[VIDEO] Besplatno pogledajte nagrađivani dokumentarac “Jedna od nas” Đure Gavrana

Film prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju - na proslavi petnaeste godišnjice mature kolege iz razreda razgovaraju o poslu, djeci i srednjoškolskim dogodovštinama dok pokušavaju pronaći način da započnu razgovor o spoznaji koja ih je sve šokirala.

Dokumentarni film “Jedna od nas” nagrađivanog autora Đure Gavrana prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju. Povodom Međunarodnog dana djeteta, koji se obilježava u petak, 20. studenog, film će se moći besplatno pogledati na službenoj stranici www.jednaodnas.com u razdoblju od 20 sati do ponoći.

Film “Jedna od nas” inspiriran je potresnom pričom na temu seksualnog zlostavljanja djece koje se, prema istraživanjima, događa svakom petom djetetu. Radnja se odvija za vrijeme petnaeste godišnjice mature i prikazuje reakcije razrednih kolega na spoznaju da je kolegica s kojom su četiri godine išli u razred srednje škole žrtva obiteljskog seksualnog zlostavljanja.

Jedan od sudionika večere te protagonist filma je i redatelj Đuro Gavran koji je istaknuo kako ovim filmom želi podići svijest o problematici seksualnog zlostavljanja djece kako bi se, u konačnici, pomoglo žrtvama nasilja u suočavanju s posljedicama takvog traumatičnog iskustva. Tim je povodom pokrenuta i kampanja koja ima dva cilja – jedan je osvještavanje javnosti o problemu i poticanje žrtava da progovore o svojoj traumi te pokrenu proces zalječenja, a drugi je uvođenje programa prevencije seksualnog nasilja u osnovne i srednje škole kao dio obaveznih školskih preventivnih programa.

Foto: Samir Cerić Kovačević

“Programima prevencije i prepoznavanja seksualnog nasilja i uznemiravanja bavi se nekolicina udruga ali iste nisu dio sustavne edukacije unutar školskog obrazovnog sustava. Mnogoj djeci upravo ovakvi programi pomažu da osvijeste svoju poziciju žrtve jer neka su premala da bi razumjela da to što im se događa nije normalno i nije u redu”, ističe Gavran.

Kako bi se potaknuli razgovori o ovoj osjetljivoj temi, maturanti iz cijele Hrvatske mogu prijaviti svoj razred za besplatno gledanje filma i online Q&A događaj s autorom filma i stručnom osobom iz prevencije seksualnog nasilja. Prvi krug prijava je do 20. studenog putem ove poveznice.

Inače, film “Jedna od nas” svoju je svjetsku premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu u kolovozu ove godine, a u Hrvatskoj je premijerno prikazan u listopadu na ZagrebDoxu, gdje je osvojio posebno priznanje žirija u glavnom programu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More