[VIDEO] Andy Warhol na pladnju: Zavirite u život i djela neponovljivog umjetnika

Popularno radikalan i radikalno popularan, Warhol je bio umjetnik koji je osvijestio umjetnost u dobu socijalnih, političkih i tehnoloških promjena.

Skrivene i nešto manje skrivene poruke slavnog Andyja Warhola opet su sablasno aktualne, a prepoznala je to i galerija Tate, koja se ovih dana priključila selidbi umjetničkih djela u virtualni svijet. Izoliranim ljubiteljima Warholove umjetnosti, ali i njegove uzbudljive životne priče, predstavili su virtualnu šetnju čitavim njegovim opusom raspoređenim u dvanaest soba.

Priča počinje u sobi nazvanoj njegovim punim imenom i prezimenom “Andrew Warhola”. Dio je to postava koji svjedoči o tome kako je njegovo odrastanje utjecalo na rad kojim se proslavio, a koji je najviše zastupljen u sobama “Pop”, “Tvornica” i “Srebrni oblaci”.

“Namjera nam je bila pogledati u pravog Warhola, uzimajući pritom u obzir putovanje njegove obitelji iz istočne Europe u Ameriku, njegov queer identitet te utjecaj smrti i religije na njegov rad. Željeli smo napraviti jedan svjež pogled na njegovo stvaralaštvo”, kažu kustosi izložbe, Gregor Muir i Fiontán Moran.

Ova velika retrospektiva prva je Warholova izložba u galeriji Tate Modern u gotovo dvadeset godina. Osim njegovih slavnih radova, poput Marilyn Monroe, Coca-Cole i limenki juhe, uključuje radove koji nisu prikazani puna tri desetljeća – riječ je o seriji “Dame i gospoda” koja uključuje portrete afroameričkih i latino drag queenova i transrodnih osoba. Warhol je, naime, s 14 modela napravio 500 fotografija i pretvorio ih u raskošne slike, duboko fasciniran svijetom kojem u to vrijeme nije pripadao.

Virtualna priča završava sobom “Posljednja večera”, u kojoj se nalazi i jedno od njegovih posljednjih djela, “Šezdeset posljednjih večera”. Nakon što ga je predstavio na izložbi u Milanu, Warhol se vratio u New York i završio u bolnici. Iako je operacija bila uspješna, godinu dana kasnije, u 58. godini života, umro je od zatajenja srca.

Popularno radikalan i radikalno popularan, Warhol je bio umjetnik koji je osvijestio umjetnost u dobu socijalnih, političkih i tehnoloških promjena, poručuju iz galerije Tate, koja je u ovo virtualno doba umjetnosti, zahvaljujući Warholovoj izložbi, zakoračila u velikom stilu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More