[VIDEO] “Jedriličarke s broda Maiden”: Fascinantan film o ženama koje su ispisale povijest

Njihovi muški kolege, mediji i sponzori bili su uvjereni da dvanaest žena ne samo da neće završiti utrku već će skupa "umrijeti na moru".

Ove srijede, 21. listopada, u hrvatskim kinima počinje prikazivanje dokumentarnog filma “Jedriličarke s broda Maiden” britanskog redatelja Alexa Holmesa, biografskog dokumentarca o prvoj isključivo ženskoj posadi koja je uspjela preploviti svijet u jedriličarskoj utrci Whitbread koja je dotada bila rezervirana isključivo za muškarce.

U vrijeme održavanja utrke, 1989. godine, baš nitko nije očekivao da će ženska posada Maidena uspjeti završiti utrku. Posadi na čelu s buntovnom Tracy Edwards za ovaj veličanstveni poduhvat trebalo je devet mjeseci i 33 nautičke milje od britanskog Southamptona preko Južnog pola i nazad, dok su svi (njihovi muški kolege, mediji i sponzori) bili uvjereni da dvanaest žena ne samo da neće završiti utrku već će skupa “umrijeti na moru”.

Jedriličarke s broda Maiden – Trailer from Restart on Vimeo.

Glavna skiperica Maidena i kreatorica poduhvata kojemu je malo tko davao šansu, Tracy Edwards, već je nekoliko godina ranije preplovila svijet u istoj utrci, ali tada tek u ulozi brodske kuharice. Na putu prema ispunjenju svog sna nailazila je, bez iznimke, samo na prepreke. Konkurenti u utrci nisu joj davali baš nikakve šanse, od pomoći nije bilo ni sveprisutno seksističko izvještavanje tadašnjih medija čiji je podozrivi tretman njezine ekipe danas teško i zamisliti. Bez novca i adekvatnog zaleđa, izložena sveopćoj poruzi muških kolega, zbog nedostatka sponzora umalo je od svega odustala, no samo nekoliko mjeseci pred utrku, misija je spašena financijskom intervencijom jordanskog kralja.

Svu težinu ovog poduhvata i euforiju uspjeha, redatelj Alex Holmes prenio je na iznimno uzbudljiv i dirljiv način. Struktura dokumentarca oslanja se prvenstveno na dragocjen arhivski materijal (dramatične brodske snimke s Maidena i onodobni medijski izvještaji) te recentne razgovore s protagonisticama snimljene trideset godina kasnije.

Premijerno prikazan u Torontu, te nakon toga Sundance Film Festivalu te brojnim drugim festivalima diljem svijeta, ovjenčan panegiricima kritike i publike, “Jedriličarke s broda Maiden” kreću na kino-turneju diljem Hrvatske premijernom projekcijom u zagrebačkom Dokukinu KIC.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More