[VIDEO] Andrea Bocelli nesvakidašnjim koncertom dirnuo svijet

Trenutak u kojem Bocelli ispred apokaliptično prazne milanske katedrale pjeva "Amazing Grace" u povijest će nesumnjivo ući kao jedna od najemotivnijih izvedbi ovog pandemijskog doba.

Nakon mjesec dana izolacije i sablasne činjenice da je svijet, po prvi put otkako znamo za sebe, doslovno stao, nada i nešto lijepo postali su prava vruća roba – medijski, umjetnički i životno. Hitnu potrebu da pogleda nešto bez upozorenja o covidu-19 i zaštitnim maskama svijetu je ispunio operni velikan Andrea Bocelli, čiji je uskrsni koncert “Glazba za nadu: Uživo iz Duoma” u samo 24 sata postao puno više od koncerta i prerastao u pravi simbol čovjeka koji se protiv nedaće bori najboljim iz svoje povijesti, kulture, arhitekture i glazbe.

U pratnji Emanuela Vianellija na orguljama, Bocelli je tijekom 25-minutnog koncerta održanom u potpuno praznoj milanskoj katedrali izveo najpoznatije iz uskrsnog repertoara (“Panis Angelicus”, “Ava Maria”, “Domine Deus”…), ali trenutak koji će svakako otići u povijest dogodio se na samom kraju. Ispred fascinantne katedrale, pred praznim trgom, otpjevao je “Amazing Grace”, himnu nade za ovu priliku praćenu kadrovima potpuno praznih trgova svjetskih metropola poput Pariza i New Yorka.

“Na dan u kojem slavimo vjeru u život koji pobjeđuje, počašćen sam i sretan reći ‘si’ na poziv grada Milana i njegove katedrale. Vjerujem u snagu zajedničke molitve. Vjerujem u Uskrs, univerzalni simbol ponovnog rađanja koji nam, bili vi vjernik ili ne, sada doista treba”, rekao je Bocelli uoči koncerta i zaključio: “Zahvaljujući glazbi koja se prenosi uživo i spaja milijune udruženih ruku diljem svijeta, zagrlit ćemo pulsirajuće srce ranjene Zemlje”.

Zagrljaj je, sudeći po brojkama, bio prilično velik – Bocellija je na YouTubeu uživo pratilo gotovo 27 milijuna gledatelja, a zahvaljujući globalnim pozitivnim reakcijama, na njega su se bacio i ostatak svijeta, pa je trenutno na drugom mjestu u popularnom “trendingu”. To bi, prema širem humanitarnom planu popularnog pjevača, trebalo uroditi i značajnom donacijom talijanskim zdravstvenim djelatnicima. Usporedo s koncertom, njegova zaklada Andrea Bocelli Foundation, naime, prikuplja novac hitno potreban tamošnjem zdravstvu koje je pred kolapsom.

Dorijan Klarić

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More