Veliki jubilej splitskog dragulja: Uzbudljiva sportska povijest na izložbi “100 godina Jadrana”

Povijest Jadrana je, u najmanju ruku, zanimljiva - riječ je o najstarijem splitskom plivačkom i vaterpolo klubu, osnovanom 23. rujna 1920. godine.

U Galeriji fotografija Fotokluba Split, u ponedjeljak, 28. rujna, povodom obilježavanja stogodišnjice osnutka, otvara se izložba “100 godina Jadrana”. Izložba kronološki prolazi kroz stoljetnu tradiciju plivačkog i vaterpolo kluba Jadran, od samih početaka do danas. Fotografije će nas tako podsjetiti na dane osnivanja Jadrana, izgradnju domova, bazena na Zvončacu, dva najveća sportska uspjeha vaterpolo kluba, dvije osvojene titule europskih prvaka te na plivačke legende Jadrana, dobro nam poznata muška i ženska lica koja su obilježila Jadranove plivačke podvige. Fotografije će nas prisjetiti i novije povijesti, na dva plivača Olimpijca zahvaljujući kojima Jadran danas piše novu povijest i obnavlja svoj “dom”.

Povijest Jadrana je, u najmanju ruku, zanimljiva – riječ je o najstarijem splitskom plivačkom i vaterpolo klubu, osnovanom u uvali Baluni na zapadnoj strani splitske luke 23. rujna 1920. godine. Inicijativa je pokrenuta na konstituirajućoj sjednici Pomorskog športskog društva Baluni. Prvi predsjednik bio je Frane Aljinović, a 24. srpnja 1921. klub službeno otvara svoja vrata. Prva javna utakmica poslije Prvog svjetskog rata odigrana je 30. srpnja 1922. na prvom Podsaveznom prvenstvu u vaterpolu i plivanju u kojoj je ekipa Baluni pobijedila Firule rezultatom 5:1. Sredinom lipnja 1924. dolazi do promjene imena u Jugoslavenski sportski kub Jadran.

U noći 18. travnja 1925. odvila se velika drama u prostorijama Baluna – izgorio je Jadranov dom, a kako je baraka bila osigurana na 200.000 dinara, odmah je počela izgradnja novog doma u uvali u kojoj danas djeluje Jedriličarski klub Labud. U noći između 20. i 21. travnja 1935. opet je izgorio klupski dom te je odlučeno da se novi izgradi u susjednoj uvali Zvončac. Tijekom 1936. godine izgrađeno je osam kabina, iskopan je bazen, podignut zid prema groblju, postavljeni su tuševi, uređena je instalacija za vodu, izgrađene privremene tribine…

S trenerom Nevenom Kovačevićem momčad Jadrana postala je prvak Jugoslavije 1991., na zadnjem prvenstvu u kojemu su sudjelovali hrvatski klubovi. Jadran je osvojio dvije titule prvaka Europe, a ona iz 1992. godine zlatnim će slovima ostati upisana u hrvatski sport – Jadranova titula prvaka Europe bila je prvi međunarodni trofej hrvatskog sporta. Tog 29. veljače 1992. godine na prepunom bazenu Bruno Bianchi u Trstu splitski Jadran Koteks slavio je protiv jake Savone sa 11:8. Bilo je to prva titula europskih prvaka koja je stigla u Hrvatsku, nakon nešto više od pola godine otkad je Hrvatski vaterpolski savez (5. kolovoza 1991. godine) raskinuo sve odnose s tadašnjim Vaterpolskim savezom Jugoslavije. Jadranaši su potom ponovili priču, postali su prvaci Europe i 1993. godine u velikom finalu pobijedivši zagrebačku Mladost.

“Leđa najčešće krijemo, baš kao i emocije”: Alen Marić oduševio svojom prvom izložbom

Plivački klub Jadran čak je 19 puta osvajao je titulu prvaka države. Neka od značajnih imena koja su nastupala pod bojama Jadrana svakako su Veljko Rogošić, olimpijac, višestruki prvak i rekorder države, koji je pet godina zaredom bio proglašen za najboljeg maratonca na svijetu, Ana Boban, koja je petnaest puta bila prvakinja bivše države, prvakinja Mediterana, sudionica Olimpijade u Meksiku, Franko Grgić, najveća nada hrvatskog sporta te najuspješniji sportaš mlađih dobnih kategorija koji je prošle godine osvojio dva naslova svjetskog juniorskog prvaka (800 i 1500 m slobodno), postavio svjetski juniorski rekord na 1500 m te izborio plasman na OI u Tokiju i mnogi drugi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More