VIDEO: Filmovi 19. MFF-a koje ne smijete propustiti

19. Motovun Film Festival i ove godine donosi presjek najboljih europskih filmova pomalo nezamijećenih od strane art mainstreama, kao i najbolje što dolazi iz Hrvatske i njenog susjedstva.

U goste nam dolazi jedan od najpoznatijih i najnagrađivanijih slovenskih filmaša, Damjan Kozole s novim filmom Noćni život s kojim je nedavno osvojio nagradu za najbolju režiju na festivalu u Karlovyim  Varyma.  Napeti triler istražuje tamnu stranu Slovenije i skrivene živote dobro nam poznatih „pobjednika tranzicije“, a sve počinje kada policija pronađe poznatog odvjetnika golog na ulici, prepunog ugriza od pasa i sa strip on igračkom na sebi.

Drugi regionalni film koji se bavi mračnom neistraženom stranom društva je Dobra žena Mirjane Karanović, prvi redateljski rad jedne od najpoznatijih glumica postjugoslavenskih prostora, nastao u hrvatskoj produkciji za koju je nedavno nagrađena u Puli. Dobra ženapropituje važnu i provokativnu političku temu – dogovornu šutnju o ratnim zločinima. Film je svjetsku premijeru imao na najvećem američkom festivalu nezavisnog filma, Sundanceu u Park Cityju.

Sa Sundancea nam dolazi i drama Neke žene poznate američke indie redateljice Kelly Reichardt. Ovaj „mali“ sentimentalni mozaični kolaž od tri priče spajaju tri velike glumačke zvijezde: Laura Dern, Michelle Williams i Kristen Stewart.

Domaća redateljica Snježana Tribuson u Motovun se penje novom melodramom u prepoznatljivom stilu, ali ovog puta u ruhu opere, filmom Sve najbolje s kojim je nedavno u Puli osvojila tri Arene.

Argentinski Klan gangsterska je kronika nastala prema istinitim događajima o obitelji Puccio koja iza fasade dobrostojeće buržujske obitelji skriva tajnu o otmicama bogataša koje skrivaju u vlastitoj kući. Smješten u kontekst posljednjih godina argentinske vojne diktature i ranih dana povratka u demokraciju, Klan je već sad postao najgledaniji argentinski film svih vremena.

Psihodelični autobiografski film Poezija bez kraja legendarnog filmaša, stripaša i ateističkog mistika Alejandra Jodorowksog, drugi je u nizu njegovih filmskih memoara koji nas kroz lik mladog Alejandra vodi u Santiago sredinom prošlog stoljeća. Odrastanje dječaka u procjepu između očekivanja svojeg strogog konzervativnog oca i vlastite želje za poniranjem u boemski svijet pun seksa i nasilja prošaran je tipičnim redateljevim elementima fantazmagorične taštine i strip-realizma.

I na kraju, nismo se mogli pretvarati da se ovaj festival ne događa u Hrvatskoj i u Srednjoj Europi 2016. u ozračju sumorne eskalacije nacionalizma, klerikalizma i netolerancije. Kao odgovor na to, inzistirali smo na filmovima poput Vive ili Tangerine koji govore o rodnim manjinama. Kao odgovor na to, uvrstili smo i ruski film (M)Učenik Kirila Srebrenikova. Jer taj film, ambijentiran u mikrokozmos jedne kalinjingradske gimnazije, točno pripovijeda u kakvom svijetu smo se tijekom 2016. probudili. U svijetu u kojem su oni koji agresivno mašu religijom nasrnuli na sve stečevine laičke modernizacije. A to su stečevine koje će Motovun uvijek braniti.

U našem poslu protiv svega se može, ali protiv želje umjetnika ne smije. Veliki Jim Jarmusch nakon projekcije u Cannesu odličio je premontirati svoj film Gimme Danger o Iggyju Popu i njegovim Stoogesima, zbog čega su sva već dogovorena prikazivanja, uključujući motovunsko, blokirana do daljnjega. U dogovoru s producentima i distributerima filma, novu, premontiranu verziju filma prikazat ćemo čim redatelj dopusti.

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More