Veliki uspjeh novog koncepta: Motovun Film Festival u Laubi završava neočekivanu turneju

Do 6. rujna bit će prikazan sav ovogodišnji program Motovun Film Festivala, a projekcije prate glazbeni program, kviz, izložba i druga zbivanja.

Završna etapa ovogodišnjeg putujućeg Motovun Film Festivala počela je u četvrtak navečer u zagrebačkoj Laubi, kao veliki finale golemog truda motovunske ekipe da unatoč neuobičajenim okolnostima dovede filmove do gledatelja. Do 6. rujna u Laubi će uz popratni program biti prikazano svih 14 dugometražnih filmova iz ovogodišnje konkurencije te 26 kratkih filmova.

“Neopisivo smo ponosni što smo u iznimno kratkom vremenu uspjeli prilagoditi čitav koncept festivala i svojom filmskom karavanom posjetiti čak 25 gradova. Program u Zagrebu bit će vrhunac našeg puta s čak dva kina, glazbenim programima, kvizom Morane Zibar, vinskim uvertirama, izložbom Benjamina Strikea i svime što čini jedan novonormalni festival”, rekla je selektorica programa Milena Zajović otvarajući program u Laubi.

Pogledajte detaljan raspored projekcija

Program je otvoren projekcijom filma “Slatke stvari” američkog nezavisnog redatelja Alexandrea Rockwella, nagrađenog na Berlinaleu, a u idućih deset dana donosi niz filmskih dragulja, nezavisnih naslova sa svih strana svijeta koji će se teško naći na repertoaru domaćih kina, poput “Istinite priče o Nedu Kellyju”, svojevrsnog westerna o jednom od najpoznatijih australskih odmetnika te bugarskog filma “U krugu”, najnagrađivanijeg filma u ovogodišnjem motovunskom programu.

Subota, 5. rujna je, pak, ženski dan. Prateći trendove u filmskoj industriji, Motovun Film Festival donosi ove godine nekoliko naslova s jakim ženskim temama. U subotu su na rasporedu francuski film “Zaposlene djevojke” te “Asistentica”, koji nosi titulu ultimativnog filma Me Too pokreta. Ulogu asistentice koja svjedoči zlostavljanju žena od strane njezinog šefa tumači Julia Garner iz popularne serije “Ozark”.

Britanski film “Rocks” djelo je potpuno ženske autorske ekipe predvođene redateljicom Sarah Gavron. Riječ je o živopisnom portretu skupine tinejdžerki koje, odrastajući u metropoli, nadilaze razlike u porijeklima i pokazuju da obitelji mogu biti u mnogo oblika. Jaku žensku ulogu ima i Nataša Ninković u srpskom hitu “Ajvar” redateljice Ane Marije Rossi koja će i predstaviti ekipu filma u Laubi.

Pozornost privlači i politički triler “Svinje”, snimljen prema istinitom događaju ubojstva slovačkog novinara i njegove djevojke. Ovaj je slučaj izazvao veliki potres u Slovačkoj i doveo do pada tamošnje vlade. O kolonijalnim barbarstvima u Ognjenoj zemlji govori film “Bijelo na bijelom”, nagrađen u Veneciji. Film postavlja bolna pitanja o problematičnom odnosu estetike, morala te osobne i društvene odgovornosti.

Nešto lakšu temu donosi francuski omnibus “Selfie” koji u pričama pet redatelja govori o apsurdima upotrebe moderne tehnologije, nalik na kultnu seriju “Black Mirror”. Hrvatske lokacije mogu se prepoznati u novom hitu talijanskog oskarovca Gabrielea Salvatoresa, redatelja kultnog “Mediterranea”. Moja luda ljubav, topla priča o neobičnom putovanju oca i autističnog sina snimana je na našoj obali.

Već ovog petka počinje i Kratko kino u dvorištu u kojem će na otvorenom u pet večeri oba vikenda biti prikazana ovogodišnja konkurencija Motovunskih kratkih. Ljubitelji kratkog metra moći će u ovom programu uživati besplatno. Pet kratkih filmova bit će prikazano i u dvorani Laube kao uvod u dugometražne filmove pojedine večeri, a tom će se prigodom predstaviti i autorske ekipe tih filmova. I ove je godine Motovun Film Festival odskočna daska najboljem europskom filmu iz konkurencije kratkih za nominaciju za nagradu EFA, svojevrsni europski Oscar.

Otvorenju su prisustvovale i glumice Lana Barić i Nina Violić koje uz Gorana Bogdana čine ovogodišnji žiri Glavnog programa. Propeler Motovuna bit će dodijeljen najboljim filmovima dugog i kratkog metra, dok će žiri kritičara odlučiti o nagradi FIPRESCI. Dobitnici će biti objavljeni u subotu, 5. rujna, a dan kasnije slijede projekcije nagrađenih filmova.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More