VBZ-ova nagrada za roman Marini Vujčić: urbane paranoje i podstanarske krize

MiseryMarina Vujčić napisala je najbolji roman ove godine, prema mišljenju žirija najizdašnije književne nagrade u Hrvatskoj – one VBZ-ova i Tiskova natječaja za neobjavljeni roman.

Sinoć joj je za roman Susjed u klubu Opera u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici uručena nagrada – 100.000 kuna. Bilo je to, ujedno, i odašiljanje u javni život već otisnutog romana koji će se prodavati u knjižarama i na kioscima.

Na natječaj je pristiglo 116 rukopisa iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a u nastavku donosimo dio obrazloženja nagrade, što ga potpisuje peteročlani žiri: Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Drago Glamuzina i Zoran Ferić.

U filmu „Misery“, što ga je Rob Reiner režirao prema romanesknom predlošku Stephena Kinga, medicinska sestra Annie patološki je zaljubljena u pisca Paula, toliko patološki da ga je spremna ozlijediti, trovati, čak i natjerati na ono što je piscima vjerojatno najgore, da nastavak njegova romana bude onakav kakav ona želi. Glavna junakinja romana Marine Vujčić, tridesetsedmogodišnja Katarina Bauković, nije takav patološki slučaj, niti je roman, koji je među više od stotinu rukopisa pristiglih na natječaj ocjenjivački sud ocijenio najboljim, po žanru horor, premda je to jedan od žanrova s kojim lagano koketira, ali ga, kao i mnoge druge, istovremeno i iznevjeruje. Glavna junakinja je ‘obična’ usamljena žena, zaposlena u jednoj od onih bezbojnih tvrtki koja dosadne dane čini još malo dosadnijim i sivijim, neudata jer joj je jedna duga veza neslavno propala, premda bi članovi njezine obitelji, po tipičnom patrijarhalnom obrascu voljeli da je sve završilo ‘normalno’ – brakom i djecom. Katarina Bauković je jednostavno ‘nevidljiva cura’ iz susjedstva kakvu svakodnevno susrećete na stubištu ili liftu dok odlazite na posao. Susretao ju je tako i njezin susjed i sve bi bilo posve uobičajeno, da on nije postao objektom njezine opsesije, a ona odlučila svoju ‘nevidljivost’ učiniti okidačem intrigantnog fabularnog zapleta.

To je inicijalna situacija romana „Susjed“ Marine Vujčić, romana kojeg osim suverenog pripovijedanja i istančanog osjećaja za gradnju dinamične i dramatične fabule, zbog koje ga morate jednostavno pročitati u dahu, obilježava i humor koji je povremeno autohumor kojim pripovjedačica karakterizira samu sebe, a povremeno i crni humor jer je situacija mnogo ozbiljnija no što se to na prvi pogled čini. Dodirnula je Marina Vujčić u „Susjedu“ mnoge teme urbanih paranoja – od otuđenosti i samoće, preko egzistencijalnih problema podstanarstva, do čežnje za nečijim tuđim životom u kojem je sve onako kako nam serviraju medijski posredovane slike sretnog para i obitelji. Čežnje koja postaje izmaštani svijet, a na kraju i patologija.

Marina Vujčić rođena je 1966. godine u Trogiru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je kroatistiku. U nakladi izdavačke kuće Profil 2010. godine objavljuje roman Tuđi život, a 2014. u izdanju Hena coma roman A onda je Božo krenuo ispočetka. 2015. godine u izdanju Hena coma objavljuje roman Mogla sam to biti ja.

MH/VBZ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More