna. Umjesto mesa, koje u dvanaestosatnom snimanju ne bi zadržalo ni okus, ni izgled ni svježinu, u pite je stavila mješavinu zobene kaše i kakao praha, kombinaciju koja puno duže “preživljava” na jakom suncu. “Zobena kaša je odličan sastojak za filmske setove jer je možete oblikovati i bojati jestivim sastojcima i napraviti nešto ukusno”, otkriva food stilistica.

Kako bi hrana na setu izgledala svježe, koristi se trikovima – krumpire je posprejala uljem, mješavinom ulja i vode premazala čitavo jelo i tako spriječila naribane listiće od naleta vjetra, dok je jabuke tek blago pošpricala vodom. “Samo nekoliko kapi vode vizualno daju na svježini”, otkriva Hegedus o filmskim jabukama koje su za potrebe “Midsommara” morale biti specifične, odnosno, izgledati kao da su uzgajane na selu, a ne kupljene u trgovini.

Središnja gozba u filmu bila je ujedno i najveći izazov – iako su imali određenu slobodu u dizajniranju stola, ipak su, kaže, morali slijediti neka važna pravila. Hrana je, naime, morala izgledati rustikalno, tradicionalno švedski i, ono najvažnije, kao da je uzgojena lokalno. Finalni set zahtijevao je i puno proučavanja tradicionalne skandinavske kuhinje, a posebno je kreativna morala biti sa žumanjkom, središnjim sastojkom glavnog jela u grupnoj sceni i namirnicom koja na jakom suncu mijenja boju i gubi formu.

Smjesa naranče i manga poslužila je kao zamjena za žumanjak (Screenshot: Insider)

Kad tome dodamo činjenicu da su neki glumci alergični na jaja, središnji dio jela u sceni, Zoe Hegedus morala nešto smisliti, pa ga je napravila od smjese naranče i manga, koju je zaledila pa oblikovala u kemijskoj otopini sode i alginata. Za finalnu scenu horora čija se radnja odvija usred velikog ljetnog festivala u Švedskoj Zoe je ispekla više od stotinu pita, pripremila 50 lažnih te više od dvjesto pravih žumanjaka. U svemu tome Zoe mora paziti da ne pretjera i hranu ne “ulicka” previše, pa se njezin zanat zapravo najviše vidi u sitnim nijansama zbog kojih hrana u sceni izgleda zdravo, jestivo i svježe.

A što se događa kad filmska radnja zahtijeva namirnice koje na lokaciji, čak i u zemlji snimanja, uopće nisu dostupne? Za ovaj su film, primjerice, trebali nabaviti svježu haringu, jako čestu u Švedskoj, ali gotovo nepostojeću u Mađarskoj. “Na svakoj je nešto nedostajalo – ili su bile s krastavcima, ili bez glave… Zato smo one svježe morali dostaviti iz Francuske, i to dvadeset komada samo za tu jednu scenu”, kaže stilistica. Iako su scenografi mogli napraviti lažnu ribu, redatelju je gađenje na licu glumice Florence Pugh bilo iznimno važno, a to je, zaključila je Zoe, bilo moguće postići isključivo s pravom ribom. Od deset verzija koje im je ponudila, redatelj je odabrao cijelu ribu bez kosti, a scenu su snimili iz osmog pokušaja.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More